Westworld

8.1 / 10
62 min
Sciencefiction
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Bartwin v/d Pols geeft "Westworld - Eerste aflevering" een 9.
Geschreven door Bartwin v/d Pols op 13 Oktober 2016.
Leuk?
15
2
Bekijk stemmen

Westworld - Eerste aflevering

Westworld werd met de nodige hype aangekondigd. Gebaseerd op een film van Michael Crichton (o.a. auteur van het boek Jurassic Park), met een hele stoet aan topacteurs zoals Anthony Hopkins (meest bekend van Silence of the Lambs) en geproduceerd door topzender HBO, dat moet volgens de verwachtingen een succes worden. Er is dan ook met de nodige spanning uitgekeken naar de eerste aflevering. Kan Westworld voldoen aan de torenhoge verwachtingen?

Westworld is een pretpark voor hele, hele rijke mensen. Want dit pretpark, dat een weergave is van het Wilde Westen, wordt bevolkt door androïden. Deze kunstmatig gemaakte wezens lijken op en handelen als mensen. Daardoor kunnen betalende gasten zich zonder zorgen uitleven in een realistische omgeving vol revolverhelden, bandieten en dames van lichte zeden. De androïden zijn namelijk voorgeprogrammeerd om de gasten (“nieuwkomers”) te voorzien van een spannend avontuur en de tijd van hun leven. Totdat langzaam maar zeker de eerste scheurtjes zichtbaar beginnen te worden…

Kan Westworld voldoen aan de torenhoge verwachtingen?De cast van Westworld zit vol bekende namen, die overigens nog niet allemaal aan bod komen tijdens deze eerste aflevering. Thandie Newton (o.a. Mission Impossible 2) zal bijvoorbeeld niet voor een kleine bijrol voor Westworld hebben getekend. Tot mijn aangename verrassing speelt Sidse Babett Knudsen (Borgen) een belangrijke rol als hoofd van de beveiliging. Helaas is haar accent niet geheel foutloos te noemen, dit maakt ze echter alleszins goed met haar acteerwerk. Tot slot verdient Ed Harris (The Stand) als de omineuze Man in Black een speciale vermelding voor de dreigende sfeer die hij in Westworld neerzet.
© HBO

Het is duidelijk dat er alles aan gedaan is om van Westworld een succes te maken. Naast de topcast en de inzet van regisseur Jonathan Nolan (inderdaad, de jongere broer van succesregisseur Christopher Nolan) lijkt Westworld tot in de details te kloppen. De aankleding van de personages, het taalgebruik en de handelingen geven een echte cowboy wereld weer. Totdat de mechanische piano ineens Black Hole Sun van Soundgarden begint te spelen. Of het je ineens opvalt dat de melk die alle androïden drinken wel heel veel lijkt op de witte substantie waar zij uit worden gemaakt. En dat directeur Robert Ford (Anthony Hopkins) wel erg veel update foutjes wegwuift die zijn androïden beginnen te vertonen…

Eigenlijk sleept Westworld je vanaf het eerste moment mee in een wereld waar van alles er levensecht uitziet maar het tegelijkertijd helemaal niet levensecht is. Of wat is levensecht eigenlijk? Door de opzet van Westworld liggen filosofische vragen over de echtheid van (androïde) leven, de gecontroleerde waanzin van onze creatiedriften en de grens aan ons vermogen op een prettige wijze op de loer. Westworld zet je dus, naast alle mooie beelden, ook aan het denken.
© HBO

Hoewel Westworld bepaald geen nieuwe invalshoek presenteert, denk maar eens aan de film I, Robot of Real Humans, doet men dit wel zo goed dat je als kijker niet anders kan dan opgaan in het verhaal. Zelfs tot aan het laatste beeld van de aflevering blijf je als kijker geprikkeld worden door kleine speldenprikjes over het verhaal. Wat mij betreft schiet Westworld met deze eerste aflevering dus volledig in de roos.
Volg Westworld
Vorige aflevering
Crisis Theory
Crisis Theory
03x08
Leuk?
15
2
Bekijk stemmen

Reacties (15)

avatar_CC11
13 okt 2016 09:17 - 13 okt 2016 12:15
Het ziet er inderdaad erg mooi en verzorgd uit maar zelf schat ik deze pilootaflevering toch lager in op mijn eigen "scorebord".

Ik ben zelfs van mening dat men beter met aflevering 1 en 2 terug naar de montagetafel was getrokken aangezien er een hoop mensen waren die absoluut geen idee hadden waar ze bij de pilootaflevering naar aan het kijken waren, hoe mooi en geweldig ze het ook mochten vinden.
Zelf heb ik de film talloze keren gezien dus wist ik in de basis waar het allemaal om draait maar voor vele mensen die de film niet kenden was het blijkbaar een raadsel.

Zo had men een deel van de herhalingen van dezelfde, weliswaar licht gewijzigde, dag van Dolores beter kunnen besteden aan de aankomst van enkele "toeristen" uit de tweede aflevering zodat de kijker een beter idee zou gekregen hebben waarover het precies gaat.

Net zoals het "bloedbad" in de pilootaflevering op een klassieke uitvoering van "Paint it Black" beter voor later gespaard had gebleven want nu had geen hond enig idee wie deze twee figuren waren die uit het niets opduiken en het hele dorpje uitmoorden.

Nee, wat mij betreft had de eindmontage veel beter gekund en ik zou zelfs zo ver durven gaan en zeggen dat men de kans heeft gemist om er een instant klassieker van te maken, want verder is echt wel alles aanwezig om er een absolute topper van te maken, zoals een mooie cast, prachtige beelden en effecten en een geweldige muziekscore voor wie een beetje aandachtig is.
Reageer
avatar_Brad
13 okt 2016 09:46 - 13 okt 2016 09:52
Ik ben het volledig met CC11 eens, ik heb de film niet gezien en ik heb dan onmiddellijk na het zien van de 1e aflevering afgehaakt. Nogmaals het bewijs dat series zoals dit teren op oude koeien uit de sloot. Blijkbaar wordt dit de maatstaf voor hedendaagse films en series.
De mensen die de serie fantastisch vinden hebben de film al gezien. Wel, ik kijk niet naar series waarvan men verwacht dat men eerst de film heeft gezien om dan hetzelfde weer te zien maar dan in x aantal afleveringen...
Reageer
avatar_renzoroy
13 okt 2016 14:40 -
ik heb de film nooit gezien en ik vind de serie ook fantastisch....
Reageer
avatar_fidodido
13 okt 2016 16:19 -
Wist geen eens dat er een film van was :) maar voor mij was de pilot vrij duidelijk nadat ik deze had afgekeken. Dus dat je de film gezien moet hebben, daar sluit ik mij niet bij aan. Maar dat is mijn ervaring :)
Reageer
avatar_anonymous
13 okt 2016 16:33
Uiteraard hoef je de film niet gezien te hebben. Het is een serie dat gebaseerd is op de film, geen vervolg. Als je gewoon goed oplet, dan is de eerste aflevering vrij duidelijk waar het heen gaat.
Reageer
avatar_anonymous
13 okt 2016 17:20
Idd, Inartie: amen.
Reageer
avatar_anonymous
13 okt 2016 18:00 -
Series waarin je alles wordt voorgekauwd en je zelf geen moeite hoeft te doen hoe een en ander in elkaar steekt bestaan er al genoeg. Daarvoor hoef je maar een willekeurige pilot van Abc, cbs, nbc of fox op te zetten. Kritiek van CC11 ben ik het dus totaal niet mee eens. Thank god there's HBO
Reageer
avatar_CC11
13 okt 2016 20:01
Niemand hoeft het met mij eens te zijn, helemaal niet zelfs.

Wat ik kom te zeggen is deels gewoon gebaseerd op talloze reacties op het internet, zowel op deze als andere sites, dat een aantal mensen gewoon geen idee hadden waar ze precies naar zaten te kijken tijdens de pilootaflevering.
Dat het beter kon ligt wat mij betreft dan ook voor de hand net zoals de manier waarop het volgens mij beter had gekund.

Ik beweer ook nergens dat het slecht was maar in tegenstelling tot sommige mensen ga ik niet blind staan juichen omdat het toevallig een serie van HBO is en zie ik de tekortkomingen die er zijn in de pilootaflevering wel.

Nog een foutje vind ik trouwens hoe het dorpje/stadje wordt weergegeven.
Dit is "het wilde westen" dat de mensen kennen zoals het in de meeste films wordt voorgesteld, waar de straatjes zo vlak liggen dat je er op zou kunnen tennissen.

Op zich heel mooi maar de werkelijkheid was meestal een ietsje anders want zaken zoals riolering ontbraken gewoonlijk in de tijd die men wil weergeven.
Dorpjes ontstonden meestal dan ook om een bepaalde reden zoals een handelsroute die er liep, het aanleggen van een spoorweg, goudkoorts enz. en het laatste van de mensen hun zorgen was wel of de straatjes mooi gelijk lagen.

De, in vele gevallen, explosieve bevolkingsgroei gaf ook geen gelegenheid om alle comfort te voorzien en al even snel als een dorp/stad groeide, zo snel kon het ook terug leeglopen en veranderen in een spookstad wanneer er bijvoorbeeld geen goud gevonden werd, of wanneer een spoorweg in aanleg om technische of andere reden anders kwam te liggen dan eerst voorzien.
Droge vlakke straatjes had je in een doorsnee cowboydorp dan ook alleen maar zolang er niemand naar het toilet moest....

Dus als er in "Westworld" iemand beweert dat ze hun cliënteel de echte "Wild West" ervaring willen geven is het een leugenaar.
Reageer
avatar_Helgoned
13 okt 2016 21:41 -
Ga deze pilot zeker bekijken. Heb de originele film met Yul Brynner gezien en ook de sequel daarop Futureworld, dus ben erg benieuwd.
Reageer
avatar_anonymous
14 okt 2016 08:49 -
Ik wist in de eerste aflevering niet wat ik moest verwachten. Het verhaal wel goed, en Hopkins is zoals altijd. Aan het einde van aflevering 1 werd me al wat duidelijk. Aflevering twee geeft meer uitleg. Ik vind het een heerlijke serie en ik zal ook zeker blijven kijken
Reageer
avatar_Toin
17 okt 2016 10:06 -
Het eerste half uur moest ik er een beetje inkomen. De dag van Dolores, deed me denken aan Groundhog day. Na het kijken van de 2e aflevering ben ik benieuwd naar de volgende. Tot nu toe: top serie.
Reageer
avatar_Javelin
07 nov 2016 11:12 -
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het een topserie vind. Ik ken de film niet en ging er blanco in. Het feit dat mij niet alles verteld wordt in het begin intrigeert mij en stoort me juist niet. Verder vind ik de sfeer die wordt neergezet passen bij de serie, langzaam aan wordt alles duidelijker. Daarnaast is de cast echt goed. Ben inmiddels bij aflevering 6 en het valt me echt niet tegen, kijk reikhalzend uit naar de volgende aflevering en hopelijk blijft dat zo.
Reageer
avatar_HereIsTom
04 jan 2017 15:36 -
Wat een idiote serie, na 3 afleveringen zijn we er dan ook mee gestopt!
Het verhaal is al te idoot voor woorden en er is ook geen touw aan vast te knopen.
Je moet wel een kronkel in je hoofd hebben om deze serie goed te vinden of je hebt zeker niks beters te doen!
Bah ik ben gewoon boos dat ik mijn tijd heb besteed aan deze belachelijke serie! :-(
Reageer
avatar_anonymous
04 jan 2017 15:48
Jammer dat de serie te hoog gegrepen is voor jou. Misschien kun je het beter bij PLL en The Good Wife houden.
Reageer
avatar_anonymous
04 jan 2017 15:54
Nou, ik heb echt geen kronkel in mijn hoofd @HerelsTom. En om nu overal te verkondigen dat je de serie zo slecht vindt, nadat je niet eens alles hebt gezien, vind ik jammer. Je valt mensen persoonlijk aan omdat ze de serie wel begrijpen, omdat ze wel verder hebben gekeken. Als je verder had gekeken, had je alles begrepen, en was het duidelijk. Het zou je sieren om je mening te geven, ipv mensen aan te vallen.
Reageer
Westworld