Vikings: Valhalla

8,0 / 10
55 min
Avontuur, Historie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Ron Schoonwater geeft "Vikings: Valhalla - Seizoen 1" een 7.5.
Geschreven door Ron Schoonwater op 3 april 2022.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Vikings: Valhalla - Seizoen 1

Vikings: Valhalla biedt meer fantasie dan historisch besef.

Met bovenstaande in gedachte is Vikings: Valhalla vooral een interessante avonturenserie. Sterke punten die de serie meeneemt uit de hoofdserie Vikings zijn de imposante gevechtscènes en de prima sets. Hoewel dit seizoen honderd jaar later afspeelt zijn de verschillen in het leven klein. Feitelijk klopt dit aardig. Veranderingen gingen in die tijd beduidend langzamer dan bijvoorbeeld in de laatste eeuw.

Vikings: Valhalla
© Netflix


Vikings: Valhalla draait onder andere om broer Leif Eriksson (Sam Corlett, Chilling Adventures Of Sabrina) en zus Freidis Erisdotter (Frida Gustavsson, De Utvalda). Beide nazaten van de beruchte berserker Erik de Rode. Op zoek naar wraak komen ze aan in Kattegat. Daar aangekomen blijkt wraak nemen complexer dan gedacht. Uiteindelijk gevolg is dat Leif met de Vikingen naar Engeland vertrekt en dat Freidis erachter komt dat haar leven in het teken staat van geloof.

Sterke punten die de serie meeneemt uit de hoofdserie Vikings zijn de imposante gevecht scènes en de prima sets.

Andere hoofdpersonen zijn de Christelijke Olaf (Jóhannes Haukur Jóhannesson, Stella Blómkvist) en Harald Sigurdsson (Leo Suter, Sanditon). Olaf is een echte havik. Hij wil met geweld Noorwegen veroveren, maar vooral ook de heidenen uitroeien. Wanneer Olaf in contact komt met een godsdienstwaanzinnige ziet hij zijn kans schoon. Harald is genuanceerder. Hij heeft ambities, maar wil de wereld tussen christelijke en heidense Vikingen liever verbinden. Beiden vinden elkaar weer als het gaat om hun strijd tegen de Engelsen.

Die strijd wordt aangevoerd door de strategisch slimme Knoet (Bradley Freegard, Keeping Faith). Knoet ontpopt zich als een empathische leider, maar wel met een harde, gewelddadige kant. De strijd lijkt gevoerd te gaan worden met de jonge koning van Engeland. De grootste strateeg aan Engelse zijde blijkt echter een vrouw. Emma van Normandië (Laura Berlin, Einstein) zorgt ervoor dat de strijd lastiger is dan verwacht. Wanneer Knoet en Emma elkaar vinden in het onderlinge respect zorgt dit voor problemen in het thuisland van Knoet.

Vikings: Valhalla
© Netflix


Vikings: Valhalla opereert vanuit een compleet ander uitgangspunt dan de originele serie. Waar Vikings nog begon als een historische serie is Vikings: Valhalla duidelijk gebaseerd op fantasie. Er komen wel personages in voor die werkelijk geleefd hebben, maar van hun oorspronkelijke verhaal blijft weinig over. Sterker nog, Vikings: Valhalla kiest er zelfs voor om een historisch personage om te bouwen tot een zwarte vrouw. Dat is een duidelijke knieval richting de huidige tijd.

Waar Vikings nog begon als een historische serie is Vikings: Valhalla duidelijk gebaseerd op fantasie.

De conclusie is dat Vikings: Valhalla een goede avonturenserie is. Niet beter dan Vikings of The Last Kingdom, maar aangezien die series geëindigd zijn, past deze serie prima in het gat dat ontstaan is. In die zin een welkome aanvulling. Wie weet groeit Vikings: Valhalla kwalitatief gezien nog verder. De fundering is met dit eerste seizoen in ieder geval gelegd.
Video on youtube
Volg Vikings: Valhalla
Vorige aflevering
The Reckoning
The Reckoning
02x08
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Vikings: Valhalla