Vicious

7.7 / 10
23 min
Comedy
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Tim Lucassen geeft "Vicious - Seizoen 1" een 7.
Geschreven door Tim Lucassen op 18 september 2019.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Vicious - Seizoen 1

Onlangs was ik op een katerachtige zondag aan het zappen. Toen ik het kanaal van de zender OUTtv, dat zich vooral richt op lhbt’ers en een open-minded publiek, passeerde kon ik mijn ogen niet geloven! Gandalf in een komedieserie? Ik herkende Sir Ian McKellen (The Lord of the Rings) direct aan zijn kenmerkende gezicht en dito stemgeluid. Samen met Sir Derek Jacobi (Last Tango in Halifax) portretteert hij in de Britse komedieserie Vicious het kibbelende stel Freddie Thornhill en Stuart Bixby. Het Engelse woord ‘vicious’ betekent letterlijk ‘verdorven’ en dat zijn Freddie en Stuart ten voeten uit.

Freddie (McKellen) en Stuart (Jacobi) zijn een homoseksueel stel van in de zeventig. Ze zijn ruim 48 jaar samen en kunnen eigenlijk niet met, maar al helemaal niet zonder elkaar. Toen ze elkaar ontmoetten was Freddie een beginnende acteur en werkte Stuart als barman. Inmiddels zijn beide heren aardig op leeftijd en brengen zij veel tijd door in hun flat in de Londense wijk Convent Garden met hun stokoude hond Balthazar. Balthazar komt overigens nooit in beeld, maar is wel regelmatig het mikpunt van spot vanwege zijn ouderdom die met ernstige gebreken komt. Een leuk feitje is dat Sir Ian McKellen en Sir Derek Jacobi op de toneelschool een oogje op elkaar hadden, maar daar kwamen ze jaren later pas achter. In het echte leven zijn de twee nooit een stel geweest, maar in de serie Vicious dus wel.

McKellen en Jacobi tillen met hun uitstekende acteerwerk Vicous naar een hoger niveau. Deze iconen hebben het adellijke predicaat Sir niet voor niets gekregen natuurlijk. Wel is het verfrissend om beide heren in een compleet andere rol te zien. In plaats van een serieuze, dramatische rol kunnen zij zich voor de verandering eens uitleven in een lichte, komische rol en dat doen ze met verve. Ik ging continu stuk om het gekibbel van Freddie en Stuart. Gekibbel is trouwens zacht uitgedrukt. Er worden namelijk snoeiharde grappen gemaakt en de heren beledigen elkaar en hun vrienden continu tot op het bot. Jezelf afvragen waarom Freddie en Stuart nog bij elkaar zijn is hetzelfde als jezelf afvragen waarom Married… with Children niet geëindigd is in een familiedrama. Omdat je als kijker weet dat de personages stiekem zielsveel van elkaar houden.

Vicious
© ITV1


In de serie krijgen Freddie en Stuart regelmatig bezoek van hun vrienden. Met name Violet (Frances de la Tour, Big School) spendeert veel tijd bij de heren. Dankzij haar tragische leven dat gekenmerkt wordt door foute mannen en onbeantwoorde seksuele verlangens is Violet een makkelijk doelwit voor de scherpe oneliners van Freddie en Stuart. Daarnaast maken Freddie en Stuart in de eerste aflevering kennis met Ash (Iwan Theon, Game of Thrones). De heren vallen direct als een blok voor de jonge, goedlachse, niet al te snuggere nieuwe bovenbuurman en proberen er regelmatig achter te komen of hij stiekem niet voor hetzelfde team speelt als zij. Verder komen de vergeetachtige Penelope (Marcia Warren, Dangerfield) en de mopperkont Mason (Philip Voss, Fish) regelmatig op de thee.

Als je net als ik van komedieseries houdt, kun je Vicious vast waarderen. Verwacht alleen geen bijzonder hoogstaande of vernieuwende grappen. Het blijft immers een redelijk traditionele komedieserie met bijbehorende lachband. Het eerste seizoen van Vicious bestaat uit zes afleveringen van ongeveer 25 minuten. Mijn favoriete aflevering heet ‘Clubbing’. In deze aflevering krijgt Ash een baantje als propper bij een discotheek. Freddie en Stuart proberen vervolgens hun jeugdigheid te bewijzen door avond aan avond op stap te gaan. Dankzij het acteerwerk van de hoofdpersonages en de hoge grapdichtheid beoordeel ik het eerste seizoen van Vicious met een zeven. Inmiddels zijn er ook een tweede seizoen en een afsluitende special van Vicious verschenen. Deze recensent gaat ook die afleveringen spoedig bekijken.
Volg Vicious
Vorige aflevering
Series Finale
Series Finale
02x07
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Vicious