The Walking Dead

8.5 / 10
44 min
Horror
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
anonymous geeft "The Walking Dead - Seizoen 5" een 8.
Geschreven door anonymous op 23 april 2015.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

The Walking Dead - Seizoen 5

Het vijfde seizoen van The Walking Dead is het beste seizoen! Na drie wisselvallige seizoenen is de serie terug op niveau. Het eerste seizoen zou niet meer geëvenaard worden, dacht ik. Nu ik terugdenk aan dat seizoen, weet ik niet waarom ik daar zo overtuigd van was. Dat seizoen telt zes afleveringen en heeft een slechte aflevering, Vatos (de vierde), en een matige aflevering, Ts-19 (de zesde). Sindsdien zijn wij seizoenen lang om de oren geslagen met hetzelfde thema. De serie slaagde er maar niet in om een andere draai te geven aan het verhaal. Sterke afleveringen werden afgewisseld met zwakke afleveringen die te repeterend waren. Hoe oneerlijk dat ook is, een serie zo groot als The Walking Dead wordt hier altijd zwaarder op afgerekend. Is het niet door mensen die de comics hebben gelezen, dan is het wel door critici of door het publiek. Dit is de grootste serie op televisie op dit moment, maar er kijken, natuurlijk, niet alleen maar fans.

MijnSerie-collega Manju zei in zijn recensie van het vierde seizoen van Homeland: ‘’Het (Homeland) is een ijzersterk voorbeeld van de onmogelijke relatie tussen verwachtingen van het publiek en de uitvoering van het stuk.’’ Hetzelfde geldt hier. Dit is een serie waar kijkers voortdurend worstelen met verwachtingen en teleurstelling wanneer die verwachtingen niet worden waargemaakt. Enerzijds willen sommige kijkers voortdurend actie zien (zombies). Anderzijds willen sommigen voortdurend sterke karakterontwikkeling zien en een sterke uitvoering van het stuk. Wanneer de makers niet slagen in een van beide aspecten, is er dus een probleem met een van beide groepen. Het vijfde seizoen is wat dat betreft (wellicht) meer voer voor de kijkers die in het tweede kamp vallen. Het seizoen begint zeer sterk. De serie weet (eindelijk) een ander thema aan te spreken. Weg zijn de mensen die alleen maar proberen te overleven. Weg zijn de mensen die alleen maar kommer en kwel zien. Weg zijn de mensen die steeds weer herinnerd worden aan hun uitzichtloze situatie. De situatie is nog steeds verschrikkelijk, maar nu zien wij mensen die zelf de rol van agressor op zich nemen. Die beseffen dat vuur met vuur bestreden dient te worden. Rick (Andrew Lincoln, Strike Back) en de zijnen schuwen nu zelf grof geweld niet. Bij vlagen zijn zij dit seizoen even meedogenloos als de mensen die hen naar het leven staan.

De verhaallijn rond Terminus illustreert dat perfect. Als iemand die de comics niet heeft gelezen, weet ik niet of dit voor een groot deel te maken heeft met de comics of dat dit afwijkend is (misschien kan MijnSerie-lid Tweemaalh dit toelichten). Hoe dan ook, de uitvoering in het eerste deel van het seizoen is een niveau hoger dan voorheen. De vertelling is ook effectiever. Het wordt moeilijker richting de midseasonfinale. Die, en de aflevering daarvoor, is namelijk niet al te best. Daar vervalt de serie weer in de scripttechnische mankementen die eerdere seizoenen zo kenmerken. Daar zie je de ‘plot omwille van het plot’ problemen waar deze serie zich zo vaak aan schuldig heeft gemaakt. Met een personage dat (ondanks dat ik weinig had met het personage) alleen het leven laat om het plot te dienen, niet omdat het op dat moment functioneel is voor het verhaal. Óf personages die stupide beginnen te handelen waar dat totaal niet logisch is. Enerzijds zie je als kijker een sterker seizoen (tot dan toe) dan voorheen. Anderzijds maak je je toch weer zorgen om het tweede gedeelte van het seizoen. Die zorgen zijn deels terecht.

Het tweede deel van het seizoen is duidelijk minder dan het eerste deel, maar bevat toch genoeg sterke afleveringen/momenten. Dat heeft deels te maken met het bereiken van Alexandria, maar zeker ook met het feit dat enkele leden van de groep een andere rol op zich nemen. Dat brengt een interessante dynamiek naar de serie. De makers lijken hier er niet voor terug te deinzen om de personages in rollen te plaatsen die de verhoudingen op scherp kunnen zetten met het publiek. Wij weten dat hun redenen gegrond zijn, maar zijn die redenen rechtvaardig ten opzichte van anderen die niet hetzelfde geloven? Is het gegrond en rechtvaardig om jouw manier van leven (als groep) op te leggen aan anderen? Wat gebeurt er wanneer het sprankeltje hoop waarnaar je zoekt, in gevaar wordt gebracht door leden van de eigen groep? Dat zijn interessante vragen die circuleren in het tweede deel van het seizoen. En hoewel de seizoensfinale niet heel sterk is, stelt de aflevering toch genoeg in het vooruitzicht. Er worden genoeg lijntjes uitgezet die het volgende seizoen introduceren. Nee, dit is oprecht een goed seizoen van The Walking Dead. Voor het eerst sinds het eerste seizoen kijk ik dan ook uit naar een nieuw seizoen.

Overige opmerkingen:

- Er sneuvelen de nodige mensen van de groep dit seizoen. Welke personages gaan jullie missen?
- Ik ben zeer blij met de komst van Morgan. Geef die man zo snel mogelijk een vaste aanstelling. Lennie James is een fantastisch acteur! Maar, het gaat zeker botsen tussen hem en Rick; dat is een ding wat zeker is.
- De Wolves lijken dus de grote tegenstander te worden in het zesde seizoen. Het gaat stormen in Alexandria en ik denk (nee, ik weet het zeker) dat er in het zesde seizoen een groot personage zal sneuvelen.
- Pastoor Gabriel was dit seizoen een bron van ergernis. Zijn gedrag kwam dit seizoen zelden ten goede. Het is hoog tijd voor onze goedheilig man om te verdwijnen naar het hemelrijk. Of zien jullie liever iemand anders gaan?
- Wat vonden jullie van dit seizoen?
Volg The Walking Dead
Vorige aflevering
The Tower
The Tower
10x15
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (8)

avatar_H3nDri3
23 apr 2015 11:16 -
Dit seizoen was idd een van de betere. Ik zal Beth wel gaan missen.
Reageer
avatar_KoNijn
23 apr 2015 11:17 -
Goed 5e seizoen.(ben sowieso 'groot fan' van deze serie). Gabriel mag van mij wel gaan in het volgende seizoen..naarmate de serie vorderde werd het personage steeds irritanter.... De terugkeer van Morgan is een heel interessant uitzicht voor het volgende seizoen..
Reageer
avatar_Nelis076
23 apr 2015 12:01 -
Goede recensie, ben het er volledig mee eens!!! Gabriel mag van mij ook wel gaan en ga me ook irriteren aan Carol....Tyreese ga ik toch wel het meest missen vond dat wel een vet personage. Het seizoen vond ik voor de rest erg gaaf en hoop dat ze dit niveau vast kunnen houden.
Reageer
avatar_alexanderleveld
23 apr 2015 12:37 -
Ik heb ook voor het eerst de sterke behoefte, die je nodig hebt bij series kijken volgens mij :p, om zo gauw mogelijk het volgende seizoen te zien en zelfs de spin-off die is aangekondigd. Het enige waar ik mij nog echt wel aan kan storen is telkens die zogenaamde spanning als er weer een paar zombies in beeld komen, het is vaak op het voorspelbare af. Als er niet steeds een paar hoofdkarakters werden gedood, dan had de serie het denk ik ook niet lang kunnen volhouden, althans voor mij.
Reageer
avatar_anonymous
23 apr 2015 22:00
Ja, idd. De zombies gaan nergens meer over. Ik kan kijkers die daarvoor kijken niet serieus nemen, er gaat namelijk totaal geen dreiging meer van hen uit. Het zijn plichtmatige scènes die niet veel toevoegen. Wat de spin-off betreft: Cliff Curtis en Kim Dickens zijn zeer sterke acteurs, dus ik kijk er zeker naar uit. Vooral omdat je hoopt dat de makers hebben geleerd van wat niet werkte aan TWD. Je zou zeggen dat het dus alleen maar constanter kan worden. Althans, dat hopen we...
Reageer
avatar_tweemaalh
23 apr 2015 14:16 -
Om even een toelichting te geven op de Terminus-verhaallijn. Hoewel Terminus zelf niet in de comics voorkomt, is de nasleep ervan wel redelijk trouw aan wat er in de comics gebeurt. In beide media vormt dit verhaalsegment een omslagpunt voor diverse personages (en dan vooral Rick). In de comics vond ik dit punt echter effectiever omdat Alexandria eerder in beeld kwam en het omslagpunt daardoor een nog groter contrast tussen Rick en de bewoners van Alexandria vormde.

Na het eerste seizoen vond ik deze het sterkste. Vooral het begin en het einde waren erg sterk, maar alles wat ertussenin zat was allemaal net wat minder (vooral de midseasonfinale viel tegen).
Reageer
avatar_anonymous
23 apr 2015 22:10
Thanks voor de toelichting! Ik ben het met je eens over dit seizoen. Er zaten zeker mindere afleveringen tussen, vooral idd in het middenstuk en de heel jammere midseasonfinale. Maar het is wel moeilijker om een goed seizoen van 16 afleveringen te draaien dan een goed seizoen van zes. Dus daar prijs ik de serie wel voor. Maar, hoger dan dit cijfer: nee, dat is weer een beetje teveel van het goede voor dit seizoen. Er waren genoeg dingen die niet werkten dit seizoen, er is nog genoeg voor verbetering vatbaar. Je moet wel totaal door een gekleurde bril kijken als je dat niet ziet.
Reageer
avatar_michaeljackson
09 mei 2015 20:14 -
ik ben het absoluut volkomen 100% eens met deze review jou woorden zijn mijn gedachten alhoewel weet ik niet of ik kan zeggen dat dit het beste seizoen was vond seizoen 4 toch iets beter maar verder heb je absoluut gelijk in alles wat je schreef.
Reageer

Nieuwste recensies

The Sinner - Seizoen 3

7

Cursed (2020) - Seizoen 1

5.5

Baron Noir - Seizoen 2

7

Dead to Me - Seizoen 2

7.5

Babylon Berlin - Seizoen 3

8

Altered Carbon - Seizoen 2

8.5