Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Jessica Dillema geeft "Under the Dome - Eerste aflevering" een 8.
Geschreven door Jessica Dillema op 26 juni 2013.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Under the Dome - Eerste aflevering

Under the Dome is nog zo’n serie waar al eeuwen over gesproken en naar uitgekeken wordt. De serie is een verfilming van het gelijknamige boek van Stephen King. Omdat ik mijn recensie een extra dimensie wilde geven door het boek en de serie met elkaar te vergelijken heb ik het boek drie weken geleden besteld en ben ik begonnen met lezen. Hoewel het boek ontzettend leuk en interessant is moet ik toegeven dat het mij niet gelukt is om het voor de eerste aflevering uit te lezen. Het boek is dan ook niet even snel tussendoor te lezen, het telt bijna 1000 pagina’s. Wel ben ik in het boek verder dan Dome Day (de dag waarop de koepel zich om Chester’s Mill vormt) en kan ik al wel vertellen dat ze enorm veel veranderd hebben. De serie is dus inderdaad slechts ‘gebaseerd op’. Wat jammer is, want het boek is geweldig en enorm gedetailleerd. Het is wel een typisch geval 'het boek is beter dan de serie of film', maar dat neemt niet weg dat de serie op zichzelf enorm goed is.

De eerste aflevering begint met Dale ‘Barbie’ Barbara (Mike Vogel, Bates Motel), een geheimzinnig personage dat in de eerste paar seconden van de aflevering een lijk begraaft. Waarom heeft hij hem vermoord en wat voor geheimen houdt hij nog meer bij zich? De eerste vragen zijn al opgeroepen bij de kijkers. Ze brengen de gebeurtenissen en speciale effecten in de serie overigens ook mooi in beeld. Ze wachten niet lang op hetgeen waar de serie om draait: op de terugweg geraakt Barbie van de weg en vlak daarna krijgen we beelden te zien van diverse personages die reageren op iets dat een kleine aardbeving of een voorbode van een orkaan is. Dan hoor je een dempend geluid en lijkt het alsof een grote glazen wand naar beneden valt en zich in de grond vestigt. Het splijt een koe in tweeën en vogels vliegen er tegenaan, net als een vliegtuig dat vervolgens neerstort. De hele stad zit vast onder een soort van grote glazen koepel. Je komt er niet in en je komt er niet uit. Dit geldt ook voor geluid en andere materie. Er zijn een aantal vragen die je als kijker zal hebben. Wat is het? Hoe komt het daar? Wie hebben ermee te maken? En hoe krijg je het weer weg?

Naast Barbie, zijn er nog diverse andere hoofdpersonages. Enkele acteurs hebben mijn voorkeur boven andere acteurs, maar desalniettemin worden alle personages goed gespeeld. Zo heb je Joe McClatchey (Colin Ford, Supernatural), een slimme jonge jongen. Julia Shumway (Rachelle Lefevre, Off the Map), de eigenaresse van de lokale krant heeft vooral een verhaallijn met Barbie. James ‘Big Jim’ Rennie (gespeeld door de man met vele fans: Dean Norris, Breaking Bad) is het hoofd raadslid van het stadje en heeft zo zijn eigen geheimen en heeft een totaal gestoorde zoon (maar weet dat niet), Junior Rennie. Junior (Alexander Koch) is verliefd op een andere hoofdpersoon, Angie McAlister (Britt Robertson, The Secret Circle). Carolyn Hill (Aisha Hinds, Detroit 1-8-7) is een lesbische vrouw met twee dochters. Hoewel ik het in het algemeen leuker had gevonden dat ze meer aan de verhaallijn in het boek hadden vastgehouden, heb ik er niks op tegen dat ze hier inspelen op de maatschappij. Carolyn en haar vriendin zijn overduidelijk gebaseerd op de twee verpleegkundigen die in het boek tegen de onzichtbare muur rijden. Echter hadden zij in het boek geen relatie, geen kinderen, en daarnaast bevonden zij zich buiten de Dome en nu zijn ze erbinnen (en zijn ze geen verpleegkundigen). Mocht je het boek gelezen hebben en denken dat het geen nut heeft om de serie te zien omdat je toch al weet hoe het verhaal gaat: je weet het niet.

Eigenlijk zou ik alle verschillen wel willen noemen, maar dan kan ik beter een boek schrijven. Toch wil ik een paar opvallende veranderingen noemen. Barbie is in het boek een kok bij Sweetbriar Rose en op Dome Day is hij op weg naar een plek buiten Chester’s Mill. Daarnaast weet iedereen wie hij is, maar in de serie lijkt niemand hem te kennen en is hij geen kok. Angie is springlevend. In het boek wordt zij op Dome Day bruut vermoord door Junior Rennie, en ook Dodee Sanders (Jolene Purdy, Do Not Disturb) komt daarbij om, maar in de serie hebben zij een hoofdrol. Nog een groot verschil is de koepel. In het boek kun je gewoon met elkaar praten als de één aan de ene kant van de Dome staat en de ander aan de andere kant. In de serie kun je elkaar niet horen als je niet aan dezelfde kant staat. Linda (Natalie Martinez, Detroit 1-8-7) en Rusty zijn in de serie allebei aan een andere kant van de koepel in plaats van beide binnen de koepel. Na de eerste acht of tien afleveringen is het verhaal uit het boek op en gaat de serie op zichzelf verder. Is het mysterie van The Dome dan opgelost of gaat ze het rekken? Ik ben benieuwd. Het gerucht gaat dat Stephen King misschien nog een aflevering gaat schrijven.

De serie heeft de vaart er, in tegenstelling tot het boek, aardig in. Ze creëren veel vragen waardoor je de volgende afleveringen wel wilt kijken. Opvallend is dat er in de eerste aflevering diverse personen zijn die een epileptische aanval krijgen en allemaal dezelfde zin uitkramen: “The pink stars are falling in lines”. Ook hier weten de schrijvers vragen op te roepen bij de kijkers, want wat betekend die zin en waarom zeggen meerdere personen dit terwijl ze een epileptische aanval krijgen? Hoewel de serie veel verschilt van het boek weten de schrijvers het zowel voor de mensen die het boek niet gelezen hebben als voor de mensen die het boek wel gelezen hebben spannend en interessant te houden. Under the Dome is leuk om naar te kijken en er wordt goed in gespeeld. Hoewel ze in de serie soms iets teveel nadruk op bepaalde personages leggen wanneer ze het hebben over wie mogelijk meer weet over het ontstaan van The Dome, kan dit ook een truck zijn om je op het verkeerde been te zetten. Ik ben in elk geval benieuwd naar de rest van de serie en zal ondertussen nog even braaf het boek uitlezen.
Volg Under the Dome
Vorige aflevering
The Enemy Within
The Enemy Within
03x13
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (6)

avatar_anonymous
27 jun 2013 08:03 -
Dus voor mij geld gewoon voorlopig niet het boek lezen, net als bij game of thrones bijvoorbeeld. zo kan ik ongestoort van de serie genieten zonder telkens te denken: He! dit is anders!
Reageer
avatar_anonymous
27 jun 2013 21:00 -
Ik heb voordat deze serie het luisterboek weer van stal gehaald en inderdaad wijkt het direct al af. Geeft weer een nieuwe dimensie aan het verhaal. Prima recensie trouwens.
Reageer
avatar_JessicaD
27 jun 2013 21:13 -
@TBD: bedankt =)
Reageer
avatar_anonymous
21 sep 2013 13:47 -
Ik heb de serie helemaal gezien, zonder het boek te lezen.
Leuke serie om naar te kijken, 'the dome' is een leuk idee, maar ik moest wel een beetje aan de serie Jericho denken, had wel raakvlakken.
Ik had er meer van verwacht, maar de serie is niet verkeerd.
Reageer
avatar_Helgoned
26 sep 2013 15:55 -
Vanaf maandag 7 oktober 2013 op SBS6 te zien. Twee afleveringen achter elkaar!
Ik ben benieuwd...
Reageer
avatar_Maaike1973
04 okt 2013 22:43 -
Ik ga kijken 7 oktober a.s. Ben benieuwd!
Reageer
Under the Dome