Vigil

8,0 / 10
59 min
Misdaad
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Hessel Hoekstra geeft "Vigil - Seizoen 1" een 8.
Geschreven door Hessel Hoekstra op 2 Oktober 2021.
Leuk?
10
0
Bekijk stemmen

Vigil - Seizoen 1

Vigil is een sterke detective zoals we die van de BBC gewend zijn. Maar deze serie weet zich van andere detectives te onderscheiden door een onderzeeër als locatie te gebruiken.

De Britse televisiezenders zijn hofleveranciers op het gebied van spannende detectives. Vigil van de BBC is daar geen uitzondering op. Hoewel de verhaallijn soms wat steken laat vallen, heeft Vigil wel een uniek gegeven dat de makers optimaal weten te benutten: de setting. Op de kernonderzeeër HMS Vigil wordt namelijk een bemanningslid dood aangetroffen. Detective Chief Inspector Amy Silva (Suranne Jones, Scott & Bailey) gaat aan boord om dit te onderzoeken. In eerste instantie denkt iedereen aan zelfmoord door een overdosis drugs. Maar al gauw wordt duidelijk dat iemand hem vergiftigd heeft. En de moordenaar moet nog aan boord zijn.

Vigil weet elk onderdeel van de onderzeeër optimaal te benutten

Vigil weet elk onderdeel van de onderzeeër optimaal te benutten voor een spannend mysterie. Aan de ene kant zijn de smalle gangetjes, de kleine kamertjes en het gebrek aan daglicht perfect voor een beklemmende sfeer. Alles wat er in en om een onderzeeër gebeurt wordt goed gebruikt om het verhaal af en toe een spannende wending te geven. Net op een kritisch moment waarin Silva achter bewijs aan zit, blijkt dat een vijandig schip hen op de radar heeft, of dat de reactoren overbelast raken. Het beklemmende gevoel helpt hier extra bij.

Ook het feit dat alle verdachten en het bewijsmateriaal al in deze ruimte zijn, geeft de serie een interessant uitgangspunt. Naast deze moord zien we ook nog wat het effect van dit sterfgeval is op de buitenwereld. Dat de communicatie beperkt is, geeft het ook nog een extra dimensie.

Wat dat betreft is de samenwerking tussen Silva en haar partner Kirsten Longacre (Rose Leslie, Game of Thrones) een hoogtepunt. Terwijl de ene aan boord van een schip onderzoek doet, houdt de andere zich bezig met het effect van de moordzaak aan land. Doordat de twee het scherm zo weinig delen, zien we ook interessante kant van hun relatie.

Daarnaast is Shaun Evans (Endeavour) ook goed in vorm als officier Elliot Glover, één van de weinige mensen aan boord die Silva in vertrouwen kan nemen. Verder weet Paterson Joseph (Timeless) goed te overtuigen als kapitein Neil Newsome. De dilemma’s waarmee hij worstelt bij het nemen van moeilijke beslissingen op kritische momenten komen goed naar voren.

Hoewel Vigil een degelijk moordmysterie presenteert, moeten er in het begin wat rare sprongen genomen worden

Verhaaltechnisch mankeert er, zeker in het begin, nog wel het nodige aan. De moord zelf, de dader en het motief zijn zeer degelijk voor een detective van dit kaliber. Maar om daar te komen, moet de serie eerst een paar wat onwaarschijnlijke en ongeloofwaardige stappen nemen. Leuk, een detective aan boord van een onderzeeër. Maar hoe krijg je die daar? Het hangt allemaal net wat te veel in een web van toevalligheden aan elkaar. Maar los van dit punt biedt het onderzoek zelf genoeg interessants voor zes afleveringen vermaak.

De miniserie Vigil is er eentje zoals we van de BBC kunnen verwachten. Een spannende moordzaak en sterke acteurs zijn er sowieso. Maar door dit zich af te laten spelen op een onderzeeër weet Vigil zich echt te onderscheiden de meeste andere detectives, en de makers weten elk aspect van deze setting tot het maximale te benutten. Dit is een typische serie die we binnenkort op de NPO of BBC First kunnen verwachten. Mocht die daar dan verschijnen, dan zou ik hem zeker een kans geven.
Video on youtube
Volg Vigil
Vorige aflevering
Episode 6
Episode 6
01x06
Leuk?
10
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Vigil