Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Natasha Slagter geeft "Tout va bien - Seizoen 1" een 7.
Geschreven door Natasha Slagter op 29 Maart 2024.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Tout va bien - Seizoen 1

Toegegeven: de Franse serie Tout va bien heeft nog niet veel kijkers op Mijn Serie en op het eerste gezicht doet het denken aan een doorsnee dramedy. Maar wie de serie een kans geeft, zal ontdekken dat het eigenlijk een ingenieus familiedrama is.

In aflevering één zegt de psychiater van het ziekenhuis tegen de grootvader: “Als een kind ziek is, is de hele familie ziek”. Zijn kleindochter Rose herstelt van een beenmergtransplantatie vanwege leukemie. Dit zinnetje vat perfect de essentie van Tout va bien samen, een Franse dramedyserie met onverwachte diepgang. Ook voor wie normaal gesproken geen fan is van dit genre, is deze reeks de moeite waard. Gaandeweg raak je betrokken bij de vele personages die allemaal op hun eigen manier met de harde realiteit van het leven omgaan.

De hoofdrol is weggelegd voor Claire. Claire heeft te maken met tal van problemen, waaronder familie-conflicten en een aanstaand huwelijk waarbij de ex van haar partner dwarsligt bij de voogdij over haar dochter, die niet bepaald gemakkelijk is.

Om dit alles te compenseren, ontfermt Claire zich krampachtig over haar zieke nichtje, soms zelfs meer dan haar eigen zus Marion, de moeder van het kind, die behoorlijk in de war is. Uit wanhoop begint Marion zelfs een relatie met een cliniclown. De serie wordt al snel veel meer dan een typische soap, en je raakt gehecht aan deze bijzondere familie.

Bonte stoet van worstelende familieleden

Zo is de oma van Rose een schrijfster van zelfhulpboeken, waar de serie haar titel aan ontleent. Ze praat voornamelijk in clichés en heeft een affaire met haar bejaarde uitgever, die beschuldigd wordt van ongepaste intimiteiten met jonge schrijfsters uit zijn stal.

De oom van Rose is steward bij een vliegtuigmaatschappij en heeft een fobie voor ziekenhuizen, wat lastig is omdat een groot deel van de serie zich afspeelt in het kinderziekenhuis waar zijn nichtje in isolatie verblijft.

In de serie wordt veel gesproken over het ziekteverloop van de kleine Rose. Voor velen zal dit herkenbaar zijn, voor anderen leerzaam. Maar belangrijker dan alle kennis en feiten is de invloed die de ziekte heeft op alle familieleden. Naarmate Rose zieker wordt, worden ook de andere familieleden onzekerder in het leven. Paniek, ontevredenheid, schuldgevoelens en woede-uitbarstingen nemen toe. Ook Claire dreigt vast te lopen in haar leven.

Tout va bien
© Disney+


Ieder familielid gaat op zijn eigen manier om met de stress. Sommigen ontkennen de situatie, anderen raken obsessief over de feiten en overlevingskansen, terwijl weer anderen de ziekte zien als een kans om te groeien. Dit alles wordt op een zeer menselijke en realistische manier weergegeven, mede dankzij het sterke acteerwerk en het originele script.

Er gebeurt veel in de serie, zowel bij Rose als daarbuiten. Net als in het echte leven gaan de dagelijkse problemen gewoon door en raken ze al dan niet verweven met de hoofdzaak. Af en toe worden er grote sprongen in de tijd gemaakt, wat niet altijd even prettig is, maar dit draagt wel bij aan de kijkbaarheid van de serie.

Het feit dat het incident waarmee de serie begint (een flashforward omhuld in mysterie) niet meer terugkomt, doet vermoeden dat de makers hopen op een vervolg. Maar de serie eindigt toch mooi afgerond, waardoor een nieuw seizoen wellicht niet nodig is. Toch zullen veel kijkers zich afvragen hoe het verder zal gaan met deze familie, want ze raken eraan gehecht. Wie weet wat de toekomst brengt.

Kijk deze Franse serie van acht afleveringen op Disney.
Video on youtube
Volg Tout va bien
Vorige aflevering
Anomaly
Anomaly
01x08
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Tout va bien