Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Ron Schoonwater geeft "Ulven Kommer (Cry Wolf) - Seizoen 1" een 8.
Geschreven door Ron Schoonwater op 15 Maart 2022.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Ulven Kommer (Cry Wolf) - Seizoen 1

Ulven Kommer (Cry Wolf) zorgt voor een intens en dramatisch inkijkje in de wereld van de Deense jeugdzorg.

De serie kent overeenkomsten met de jeugdzorg in Nederland. Het is hier wel net anders georganiseerd. Dat verschil kan komen doordat Ulven Kommer een gedramatiseerd verhaal is of doordat de Deense jeugdzorg inderdaad anders georganiseerd is. Daarvoor ken ik de precieze situatie in Denemarken niet goed genoeg. In Ulven Kommer besluit bijvoorbeeld de maatschappelijk werker van de gemeente dat de kinderen uit huis geplaatst worden. Dat komt hier niet voor. Daarnaast wordt er door de politie informatie gedeeld met de maatschappelijk werker die hier nooit gedeeld zou worden. Ik ben door mijn professie op de hoogte van de situatie in Nederland dus daarom kan ik het aardig vergelijken. Des te sterker is het dat Ulven Kommer de dilemma's haarfijn weet bloot te leggen die passen bij een uithuisplaatsing.

Ulven kommer
© DR1


Maatschappelijk werker Lars Madsen (Bjarne Henriksen, Borgen) komt in contact met de veertienjarige Holly (Flora Ofelia Hofmann Lindahl). In haar opstel voor school haalt ze aan dat er fysiek geweld voorkomt in haar huis. Dat zorgt ervoor dat haar onderwijzer het maatschappelijk werk inschakelt. Tijdens zijn onderzoek spreekt Lars de jongere broer van Holly, Theo (Noah Storm Otto). Het gedrag van de jongen en het feit dat hij constant een wolvenmasker met zich meedraagt laten de alarmbellen verder afgaan. Als Lars via de politie hoort dat de stiefvader vanwege agressief gedrag veroordeeld is en dat het gezin vaak verhuisd is naar verschillende gemeenten, is de keuze snel gemaakt om de kinderen direct uit huis te plaatsen.

Ulven Kommer weet de dilemma's haarfijn bloot te leggen die passen bij een uithuisplaatsing.

Dit seizoen laat heel goed zien wat dit doet met een gezin, maar ook met de mensen die professioneel met de situatie te maken hebben. De ouders proberen hun oude situatie in stand te houden. Moeder Dea (Christine Albeck Børge, Den Anden Verden) manipuleert de kinderen om ze terug te krijgen. Stiefvader Simon (Peter Plauborg, 1864) reageert agressief. De vraag is of dit te maken heeft met de uithuisplaatsing en de onmacht die hij voelt. Of is er toch meer aan de hand? De twijfel slaat toe als blijkt dat Holly niet altijd de waarheid spreekt. Het weinige bewijs dat Lars eigenlijk heeft wordt daardoor steeds lastiger te verdedigen. Lars blijkt in het verleden in een vergelijkbare situatie te laat ingegrepen te hebben. Dat roept de vraag op of hij nu daarom niet te snel ingrijpt.

Ulven kommer
© DR1


De acteerprestaties in Ulven Kommer zijn van topniveau. Soms lijkt het net of je naar een real life documentaire zit te kijken. Flora zet een ijzersterke rol neer als Holly. In alles voel je haar onvermogen, haar pallet aan emoties en haar haat tegen haar stiefvader. De nog jongere Noah zet met Theo een jonge jongen neer die constant in een loyaliteitsconflict zit. Beide ouders zitten in een beklemmend gevoel van onmacht. Het overkomt hen allemaal. Ze gaan daar beide heel verschillend mee om. Dea probeert contact te houden met haar kinderen, maar kiest uiteindelijk constant voor Simon. Simon wordt woest en wil alleen maar vechten voor vooral zijn zoon. Holly heeft hem verraden en dat laat zijn sporen na. Lars wordt steeds meer op zichzelf geworpen. Zijn leidinggevende steunt hem in het begin, maar wanneer de eerste scheuren in het onderzoek zichtbaar worden brokkelt haar vertrouwen in Lars steeds verder af.

Ulven Kommer is een familiedrama in optima forma. Er is weinig dramatischer dan kinderen bij hun ouders weghalen. Dit seizoen laat goed zien wat dit met alle betrokkenen doet. De serie is te zien op MyLum of te koop op DVD.
Video on youtube
Volg Ulven kommer
Vorige aflevering
Episode 8
Episode 8
01x08
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Ulven kommer