Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9.5
Helgoned geeft "Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty - Seizoen 1 (Blu-ray)" een 9.5.
Geschreven door Helgoned op 7 september 2023.
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty - Seizoen 1 (Blu-ray)

Het eerste seizoen van Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty is uitmuntend en krijgt een blu-ray uitgave die daar bij past.

Eind jaren zeventig koopt vastgoedmagnaat dr. Jerry Buss (John C. Reilly, Tim and Eric Awesome Show, Great Job!) de basketball club L.A. Lakers uit de NBA. Zijn moeder Jessie (Sally Field, The Flying Nun) probeert hem nog tegen te houden, maar de impulsieve, energieke Jerry is vastberaden. In ruil voor al zijn geld en het Chrysler gebouw in New York is hij nu eigenaar van een kleurloze club met een coach aan het roer die nog nooit een prijs won. Deze opvliegende, voormalige speler Jerry West (Jason Clarke, Brotherhood) is verder mordicus tegen het aantrekken van de talentvolle Earvin Johnson (Quincy Isaiah), toen al beter bekend als ‘Magic’ Johnson.

Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty
© HBO


Als Jerry Buss doordramt en Magic Johnson toch aantrekt, neemt West ontslag en stapelen de problemen enkele dagen voor het eerste trainingskamp zich op. De ervaren spelers zoals Kareem Abdul-Jabbar (Solomon Hughes in zijn eerste rol) en Norm Nixon (DeVaughn Nixon, Snowfall) moeten niets hebben van de vrolijke, praatgrage en zelfverzekerde rookie Johnson. Verder proberen de innovatieve nieuwe coach Jack McKinney (Tracy Letts, Homeland) en zijn Shakespeare citerende rechterhand Paul Westhead (Jason Segel, How I Met your Mother) het team een nieuw, uiterst dynamisch en verrassend soort basketball te laten spelen, iets waar de meeste spelers met grote moeite aan kunnen wennen. Ondertussen vraagt Jerry Buss aan manager Claire Rothman (Gaby Hoffmann, Transparent) en zijn eigen dochter Jeanie (Hadley Robinson, Utopia) om de faciliteiten te moderniseren, maar bemoeit zich met alle details en neemt hun werk niet altijd serieus.

Het tiendelige eerste seizoen van de HBO serie Winning Time is een uiterst vermakelijke serie geworden.

Het tiendelige eerste seizoen van de HBO serie Winning Time is een uiterst vermakelijke serie geworden. De serie brengt met veel humor de harde wereld van topsport in beeld: keiharde managers, racisme, seksisme, sportmakelaars die te werk gaan als aasgieren, atleten met grote ego’s en de bekende verleidingen als drank, drugs en mooie vrouwen die op de wereld van de roem afkomen. Door de humor wordt je als kijker in de ene aflevering meegenomen in de absurditeit van deze topsport, om vervolgens in de volgende aflevering meegenomen te worden in meedogenloze uitbuiting van spelers, manipulerende coaches en schokkende gevallen van list en bedrog.

De aankleding van de serie vind ik erg geslaagd. Door gebruik te maken van korrelige beelden, soms van Super 8 of VHS-videokwaliteit, voel je de sfeer van de late jaren zeventig echt van het beeld spatten. Het beginthema van de serie is ook een heerlijk funky thema met mooie beelden uit die tijd. De makers maken gebruik van diverse leuke details, zoals het heel kort verspringen van het beeld nadat het beginthema is afgelopen, net als bij een oude videoband. Dat gekoppeld aan het feit dat Jerry Buss je als kijker soms rechtstreeks aanspreekt om je mee te nemen in zijn werkwijze, ideeën of de achtergrond van een scène (het zogenaamde ‘breaking the fourth wall’), levert prachtige televisie op.

Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty
© HBO


Geen van de hoofdpersonages is eendimensionaal, elk personage heeft zijn of haar (soms zeer) donkere kanten. Naast de basketballers zijn er diverse andere kleurrijke rollen: rivaliserende coaches, familieleden en de werknemers van de L.A. Lakers. De serie is een dramatisering van de werkelijke gebeurtenissen en mede daarom was er ook kritiek van de echte betrokkenen bij de opkomst van de L.A. Lakers, gezien diverse schokkende scènes kan ik mij daar iets bij voorstellen. De makers nemen in ieder geval soms een loopje met de geschiedenis. De serie heeft als ondertitel: The rise of the Lakers Dynasty. Tijdens de play-offs op televisie in 1980 vraagt Jessie, de moeder van Jerry Buss, of Dynasty niet op mag in plaats van het basketball. De serie Dynasty ging echter pas in januari 1981 in première.

De serie zelf is uitmuntend, en krijgt een blu-ray uitgave die daar bij past. Er is naast de Engelse en Franse audio, ondertiteling in het Nederlands, Frans en Engels voor slechthorenden. Voor elke aflevering is er een terugblik met als titel The Forum waarin in zes tot zeven minuten steeds met drie betrokkenen wordt teruggeblikt. Verder zijn er negen korte filmpjes van twee tot vier minuten die elk ingaan op details van de serie. De kostuums, kijkjes achter de schermen, de locaties, de trainingen voor de basketbal-scènes en diverse interviews met de acteurs. Een heerlijke uitgave van een topserie, waarbij seizoen twee inmiddels in première is gegaan op HBO.
Video on youtube
Volg Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty
Vorige aflevering
What Is and What Should Never Be
What Is and What Should Never Be
02x07
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty