De Zonen Van Van As

8.2 / 10
25 min
Comedy
Volg deze serie
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Peter Rotthier geeft "De Zonen van Van As - Seizoen 1 - 4" een 8.
Geschreven door Peter Rotthier op 19 Mei 2018.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

De Zonen van Van As - Seizoen 1 - 4

FOEFELEN! Dat woord vat helemaal samen waar het om draait in de komische televisiereeks De Zonen van Van As die in 2012 gelanceerd werd door de commerciële zender VTM. Onze Nederlandse vrienden horen het waarschijnlijk weer in Keulen donderen bij dit typisch Vlaamse woord maar aan het eind van dit verhaal zullen ze precies weten wat FOEFELEN betekent met betrekking tot deze serie.

Eddy en Herman proberen in de voetsporen van hun vader te treden en dat loopt meer dan eens verkeerd af omdat ze veel minder subtiel te werk gaan dan Frans.Het verhaal start wanneer Frans Van As (Jaak Van Assche, De Kampioenen) besluit om een stapje opzij te zetten in zijn bouwbedrijf ten voordele van zijn twee zonen, Eddy (Jan Van Looveren, M.I.L.F.) en Herman (Peter Thyssen, Crimi Clowns). Frans zelf houdt al jaren zijn bedrijf boven water door omkoperij, chantage, zwartwerk, belastingontduiking, enzovoort. Hij schrikt er niet voor terug om concurrenten op een slinkse manier buiten spel te zetten. Frans is er echter wel steeds in geslaagd om onder de radar te blijven door subtiel te werk te gaan. Hij kan ook steeds rekenen op zijn personeel om links en rechts een handje toe te steken om zijn plannen uit te voeren.

Dick Raymaeckers (Ben Seghers, Safety First) is de man die zorgt dat het bedrijf voldoende werk heeft. Van Frans heeft hij duidelijk de knepen van het vak geleerd en wanneer iets dreigt mis te lopen, klopt hij aan bij zijn baas. Hetzelfde geldt voor de voorman, Frakke (Carry Goossens, Lilly en Marleen) en monteur Jempie (Peter van den Eede, Van Vlees en Bloed).

Eddy en Herman proberen in de voetsporen van hun vader te treden en dat loopt meer dan eens verkeerd af omdat ze veel minder subtiel te werk gaan dan Frans. Het zorgt er ook echter voor dat het personeel een beetje losgeslagen wordt en geregeld zelf serieus buiten de wettelijke lijntjes begint te kleren tot wanhoop van de broers. Gelukkig kunnen ze nog steeds rekenen op Frans die dankzij zijn contacten er meestal in slaagt om alles weer recht te trekken.

Het wordt dan ook snel duidelijk dat het bedrijf Frans niet echt kan missen, wat vooral Eddy enorm frustreert. Op papier is hij de bedrijfsleider maar als puntje bij paaltje komt is het Frans die de ultieme beslissingen moet nemen om het bedrijf en zijn personeel te redden. Het komt dan ook geregeld tot aanvaringen tussen zowel de broers, hun familie en het personeel.

Dit hele gegeven zorgt er dan ook voor dat je als kijker geconfronteerd wordt met hilarische toestanden die geregeld versterkt worden door de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. Materialen en voertuigen die gebruikt worden op bouwwerven zijn niet direct klein, wat zorgt voor heel wat actie in de verhalen. Met de genoemde acteurs weet je ook al op voorhand dat de term komisch goed ingevuld zal worden en dat er meer dan eens tijd zal zijn voor een schaterlach als je de kuiperijen van het gezelschap volgt.

De reeks heeft inmiddels vier seizoenen achter de rug en de opnamen voor seizoen vijf zitten al in de pijplijn. Dat vijfde seizoen zal het zonder Eddy moeten doen want die werd aan het begin van het vierde seizoen op een zijspoor gezet nadat hij serieus over de schreef was gegaan bij de chantage van een tegenstander. Het bedrijf zit hierdoor in nauwe schoentjes. Frans en Dick, die inmiddels de leiding van het bedrijf overgenomen heeft, proberen te redden wat er te redden valt. Dat zwaard van Damocles blijft het hele seizoen boven hun hoofd hangen maar het tweetal trekt alle registers open om Van As te redden van het faillissement.

De Zonen van Van As is een onderhoudende komische serie die telkens weer zorgt voor een klein half uurtje puur Vlaams amusement dat meer dan geregeld op de reeksen gelanceerd en met series als Den Bompa, Drie Mannen Onder één Dak, Bompa Lawijt, Nonkel Jef en vooral De Kotmadam en Lilly en Marleen zijn ze daar zeker in geslaagd. De Zonen van Van As hoort zonder problemen in dit rijtje thuis.
Volg De Zonen Van Van As
Vorige aflevering
Aandelendans
Aandelendans
05x13
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

Rick and Morty - Seizoen 5 (DVD)

9

Dexter: New Blood - Seizoen 1

9.5

Peacemaker (2022) - Eerste aflevering

7

Annika - Seizoen 1

7

A Very British Scandal - Miniserie

8

Only Murders in the Building - Seizoen 1

8.5
De Zonen Van Van As