'Van de makers van Downton Abbey' is een plakkaat dat elk kostuumdrama wel zou willen hebben, en het heeft zeker meegeholpen bij de promotie van The Gilded Age, waarvan seizoen twee op 29 oktober verschijnt. Maar wie is nou de persoon achter Downton Abbey en The Gilded Age? Dat is Julian Fellowes. Tijd om in zijn leven te duiken in een nieuwe Achter de Camera!
Julian Fellowes werd geboren in 1949 in Caïro als zoon van een Engelse diplomaat die vanuit Egypte werkte. Terug in Engeland raakte de familie Fellowes bevriend met een familie die een filmproductiebedrijf leidde, en daar zou Fellowes’ liefde voor film, theater en televisie begonnen zijn. Zijn drie oudere broers werden ook actief in de theater- en filmwereld en de jonge Julian wilde dat ook
Na het afronden van de Webber Douglas Academy of Dramatic Art in Londen (waar Downton Abbey-acteur Hugh Bonneville later ook zou studeren) verhuisde Fellowes in 1981 naar Los Angeles om daar aan een acteercarrière te werken. Hij slaagde er echter niet in om door te breken en keerde na een paar jaar terug naar Engeland, waar hij meer succes had. Hij speelde in de jaren tachtig en negentig onder meer in de kinderserie Knights of God, het kostuumdrama Aristocrats en in de miniserie Martin Chuzzlewit, gebaseerd op het gelijknamige boek van Charles Dickens.
Begin eenentwintigste eeuw begon hij ook met schrijven voor film, televisie en theater. Hij schreef het script voor de film Gosford Park uit 2001, waarvoor hij een Oscar won voor beste originele script. Er volgden meer films, waaronder The Young Victoria en Vanity Fair. Het was duidelijk dat zijn favoriete genre kostuumdrama was. Zijn eerste televisieproject was Julian Fellowes Investigates uit 2004, een docudrama waarin hij in vijf beruchte onopgeloste moordzaken duikt.
Zijn grote televisiedoorbraak kwam echter in 2010, toen hij Downton Abbey voor ITV bedacht. Downton Abbey volgde de adelfamilie Crawley en hun personeel aan het begin van de twintigste eeuw. De serie was enorm succesvol, haalde consistent hoge kijkcijfers en heeft zowel in Amerika als het Verenigd Koninkrijk talloze grote televisieprijzen gewonnen. Toen de serie in 2015 na zes seizoenen stopte, bleek dat er nog genoeg ruimte was om het verhaal van de familie Crawley verder te vertellen. Daarom verschenen er in 2019 en in 2022 twee bioscoopfilms die als vervolg op de serie dienden.
Hoewel Fellowes doorging met filmscripts schrijven, deed hij ook steeds meer televisieprojecten. In 2012 schreef hij een miniserie gebaseerd op de Titanic, 100 jaar na de beroemde scheepsramp. In 2016 maakte hij Doctor Thorne, gebaseerd op een boek uit 1858. Ook in 2016 schreef Fellowes de roman Belgravia, over Engelse adel begin negentiende eeuw. In 2020, maakte Netflix hier een miniserie van. En wie schreef het script daarvoor? Inderdaad, Julian Fellowes. In datzelfde jaar verscheen The English Game ook op Netflix, over de oorsprong van het Engelse profvoetbal rond 1870.
Behalve met televisie en films houdt Fellowes zich ook met theater bezig. Hij schreef de scripts voor de theaterversies van Mary Poppins, School of Rock en The Wind in the Willows. Ook is Fellowes actief in de politiek. Sinds 2011 is hij namens de Britse Conservatieve Partij onderdeel van het House of Lords, vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Kamer.
Toen Downton Abbey stopte had Fellowes meteen ideeën voor een prequel die zich in het negentiende-eeuwse New York zou afspelen. De serie kreeg de titel The Gilded Age en aanvankelijk zou deze op NBC verschijnen, maar in 2019 verhuisde de serie toch naar HBO. Uiteindelijk werd het geen prequel op Downton Abbey, maar een opzichzelfstaande serie, die de rijke sociale kringen van New York rond 1880 zou belichten. Begin 2022 ging deze serie in première en kreeg aardige kijkcijfers en positieve recensies. Al snel werd het tweede seizoen aangekondigd, en vanaf 29 oktober zal deze te zien zijn bij HBO.