Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Televisie 3.0 met Vlucht HS13

Lui op de bank hangen en een serie kijken? Voeten op tafel en hand bij een zak nootjes? Alleen de afstandsbediening bij de hand om die irritante WC Eend reclame weg te zappen? Niets van. Naar de televisie kijken is al lang geen passieve bezigheid meer. Hele (productie)teams zijn bezig om het kijkerspubliek zoveel mogelijk betrokken te krijgen en houden bij een programma. Want: goede kijkcijfers en goede waardering zijn een (grotere) garantie op een langer televisieleven.

Hoeveel mensen volgen Wie Is De Mol wel niet met een tweede scherm? En hoeveel lezen er mee met de expeditieleden van Expeditie Robinson? Tweets van beroemde acteurs tijdens de live uitzending, bijvoorbeeld van Game Of Thrones of The Strain, creëren een extra hype en 'buzz' rond populaire programma's. Alleen met wat radiotips een dag na de uitzending van Wie Is De Mol neemt de diehard kijker al lang geen genoegen meer. Maar wat is het volgende?

Een experiment van KRO-NCRV zou weleens een nieuwe stap in het interactief televisiekijken kunnen zijn. In de misdaadserie - en dus geen reality waar interactie met het publiek veel meer voor komt - Vlucht HS13 wordt de kijker namelijk ook buiten zendtijd meegenomen in de fictieve wereld van Simon (Daniël Boissevain) en Liv (Katja Schuurman). Als kijker kun je namelijk met Kevin chatten via de messenger van sociaal netwerk Facebook.


Bron: KRO-NCRV
Fotograaf: Pief Weyman


Voor wie denkt dat er dan een redactiemedewerker dag en nacht naar zijn laptopscherm zit te staren, dat is niet het geval. Facebook heeft de API (Application Programming Interface) van Messenger opengesteld. Hierdoor is het mogelijk chatbots te ontwikkelen voor het chatprogramma, zodat je automatisch met bezoekers kunt communiceren. Voor een helpdesk of klantenservice een ideale uitkomst om proactief klanten te benaderen. Het innovatieteam van KRO-NCRV koos echter voor een andere invulling: hun chatbot verrijkt de storytelling van Vlucht HS13. Chantal Labree van KRO-NCRV zegt hierover tegen Marketingfacts*: "Toen de API van Facebook Messenger werd opengesteld, waren we meteen enthousiast. We begrepen direct dat dit nieuwe mogelijkheden opende voor interactieve storytelling”. De kijker wordt verder mee het verhaal en de raadsels in genomen, óók buiten de uitzendtijd. Zo wordt het leven net dat beetje avontuurlijker en kunnen we ontsnappen aan de werkelijkheid door ons op de verdwijning van Simon te storten.

De chatbot van Vlucht HS13 heet Kevin (in de serie vertolkt door Ali Ben Horsting). Hij weet meer over het mysterieuze leven van Simon en benadert kijkers meerdere malen actief. Hierdoor zijn mensen continu bezig met het programma en blijven ze betrokken bij wat er allemaal gebeurt.


Bron: KRO-NCRV
Fotograaf: Pief Weyman


Een interessante vraag is wat een intensieve relatie met de kijker daadwerkelijk oplevert. Kijkers moeten voldoende in een serie willen investeren om ermee aan de slag te gaan - en te blijven. De KRO-NCRV testte mogelijkheden bijvoorbeeld al met Penoza, waar een online condoleanceregister werd geopend dat massaal werd bezocht. Vlucht HS13 moest qua verhaal nog wat op gang komen, laten we kijken of Kevin invloed kan uitoefenen op de -toch altijd belangrijke- kijkcijfers.

Over Vlucht HS13
Vlucht HS13 is een Nederlandse dramaserie van de zender KRO-NCRV. De serie ging in première op 4 september 2016.

In Vlucht HS13 ontmoeten we Liv (Katja Schuurman), die te horen krijgt dat het vliegtuig met haar man Simon (Daniël Boissevain) aan boord is neergestort. Later blijkt uit de passagierslijst dat Simon nooit in het toestel heeft gezeten. Liv doet een schokkende ontdekking die voor haar een steeds groter wordende puzzel wordt. Haar ambitieuze echtgenoot Simon, de liefhebbende vader van hun zoontje, blijkt namelijk een heel ander persoon te zijn. Ook met: Jeroen Spitzenberger, Reinout Bussemaker en Roos Ouwehand.

Het scenario is geschreven door Marion Pauw en Elle van Rijn, in samenwerking met Lineke van den Boezem. Vlucht HS13 is gebaseerd op de succesvolle Turkse dramaserie The End.

*Bron: http://www.marketingfacts.nl/berichten/verhaal-nieuwe-tv-serie-vlucht-hs13-ook-verteld-via-messenger
Vorige aflevering
The End
The End
01x10
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (5)

avatar_CC11
09 sep 2016 10:43 - 09 sep 2016 10:44
Ik ga zeker niet aan deze serie beginnen, maar wie het origineel "Son/The End" wil kijken kan nog tot ongeveer eind deze maand voor de volledige 31-delige serie terecht op de website van Canvas onder de rubriek "fictiereeks". (mits gebruik van VPN voor Nederlandse kijkers)
Uiteraard met Nederlandse ondertitels.
Reageer
avatar_RLS90
09 sep 2016 13:32 -
Goed begin afgelopen zondag. Al was twee volledige afleveringen achter elkaar misschien net wat te veel.
Reageer
avatar_anonymous
14 sep 2016 15:05 -
Goeie serie, kan niet anders zeggen! Maar ik zou ook graag het origineel zien, ik zal eens kijken of dat lukt via canvas, (bedankt voor de tip cc11)!
Reageer
avatar_anonymous
14 sep 2016 15:12 -
Helaas! Alleen in België te bekijken. Jammer.
Reageer
avatar_CC11
14 sep 2016 16:57
Bijgewerkt op: 14 sep 2016 17:04
Als je een gratis VPN zoals die van hola.org gebruikt in je browser gaat het wel lukken.
Ik doe namelijk het zelfde op Nederlandse sites en dat werkt perfect voor praktisch de meeste normale websites.
Het enige dat dit doet, voor het geval je er niet mee bekend mocht zijn, is je locatie verbergen zodat het lijkt of je (in het geval van Canvas) vanuit België kijkt.
Enkel installeren en vervolgens het land kiezen van waar je wil kijken, dat is alles.
Reageer
Vlucht HS13