Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Ron Schoonwater geeft "Zasada przyjemnosci (The Pleasure Principle) - Miniserie (MyLum code)" een 8.
Geschreven door Ron Schoonwater op 3 augustus 2021.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Zasada przyjemnosci (The Pleasure Principle) - Miniserie (MyLum code)

Een slim opgezet Oost-Europees misdaaddrama dat slechts op een enkel punt wat kansen laat liggen.

In Zasada Przyjemności (The Pleasure Principle) gaat het om verschillende dode vrouwen die gevonden worden in Warschau (Polen), Odessa (Oekraïne) en Praag (Tsjechië). Hoewel de vrouwen naakt gevonden worden, blijkt het geen door seks gedreven misdrijf. Het meest opvallende is dat bij alle gevonden vrouwen een deel van de rechterarm is afgezaagd. Dat die lichaamsdelen op verschillende plekken teruggevonden worden, maakt het nog mysterieuzer.

In Polen neemt politieagente Maria Sokolowska (Malgorzata Buckzkowska) de zaak op zich. Maria is een eigenzinnige en vrijgevochten vrouw. Er loopt een intern onderzoek naar haar omdat ze een verdachte heeft neergeschoten. Toch hebben haar baas en haar collega's veel vertrouwen in Maria omdat haar aanpak tot resultaat leidt. De moord op de vrouwen en de complexe zaak die daar achter blijkt te zitten, maken dat dit een kolfje naar de hand is van Maria. Dit wordt ook zo ervaren door haar internationale collega's.

Zasada przyjemności
© Canal+


Majoor Viktor Streifert (Karel Roden, McMafia) is ondanks zijn titel gewoon lid van de politie van Praag. Viktor is duidelijk ziek en loopt tegen zijn pensioen aan. Wanneer hij geconfronteerd wordt met de zaak rondom de dode vrouwen, ziet hij al snel in dat er internationaal samengewerkt moet worden. Hij herkent de kwaliteiten van Maria in het onderzoek en doet er dan ook alles aan om haar bij het onderzoek betrokken te houden.

In Odessa mag Serhij Franko (Sergey Strelnikov) aan de bak om de zaak op te lossen. Serhij ziet dit als een kans om een crimineel te beschuldigen die hem al langer dwars zit. Serhij is, net als Maria, nogal eigenzinnig in zijn aanpak. Geweld wordt niet geschuwd en de regels worden ook nog wel eens vergeten. Dat laatste geldt eigenlijk voor alle drie de hoofdrolspelers. Het maakt het drietal een goed team om deze complexe zaak op te lossen.

Zasada Przyjemności is extra goed omdat alledaagse foutjes een plek krijgen.

De zaak is mede complex omdat de internationaal georganiseerde misdaad met de dood van de vrouwen te maken heeft. De macht van deze club is voelbaar tot in de hoogste regionen. Het zorgt ervoor dat de politie op verschillende manieren tegengewerkt wordt. Grof geweld en moordaanslagen worden daarbij niet geschuwd, maar ook andere machtsspelletjes worden gebruikt. Het einde van de serie is ondanks dit wat traditionele verhaal best verrassend. Meer zal ik niet vertellen in verband met de spoilers.

Zasada Przyjemności is extra goed omdat alledaagse foutjes een plek krijgen. Zo is er bijvoorbeeld iemand die een computerscherm draait waardoor het beeld wegvalt. Het gehannes met twee bekers hete koffie en een papieren zak met broodjes in de hand krijgt ook een plek. Zo zijn er wel meer voorbeelden te noemen. Verder vervullen de collega's van het drietal een grote rol. Het zorgt voor een beeld van kameraadschap (bijvoorbeeld door het verzorgen van een lunch voor je collega) die ook zijn gebreken kent (zoals het beschermen van een collega die aan de drugs zit). Het maakt de serie des te realistischer.

Zasada przyjemności
© Canal+


Ondanks dat het verhaal overeenkomsten kent met andere misdaaddrama's heeft Zasada Przyjemności toch veel te bieden. Het feit dat het in andere steden dan de inmiddels alom bekende afspeelt en een andere culturele achtergrond kent, zorgt ervoor dat de serie een eigen gezicht heeft. Daarnaast is het gebrekkige Engels dat gesproken wordt een leuke bijkomstigheid. Bij Maria krijgt het Engels overigens een zeer opvallend karakter. Haar stem klinkt compleet anders als zij Pools spreekt. Bij de Tsjechen is het Engels veel beter verzorgd. Het is niet voor niets dat Karel Roden ook in Engelstalige producties heeft gespeeld.

Tot slot is er een kritiekpuntje te melden. Het verhaal wordt zo complex gemaakt dat de schrijvers een deel van het verhaal een nogal onafgemaakt einde geven. De taal, de verschillende internationale locaties en de vele personages (met voor ons moeilijke namen) zorgen ervoor dat je constant goed moet blijven volgen wie wie ook alweer is. Het zorgt er wel voor dat het tien afleveringen spannend blijft. Pas op het einde wordt pas echt duidelijk wat er zich precies heeft afgespeeld. Daarvoor verdient de serie weer extra pluspunten.
Video on youtube
Volg Zasada przyjemności
Vorige aflevering
Episode 10
Episode 10
01x10
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Zasada przyjemności