Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Ron Schoonwater geeft "Three Families - Miniserie" een 8.
Geschreven door Ron Schoonwater op 19 april 2022.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Three Families - Miniserie

IJzingwekkend drama over drie families (Three Families) die te maken krijgen met de abortuswet in Noord-Ierland.

Vreemd genoeg (wat mij betreft) is het nog steeds een urgent thema. In de Verenigde Staten worden op dit moment wetten aangenomen die doen denken aan de pas in 2019 beëindigde abortuswet in Noord-Ierland. Bovendien zijn er een aantal landen in Europa waar nog steeds vergelijkbare wetten gelden. En dan heb ik het niet eens over bepaalde politieke partijen en gelovigen in Nederland die hetzelfde nastreven. Op zich prima als bepaalde mensen er anders over denken, maar kun je in dit specifieke geval als groep bepalen wat voor het individu belangrijk is? Abortus is een controversieel thema en dat laat deze miniserie goed zien.

In Three Families volgen we drie verschillende families die te maken krijgen met de abortuswet. De eerste gaat over een moeder die te horen krijgt dat haar dochter ongepland zwanger is. Gezien haar leeftijd en drang naar leven is dit niet bepaald wenselijk. Zeker niet omdat de man in kwestie haar laat vallen als een baksteen. In al haar onschuld bestelt de moeder een middel via internet om de zwangerschap te beëindigen. Dat druist in tegen haar eigen katholieke principes en die van haar omgeving. De moeder denkt dat het bestellen van pillen geen abortus is. Als ze door de politie bezocht wordt komt haar leven en dat van haar familie compleet op haar kop te staan.

IJzingwekkend genoeg zijn dit op waarheid gebaseerde verhalen die pas vanaf 2013 zijn gaan spelen.

Een verliefd stel doet er alles aan om een kind te krijgen. Wanneer zij eindelijk zwanger wordt blijkt de onvoldragen baby ernstig ziek. De kans op leven is nihil. Aangezien zij echter te lang zwanger is kan de medische wereld niet ingrijpen. Dat betekent dat zij, in de wetenschap dat haar kind doodgeboren zal worden, haar zwangerschap tot het einde moet volbrengen. De reacties van haar omgeving zijn schokkend en pijnlijk. Het zorgt ervoor dat de bewuste vrouw actie gaat voeren tegen de dan geldende abortuswet. Het laat direct zien hoe hardnekkig sommige beelden zijn.

De laatste vrouw die we volgen komt er ook achter dat haar te verwachten kind te ziek is om te overleven. Daarnaast heeft de aanstaande moeder als complicatie dat haar geestelijke gesteldheid dit niet aan kan. Op papier heeft ze daarmee, ook binnen de geldende abortuswet, recht op abortus. Helaas blijkt de praktijk anders dan de theorie. Wanneer de vrouw met haar man naar Engeland wil gaan voor een abortus lukt het haar fysiek en psychisch niet meer. Het gevolg laat zich raden.

Hoewel Three Families duidelijk de kant kiest van anti-abortuswet zorgt het er ook voor dat voorstanders van de wet het woord krijgen. Dit doen de makers zonder de voorstanders te veroordelen. Zeker bij de katholiek opgevoede moeder zie je die tweestrijd tussen voor en tegen goed terug. Niet alleen haar omgeving is tegen abortus. Zij, als moeder, is dat eigenlijk ook. Bij de andere twee situaties zie je terug dat de wet allerlei nevenschade veroorzaakt. In die situaties probeert men de mening te plaatsen in het kader waarin mensen opgroeiden in Noord-Ierland. IJzingwekkend genoeg zijn dit op waarheid gebaseerde verhalen die pas vanaf 2013 zijn gaan spelen.

Het zorgt bij de kijker voor verwondering, verbazing, maar ook begrip.

Three Families is een drama met een gevoelig thema. De makers hebben gekozen om de situaties die zich afspeelden zo feitelijk mogelijk te volgen. Er is geprobeerd niet het standpunt tegen abortus zwart-wit te veroordelen. Wat mij betreft is dat aardig gelukt. Mensen die tegen abortus zijn zullen daar echter waarschijnlijk anders over denken. Het verhaal van de drie families is namelijk gebaseerd op mensen die de negatieve kanten van de wet meemaakten.

Door het goede acteren voelt het allemaal als levensecht aan. Het zorgt bij de kijker voor verwondering, verbazing, maar ook begrip. Prima serie voor mensen die meer willen weten van de rafelranden van de pas net afgeschafte abortuswet in Noord-Ierland.
Video on youtube
Volg Three Families
Vorige aflevering
Episode 2
Episode 2
01x02
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Three Families