Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Hessel Hoekstra geeft "World on Fire - Seizoen 2" een 7.
Geschreven door Hessel Hoekstra op 11 september 2023.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

World on Fire - Seizoen 2

In seizoen twee gaat World on Fire op dezelfde voet verder als het eerste. Toch spreekt dit seizoen wat minder aan dan het eerste.

World on Fire was in 2019 een enorm succes. Het vertelde de verhalen van gewone mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog. We zagen onder meer een Engelse vader die niet wilde dat zijn kinderen in het leger gingen, een tolk die op de Britse ambassade in Polen werkte en een Amerikaanse journalist die vanuit Berlijn verslag probeert te doen van de gebeurtenissen. World on Fire bood een uniek perspectief dat we in weinig andere series over de Tweede Wereldoorlog zagen, en dat schreeuwde om een tweede seizoen. Vier jaar later is dat seizoen er dan ook gekomen.

In seizoen twee worden veel verhaallijnen uit het eerste seizoen voortgezet. Tolk Harry Chase (Jonah Hauer-King, The Flatshare) wordt voor een speciale missie uitgezonden naar Noord-Afrika. De Poolse Kasia (Zofia Wichłacz, 1983) komt aan in Engeland en kan moeilijk wennen aan het leven daar. Broeren zus Tom (Ewan Mitchell, The Last Kingdom) en Lois (Julia Brown, Shetland) keren van het front terug naar Engeland en krijgen daar een zware klap te verwerken. Tegelijkertijd zien we een aantal nieuwe verhaallijnen, waaronder die van Marga (Miriam Schiweck), een Duits meisje dat probeert door te breken in de hoge nazikringen.

Nog steeds slaagt World on Fire er goed in om de levens van gewone mensen in buitengewone situaties te plaatsen. Wat nou als je je thuisland moet ontvluchten vanwege wie je bent? Of als je op het front je leven waagt, terwijl je dierbaren thuis ook niet veilig zijn? Op interessante wijze verkent World on Fire deze vragen waarbij vooral het menselijke drama sterk in beeld wordt gebracht. Vooral de verhaallijn rondom Kasia in Engeland is sterk. Daarbij wordt de serie geholpen door veelal goede hoofdrolspelers.

Het tweede seizoen speelt zich af op een grotere schaal

Waar World on Fire ook goed in slaagt is het vergroten van de wereld. Als we in Nederland of in West-Europa aan de Tweede Wereldoorlog denken, zijn het vooral de bezetting, onderduikers en D-Day die als eerste in ons opkomen. Maar er werd op meer plekken op de wereld gevochten. De verhaallijn die zich in Noord-Afrika afspeelt is daar een sterk voorbeeld van. In de Tweede Wereldoorlog waren verschillende Europese landen nog koloniale grootmachten, en ook mensen uit de koloniën vochten mee. Opeens blijkt iemand uit een soortgelijke cultuur je kameraad, of je vijand. Wat doe je dan? World on Fire strooit wederom met interessante dilemma’s voor deze personages.

De verhaallijn rondom de Duitse Marga is ook een sterke toevoeging. Het laat zien dat lang niet alle Duitsers door en door slecht waren. Ze deden maar wat ze opgedragen werd en werden misleid door propaganda. De druk die op Marga wordt gelegd om te presteren en het de hoge heren naar de zin te maken voor persoonlijk gewin komt op uitermate pijnlijke manier naar boven. Hierdoor brengt de serie de nodige nuance op een kleine schaal in het grote conflict in beeld.

Sommige verhaallijnen zijn minder sterk dan in het eerste seizoen

Ondanks alle lof die deze serie verdient, moet ik wel zeggen dat het eerste seizoen me meer aansprak, en dat heeft een aantal redenen. Als eerste zijn er de verhaallijnen uit het eerste seizoen geschrapt, waaronder die van de Eerste Wereldoorlog-veteraan Douglas en de Amerikaanse journalist Nancy. Er wordt in de serie een logische verklaring voor hun afwezigheid gegeven, maar toch had ik het idee dat hun verhalen nog niet af waren. Ook had ik het idee dat het web van verhalen minder strak ineengevlochten was zoals bij het eerste seizoen was. Sommige verhaallijnen stonden totaal los van de rest, en dat was jammer.

Ondanks dat sommige verhaallijnen wat minder sterk waren was het tweede seizoen van World on Fire een waardige opvolger voor het eerste. Mocht er een derde seizoen komen, dan zie ik kans voor een nog groter wordende wereld.
Video on youtube
Volg World on Fire
Vorige aflevering
Episode 6
Episode 6
02x06
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
World on Fire