Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
anonymous geeft "War and Peace (2016) - Seizoen 1" een 8.5.
Geschreven door anonymous op 13 april 2016.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

War and Peace (2016) - Seizoen 1

Afgelopen januari zond de BBC de miniserie War and Peace uit. Voor deze verfilming van het meer dan duizend pagina’s tellende boek wist scenarist Andrew Davies (House of Cards, Mr Selfridge) het verhaal op knappe wijze te condenseren tot zes afleveringen. Als fan van kostuumdrama’s kon ik het samen met vele Britten niet laten om te kijken naar de serie die door The Telegraph “the greatest costume drama of the decade” werd genoemd. Weet War and Peace deze claim waar te maken? Met meeslepende verhaallijnen en groots opgezette shots met prachtige kostuums en settings, komt War and Peace daar zeker bij in de buurt.

War and Peace (2016)
© BBC One


War and Peace vertelt het verhaal van verschillende aristocratische Russische families ten tijde van de Napoleontische oorlog. De tv-serie focust op de verhaallijnen van Pierre Bezukhov (Paul Dano, 12 Years a Slave, There will be blood), een bastaard die onverwacht het gehele fortuin van zijn vader erft en op zoek gaat naar de reden van het bestaan; de zoektocht naar ware liefde van Natasha Rostova (Lily James, Downton Abbey, Cinderella), dochter van de Rostov familie die de schijn goed weten op te houden maar ondertussen continue geld tekort hebben; en Andrei Bolkonsky (James Norton, Grantchester, Happy Valley), die zijn zwangere vrouw bij zijn zus Marya (Jessie Buckley, I’d do anything, Endeavour) en excentrieke vader (Jim Broadbent, Harry Potter and the Half-Blood Prince, London Spy) achterlaat om zelf mee te vechten in de oorlog.

Hoewel War and Peace een miniserie is, voelt het aan als een film. Het verhaal focust aan de ene kant op het gewone leven in Moskou en Sint-Petersburg, maar voelt toch episch aan vanwege zowel de meeslepende emoties van de personages als ook de veldslagen tegen Napoleon. Hoewel het zich in Rusland afspeelt, doet de serie grotendeels aan als een Jane Austen verfilming. Door die extra politieke laag voelt het echter allemaal veel epischer aan en heeft het verhaal ook iets meer diepgang dan alleen maar het zoeken naar een geschikte match. De personages proberen hun plek in de samenleving te vinden, maar tegelijkertijd is die samenleving, vooral tegen het einde van de serie, zijn eigen bestaan niet meer zeker. Daarnaast laat het ‘War’ gedeelte niet alleen indrukwekkende veldslagen zien, het geeft ook heel mooi de tegenstelling weer tussen de zoektocht naar roem van de ambitieuze jonge honden en de nuchtere oudere garde die met zoveel mogelijk overlevenden weer naar huis wil terugkeren.

[image-60365]

War and Peace is een groots opgezet kostuumdrama. Het kreeg dan ook niet voor niets de bijnaam ‘Phwoar and Peace’; kosten noch moeite zijn gespaard bij het maken en dat heeft geresulteerd in indrukwekkende beelden van prachtige omgevingen en gebouwen en mooie kostuums. Zoals gewoonlijk bij BBC miniseries is er een formidabele cast die bestaat uit gerespecteerde oudgedienden en veelbelovende opkomende namen. Maar de echte ster is toch wel scenarist Andrew Davies. Hij heeft het originele verhaal van een ontzettend intimiderend boek toegankelijk gemaakt voor iedereen. Er zijn veel plottwists en een flink aantal personages om te onthouden, maar doordat we langzaamaan zien hoe de verschillende families met elkaar verband houden, blijft het toch overzichtelijk. War and Peace is niet alleen een aanrader voor liefhebbers van kostuumdrama’s, maar voor iedereen die zich wil laten meeslepen door hoogoplopende emoties en existentiële zoektochten.
Volg War and Peace (2016)
Vorige aflevering
Episode 6
Episode 6
01x06
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_ThomasNL92
13 apr 2016 18:03 -
Helemaal mee eens. Hoge budget en weinig om aan te merken. Kwalitatief zeer goed!
Reageer
War and Peace (2016)