Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Conan Miller geeft "Willow - Eerste aflevering" een 7.
Geschreven door Conan Miller op 9 december 2022.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Willow - Eerste aflevering

Zestien jaar nadat de kwaadaardige koningin Bavmorda in Willow is verslagen komt het rijk van Tir Asleen opnieuw in gevaar. Een oud kwaad herrijst en dreigt de toekomstige keizerin te doden.

In 1988 zat ik in de bioscoop en keek ik met veel plezier naar Willow. Ron Howard had net naam gemaakt als regisseur met Cocoon en Splash. In Willow werden de hoofdrollen vertolkt door bekende acteurs als Val Kilmer, Jean Marsh en Warwick Davies. Het verhaal was geschreven door George Lucas. Dat had zomaar eens een kassucces kunnen worden.

In werkelijkheid werd de film door critici met gemengde gevoelens ontvangen. Vooral het scenario van George Lucas werd flink bekritiseerd. Voor het verhaal was flink geleend bij Tolkien en andere Fantasy-grootheden en het leek niet te kunnen kiezen tussen spanning voor volwassenen en humor voor het hele gezin.

Bij het publiek deed de film het beter, maar een financieel bioscoopsucces werd het niet. Toch behield de film een flink aantal fans, mede door de videotheken. De film werd vooral gered door de uitstekende acteurs en de humor.

Kenmerkend voor George Lucas waren er volgens hem direct al plannen om vervolgfilms en een serie te maken. Die plannen bleven echter decennialang in de kast liggen, totdat Disney de tijd rijp vond om er werk van te maken.

Et voilà, in 2022 zien we eindelijk nieuwe avonturen van Willow Ulfgood. Om de serie goed te begrijpen helpt het wel als je de film hebt gezien, want de serie leunt behoorlijk op de gebeurtenissen van 34 jaar geleden.

In de eerste aflevering blijkt dat de strijdbare koningin Sorsha met ruige held Madmartigan is getrouwd. Ze hebben twee kinderen, dochter Kit en zoon Airk. Kit staat op het punt om te trouwen met een prins van een naburig koninkrijk. Prinses Kit heeft daar absoluut geen trek in en ook de bruidegom weet wel iets leukers te bedenken.

Het leven aan het hof verveelt de prinses mateloos en ze wil de weide wereld in, met haar trouwe lijfwacht Jade op avontuur. De kans krijgt ze als het kasteel wordt overvallen door een machtige zwarte magiër en z’n duistere helpers. Om de bedoelingen van deze tovenaar te achterhalen wordt een groep dappere strijders bijeengeroepen. De queeste begint met de speurtocht naar de laatste magiër: Willow Ulfgood. Daarna zullen ze moeten reizen tot voorbij de grenzen van de bekende wereld.

Willow
© Disney+


Ik was erg benieuwd naar de nieuwe versie van Willow. In 1988 zag ik de film in de bioscoop en ook daarna duwde ik met plezier de videoband en latere dvd nog regelmatig in de speler. Zoals zo vaak, was ik bezorgd dat de toch al wat broze magie van de film niet overeind zou blijven in de tv-serie.

De huidige generatie acteurs heeft de ondankbare taak om een cultfilm als Willow op het kleine scherm te doen herleven. Dat is altijd al een grote uitdaging. De oude generatie fans zal een nieuwe vertolking altijd vergelijken met het geliefde origineel. En nieuwe kijkers kennen waarschijnlijk de oude film niet. Ze hebben dus ook totaal geen gevoel bij namen als Willow, Madmartigan en Queen Bavmorda.

Verder vrees ik dat een serie met Warwick Davies (Willow, Jonathan Creek) in een hoofdrol daar altijd onder zal leiden. Warwick heeft mijn sympathie, maar als acteur heb ik hem altijd nogal houterig en beperkt gevonden. Ik hoop natuurlijk dat het geheel der delen hier de mindere punten zal doen vergeten.

Het eerste deel zal voor nieuwe kijkers leuk genoeg zijn om ook de rest te willen zien. Zelf had ik er wat moeite mee. Het clichégehalte was nogal hoog en natuurlijk moet ook nu weer de wereld gered worden door dwarse pubers.

Over redden gesproken: het lijkt erop dat de humor ook deze keer de redding brengt. Vooral Thraxus Boorman (Amar Chadha-Patel, The Wheel of Time) doet het goed als de ervaren strijder met een eigen stijl. Ook Kit (Ruby Cruz, Mare of Easttown) en Dove (Ellie Bamber, The Serpent) vond ik bij vlagen lekker naturel acteren.

We gaan zien wat de rest van het eerste seizoen gaat brengen. Voor nu kom ik nog niet verder dan een magere 7, met dank aan Thraxus en de fraaie decors en omgevingen.
Volg Willow
Vorige aflevering
Children of the Wyrm
Children of the Wyrm
01x08
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Willow