Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
anonymous geeft "Trapped - Seizoen 1" een 8.5.
Geschreven door anonymous op 12 juni 2016.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Trapped - Seizoen 1

Sneeuwstorm, geblokkeerde wegen, verbroken telefoonverbindingen en de raadselachtige moord op een vooralsnog onbekende man vormen het decor waartegen de IJslandse thriller Trapped zich afspeelt. Het verhaal begint met een lugubere vondst: vissers treffen in hun netten de torso van een man aan. Vermoed wordt dat het gaat om het lichaam van iemand die meereisde met de veerboot uit Denemarken, die vrijwel op hetzelfde ogenblik de haven binnenvaart. De plaatselijke politiechef, Andri Olafsson (Olafur Darri Olafsson, True Detective), besluit daarom dat alle passagiers aan boord moeten blijven tot het schip helemaal is doorzocht. Dat blijkt echter minder gemakkelijk dan het lijkt. Niet alleen hebben de meeste passagiers erg weinig geduld; aan boord blijkt zich ook een Litouwse crimineel te bevinden die twee Nigeriaanse zusjes ‘op bestelling’ aan land wil smokkelen. En die opdracht wil hij koste wat het kost volbrengen. Zo wordt het doorgaans zo rustige stadje langs de IJslandse kust opgeschrikt door een reeks van misdaden die in een wereldstad niet zouden misstaan.

Trapped past naadloos in de traditie van de KRO Detective.

Al snel blijkt dat die rust meer schijn dan werkelijkheid is, want onder de oppervlakte smeulen meerdere vuren. Zo heeft een Chinees consortium ambitieuze plannen met de kleine vissershaven. Die moet uitgroeien tot een haven van internationale allure, die iedereen ongekende welvaart zal brengen. Daartoe moeten de ondernemers die grond in het havengebied hebben, wel meewerken; koste wat het kost. Het leven van de burgemeester bijvoorbeeld, prominent lid van de commissie van aanbeveling. Hoorndrager ook, want zijn vrouw heeft een buitenechtelijke relatie met een leerkracht van de plaatselijke school. Een man die bovendien een dubieuze rol speelt in de onderhandelingen met de Chinezen én een verre van vlekkeloos verleden als politiecommissaris heeft en dat lijkt hem, vele jaren na dato, fataal te worden. Hij komt onder vooralsnog onverklaarbare omstandigheden om het leven door een brand in de schuurtje achter zijn huis. En hij zal niet het laatste slachtoffer zijn dat te betreuren valt.

Brand is sowieso een belangrijk thema in de geschiedenis van het stadje. In 2008 is een van de gebouwen van een visverwerkingsfabriek afgebrand en daarbij kwam Andri’s schoonzus om het leven. Volgens de officiële lezing, geschreven door de toenmalige politiechef (en latere burgemeester) was de vriend van het slachtoffer, Hjötur Stefásson (Baltasar Breki Samper), verantwoordelijk voor haar dood en hij heeft daarom enkele jaren in de gevangenis gezeten. Maar Hjötur is weer vrij man en is met de veerboot naar het stadje teruggekomen. Door zijn verleden lijkt hij de meest aangewezen kandidaat voor de rol van hoofdverdachte in de zaak van het verminkte lichaam.

Trapped past naadloos in de traditie van de KRO Detective. Het verhaal speelt zich af in een kleine gemeenschap, die door noodweer tijdelijk zelfs volledig van de wereld is afgesloten. In die gemeenschap spelen zich achter de in fraaie pasteltinten geschilderde voordeuren zaken af die voor de goegemeente zorgvuldig verborgen worden gehouden. En natuurlijk is de hoofdpersoon het prototype van de gekwelde speurder. Andri is enkele jaren geleden Reykjavik ontvlucht toen een verkeerde keus tussen het moreel goede en wat zijn plicht als politieman hem opdroeg te doen, het leven van een meisje kostte. Dat verleden haalt hem nu genadeloos in, want zijn oud-collega’s worden overgevlogen om het speurwerk van hem over te nemen. En verder is zijn huwelijk gestrand. Zijn vrouw heeft een nieuwe vriend en komt nu naar het stadje om hun dochters op te halen.

Is Trapped een topper binnen het genre? Dat toch weer niet.

Het verhaal komt, zoals een echte Scandi-thriller betaamt, langzaam op gang en de ongeduldige crimefan moet dan ook even doorpakken om er helemaal ‘in’ te komen. Maar na een aflevering of twee wordt dat geduld ruimschoots beloond en blijkt Trapped een thriller die je het liefst in één keer wilt bekijken; alle tien afleveringen achter elkaar. Diverse maatschappelijke thema’s passeren de revue: mensensmokkel, relatieproblemen, huiselijk geweld. Maar het hoofdthema is toch de sterke wil om gerechtigheid te doen zegevieren en dat thema krijgt in Trapped meer dan één gezicht. Natuurlijk in de onverzettelijkheid van Andri, die hem uiteindelijk zelfs zijn huwelijk kost, maar ook in dezelfde onverzettelijkheid die zijn schoonvader Eirikur – een prachtige rol van Borstein Gunnarson – tot een wanhoopsdaad met verstrekkende gevolgen brengt.

Is Trapped een topper binnen het genre? Dat toch weer niet. Mij bekroop opnieuw, zoals altijd als ik naar een Scandinavische thriller kijk, het gevoel dat het best met een aflevering of vier minder gekund had. Bovendien lijkt het verhaal wat al te sterk op het effect van het noodweer te leunen. Dat wordt soms bijna een personage op zich. Maar voor veel fans zal dat een kwestie zijn van een-kniesoor-die-daarop-let. Trapped verdient gewoon een dikke acht.
Volg Trapped
Vorige aflevering
Bolton
Bolton
04x13
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_Olga2000
14 jun 2016 08:37 -
Hoewel in recensie komen best veel zaken met mijn eigen ervaring van de serie overeen, zou ik nooit hoger dan een 6 geven.

Toen in de laatste aflevering werd twist uiteindelijk duidelijk, ik schrok! Maar vooral omdat de maker GOUD in handen hadden en wat hebben ze ermee gedaan? Nou, zowat niks. Ontzettend jammer! Gemiste kans.

Serie is bijna saai. Het is nooit echt spannend... En dat is bijna kunst op zich. Je hebt zwaar verminkte lichaam, levend verbrandde mensen, verdwenen lichaam, een paar potentiële daders, lawine, in sneeuwstorm verdwenen kinderen.... en dat alles werd zo in beeld gebracht dat je bijna dutje wil gaan doen.

Aan het einde had ik het gevoel dat als ik eerste paar afleveringen en de laatste gezien had, zou ik weinig gemist hebben. Uiteindelijk voor mij bleek serie een grote teleurstelling zijn.
Reageer
Trapped