Dit zijn wij

7.8 / 10
50 min
Drama
Volg deze serie
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
2
Karin Witowski geeft "Dit zijn wij - Eerste aflevering" een 2.
Geschreven door Karin Witowski op 17 november 2019.
Leuk?
3
1
Bekijk stemmen

Dit zijn wij - Eerste aflevering

“Michiel Huisman zou dit soort bagger nooit doen” - Kasper.

Met bovenstaande zin geeft Kay Greidanus precies weer wat ik van Dit zijn wij vind. Ik weet het, ik kom met de deur in huis vallen, maar dit was echt niet goed. Ben ik bevooroordeeld? Ja, waarschijnlijk wel. Dit zijn wij is namelijk de één op één remake van het prachtige Amerikaanse en met prijzen overladen This is Us; een serie die speelt op en met je gevoel.

Voor diegenen die de Amerikaanse uitvoering niet kennen, zal ik een kleine beschrijving geven van het Nederlandse Dit zijn wij.

Meerdere mensen zijn tegelijk jarig: Katja, Kasper en Edgar zijn alle drie op dezelfde dag jarig en worden 35. Ze zijn de kinderen van Anna en Johan en het toeval wil dat alle kinderen geboren zijn op de verjaardag van Johan. Edgar (Romano Haynes, Soof) is geen biologisch kind van Anna en Johan; hij is geadopteerd. Op zijn verjaardag ontdekt hij wie zijn vader is en hij zoekt hem dezelfde dag nog op, om zo vragen beantwoord te krijgen over zijn adoptie. Katja (Esmée van Kampen, Familie Kruys) kampt met overgewicht en neemt zich voor om op haar verjaardag het roer om te gooien en drastisch af te vallen. Kasper (Kay Greidanus, Meiden van de Herengracht) is een acteur, die zijn rol niet meer ziet zitten en een drastisch besluit neemt. Zo gooien alle jarigen op dat moment hun leven om. In de jaren tachtig zien we de verjaardag van Johan (Vincent van der Valk, Klem) en de zware bevalling, die zijn vrouw Anna (Fockeline Ouwerkerk, Moordvrouw) moet doorstaan.

De eerste aflevering van de Amerikaanse versie heeft me compleet gebroken: Randall met zijn vader en Jack, die een emotioneel gesprek heeft met de dokter, nadat hij een van zijn kinderen is verloren. In de Nederlandse versie is er nauwelijks emotie te bekennen, de arts (Sabri Saad El-Hamus, levenslied) brengt het nieuws alsof hij een kilo appels gekocht heeft, waar er een paar rot van zijn, nietszeggend en emotieloos. De teksten zijn uit het Engels vertaald, waardoor je hele rare opmerkingen krijgt. En dan heb ik het nog niet over het emotieloze moment, waar Edgar voor het eerst zijn vader ziet.

Er spat niets van het scherm: geen passie, geen liefde, geen emotie en zeker geen gevoel

Dit zijn wij kan niet tippen aan de Amerikaanse versie en de vertalers hebben de magie van het origineel compleet verpest. Dit zijn wij krijgt alleen een Nederlands tintje door Huub Stapel; voor mij de beste acteur in de eerste aflevering, het aanhalen van Simone Kleinsma en de Nederlandse acteurs. Verder hebben de makers de Amerikaanse teksten erin laten zitten en lijkt het alsof de grootste rol in deze eerste aflevering was voor Google Translate. Dan krijg je hele rare zinnen: Zullen we even friemelen? Zure appels kunnen ook in appeltaart en meer van dit soort tenenkrommend nep Nederlands. Dan heb ik het nog niet eens gehad over het slechte acteerspel: het voelt als een voorgelezen script, waarbij de acteurs een beetje emotieloos bewegen. Er spat niets van het scherm: geen passie, geen liefde, geen emotie en zeker geen gevoel.

Sommige dingen moet je laten zoals ze waren

Helaas hebben de makers van Dit zijn wij een Nederlandse karikatuur gemaakt, die misschien wel in de smaak valt bij de kijker die het origineel niet kent, maar Twitter laat wel degelijk zien dat menig kijker achter mijn mening staat. Beter was het dat ze het origineel niet vertaald hadden, maar de rechten hadden gekocht van het origineel en deze hadden uitgezonden. This is Us heeft in Amerika inmiddels de toezegging gehad om seizoen vier, vijf en zes te mogen maken. Een prachtig resultaat voor een serie die diverse prijzen heeft gewonnen. Ik zie Dit zijn wij geen Televizier-Ring winnen, niet overladen worden met prijzen en eerlijk gezegd denk ik dat een tweede seizoen zonde van het geld en de uitzendtijd zou zijn. Sommige dingen moet je laten zoals ze waren, en er geen draai aan geven of een remake van maken. Dit zijn wij had gewoon This is Us moeten blijven.

Ik geef een twee, meer kan ik er echt niet van maken.
Volg Dit zijn wij
Vorige aflevering
Four-leaf clover
Four-leaf clover
01x16
Leuk?
3
1
Bekijk stemmen

Reacties (5)

avatar_H3nDri3
17 nov 2019 21:43 -
Het origineel wordt uitgezonden in Nederland door FOX dacht ik, dus de NPO kan/kon de rechten niet kopen, vandaar dit misbaksel.
Reageer
avatar_stinissen
18 nov 2019 18:28 -
De Amerikaanse is beter maar deze serie vond ik meer dan aardig.
Reageer
avatar_sooike
29 nov 2019 12:03 -
Helemaal eens met je recensie Karin. De Amerikaanse serie is werkelijk overweldigend mooi. De NL bewerking haalt nog niet eens de middelmaat.
Reageer
avatar_smw82
12 dec 2019 00:40 - 12 dec 2019 00:41
Helemaal eens met deze recensie. De Nederlandse versie is, waar ik al bang voor was, tenenkrommend slecht. Is ook niet te kopiëren.
Reageer
avatar_Waku
14 feb 2020 11:19 -
De recensie van Karin klopt. Ik was nieuwsgierig naar de Nederlandse uitvoering. Maar wat een belediging voor het fantastische Amerikaans origineel "This is Us". Daar weet elk personage je te raken....in dit Nederlands verhikel haal je enkel je wenkbrauwen op.
Reageer

Nieuwste recensies

David Makes Man - Seizoen 1

10

Indebted - Seizoen 1

5.5

Expeditie Robinson: NL vs BE - Seizoen 1

7.5

Hollywood (2020) - Seizoen 1

8.5

Der Überläufer - Seizoen 1

5.5

Living with Yourself - Seizoen 1

7.5