Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Ron Schoonwater geeft "Wednesday - Seizoen 1" een 8.5.
Geschreven door Ron Schoonwater op 5 december 2022.
Leuk?
12
1
Bekijk stemmen

Wednesday - Seizoen 1

Dat de komst van het tweede seizoen van Wednesday in 2024 al is aangekondigd, heeft natuurlijk een reden.

Met regisseur Tim Burton op het affiche zijn de verwachtingen natuurlijk hoog gespannen. Zijn blik op sprookjes en fantasy met een donker randje zien er altijd gelikt uit, zonder overigens in te boeten op kwaliteit. De televisieserie Wednesday bevestigt dit. Het spelen met bonte kleuren met daartegenover het zwart van Wednesday en haar familie zorgt voor mooie tegenstellingen. De kwaliteit zit in alles, of het nu over de beeldvoering, het geluid of de cast gaat. Geen wonder dat deze serie zo'n succes is.

Met Jenna Ortega in de rol van Wednesday is het eerste succes al binnen.

Met Jenna Ortega (You) in de rol van Wednesday is het eerste succes al binnen. Zij speelt haar rol met verve. De snedige opmerkingen, haar danspassen, haar blik en uitstraling zorgen voor herkenning die je verwacht van iemand van de roemruchte Addams Family. Daar worden enkele nieuwe elementen aan toegevoegd om het verhaal een hedendaagse saus mee te geven. Zo heeft Wednesday visioenen en blijkt ze een detective in spe.

Wednesday
© Netflix


Wat Wednesday zo goed maakt is dat er deze keer niet gekozen is om weer een verhaal over de hele Addams Family te maken. Er is gekozen om een familielid centraal te stellen. Fanatiek geholpen door Thing (de levende hand). Daarnaast wordt Wednesday in een ongebruikelijke setting geplaatst. Ze komt namelijk na het zoveelste incident op school terecht op de Nevermore Academy. Een plek voor onder andere weerwolven, vampieren, (een soort van) sirenen en een zeer gevaarlijk monster. Die laatste blijkt verantwoordelijk voor afgrijselijke moorden die elke outcast in een slecht daglicht plaatsen.

Eigenzinnig, eigenwijs, stoïcijns en met donkere snedige humor.

Wednesday onderzoekt de moorden op haar geheel eigen wijze. Eigenzinnig, eigenwijs, stoïcijns en met donkere snedige humor. Aangevuld met onvermoede krachten. Die krachten worden ook geleverd door haar medestudenten. Zoals door haar kleurige, fleurige en immer vrolijke kamergenoot Enid (Emma Myers, Dead of Night), de mysterieus aantrekkelijke Xavier (Percy Hynes White, The Gifted) en de begripvolle knappe Tyler (Hunter Doohan, Truth Be Told). Tijdens dat onderzoek weet Wednesday niet alleen zichzelf, maar ook verschillende andere mensen in de problemen te brengen. Inclusief haar ouders, want die hebben ook een verleden met Nevermore Academy.

Wednesday
© Netflix


Ondanks alle duisternis die de Addams Family, weerwolven en verschillende monsters met zich meebrengen, blijft de televisieserie over het algemeen erg luchtig. Verwacht geen superspannend verhaal. Het is duidelijk een serie voor vermaak. Dit is in uitstekende handen van Tim Burton. Het is heerlijk escapisme naar een andere wereld.

Door de keuze voor Wednesday heeft de serie ook iets jeugdigs. Dat is onder andere te merken aan het plot van dit seizoen. Ondanks dat het lang onduidelijk blijft wie er achter het kwaad zit, is de zoektocht naar de dader eigenlijk niet het belangrijkste van de serie. Dat is namelijk de vorm, het spel van acteurs als Jenna en het feit dat je, als kijker, even aan niets anders hoeft te denken. Heerlijk toch?
Volg Wednesday
Vorige aflevering
A Murder of Woes
A Murder of Woes
01x08
Leuk?
12
1
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_Steph
11 dec 2022 18:02 -
Echt een hele toffe serie is dit!!
Reageer
avatar_mmvandoorn
15 jan 2023 23:31 -
Ook leuk dat de actrice die Wednesday in de jaren 90 speelde (Christina Ricci) nu ook een rol in deze serie heeft.
Reageer
Wednesday