Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
anonymous geeft "The Walking Dead - Seizoen 5 (Eerste deel)" een 8.
Geschreven door anonymous op 15 december 2014.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

The Walking Dead - Seizoen 5 (Eerste deel)

The Walking Dead: prijs showrunner Scott Gimple! Sinds de komst van Gimple is deze voorheen (regelmatig) teleurstellende serie zeker beter geworden. Het vorige seizoen had, zoals gewoonlijk, zo haar problemen, maar was zeker beter dan het derde seizoen. Ik heb het gevoel dat Gimple veel beter begrijpt hoe hij de kwaliteiten van de cast dient te gebruiken dan Glenn Mazzara en Frank Darabont. Met Gimple is de serie in rustiger vaarwater gekomen. Dat uit zich (vaker dan niet) in betere karakterontwikkeling en afleveringen die meer gefocust zijn. Waar ik voorheen altijd zeer kritisch was over The Walking Dead, erken ik nu dat dit eerste deel van seizoen vijf een enorme vooruitgang is ten opzichte van vorige seizoenen. Voor mij is dit zelfs het beste wat The Walking Dead tot nu toe heeft laten zien. In ieder geval het meest constant in kwaliteit.

Kijk, wij weten onderhand nu allemaal waar The Walking Dead overgaat. De serie gaat over overlevenden van een zombie-apocalypse, die in leven proberen te blijven en hopen op een uitweg. Elk seizoen kent, natuurlijk, hetzelfde thema, met (misschien) andere antagonisten/dreigingen die de hoofdpersonen moeten zien te overleven. Dit seizoen is niet anders. Zeggen dat The Walking Dead dus een goede serie is, omdat de groep deze ontberingen probeert te overleven (met behoud van hun humaniteit) is onzin. Als je dat ergens leest: vergeet dat. Dat is net als zeggen dat Breaking Bad goed is omdat een scheikunde leraar uitgroeit tot een machtige drugsdealer. Het gaat niet om het thema, het gaat erom wat je met het thema doet!

Nee, Breaking Bad is (en zal altijd blijven) een véél betere serie dan The Walking Dead doordat de makers sneller de toon van de serie doorhadden. Het gaat erom dat je weet wat je wil maken en daar consistent naar toe bouwt. Dat betekent continuiteit. Gedegen en belangrijke karakterontwikkeling. Dat betekent oorzaak en gevolg. Maar het belangrijkste is altijd de personages. Hoe reageren zij op elkaar? Wat zijn hun belangen en motieven? Gedragen zij zich logisch en consistent? Wat heeft hun handelen voor impact op henzelf en op hun omgeving? Laat veel van deze aspecten nu zijn waar The Walking Dead altijd steken liet vallen.

Echter, in dit eerste deel van seizoen vijf maakt The Walking Dead veel van de misstappen die zij voorheen maakte niet. Scott Gimple kiest er wederom voor om de groep te verdelen. The Walking Dead is aanmerkelijk beter wanneer verschillende personages centraal staan. Wanneer het hele ensemble erbij wordt betrokken worden de verhalen problematischer. Maar nu wordt, bijvoorbeeld, de ziekenhuis-verhaallijn niet uitgerekt. De verhaallijn met de kannibalen wordt niet uitgerekt. De karakterontwikkeling (die in vorige seizoenen, vooral het tweede en derde, werd vergeten) uit het laatste deel van het vierde seizoen is significanter. De personages gedragen zich consistenter (over het algemeen). De toon van de afleveringen is consistenter. De serie is beter, en strakker, geplot. De eerste zes afleveringen variëren, naar mijn mening, van goed tot uitstekend. The Walking Dead heeft, voor mij, nog nooit een dergelijke opeenvolgende kwaliteit geleverd, als in de eerste zes afleveringen van dit seizoen.

Máár, er is een maar. De zevende en achtste aflevering zijn niet bijster sterk. Het schrijfwerk laat vooral in de midseasonfinale steken vallen. Hoe personages daar handelen is soms moeilijk te geloven. Hoe er op elkaar wordt gereageerd en hoe bepaalde scènes zijn gestructureerd doen de aflevering geen goed. Er zijn teveel dingen waar je vraagtekens bij kunt plaatsen. Als je vraagtekens plaatst dan zit er iets niet goed. Gelukkig is The Walking Dead dit seizoen, tot nu toe, veel overtuigender dan voorheen. Er moet veel gebeuren wil de serie de vooruitgang uit dit eerste deel teniet doen in het tweede. Wat nu wel is gebleken, is dat The Walking Dead beter is wanneer de serie een doel voor ogen heeft. Als ik de lezers van de strips mag geloven, zal er nog het nodige gebeuren in het tweede deel. Er is dus veel om naar vooruit te kijken. In februari gaat The Walking Dead weer van start. Tot die tijd heb ik nog een aantal dingen op te merken over dit seizoen.

Overige opmerkingen

- Maggie laat Beths naam in dit eerste gedeelte maar een of twee keer vallen. Van je nog enige levende familielid waarnaar je op zoek bent? Kom op, schrijvers?!
- De agressie waarmee Rick en consorten de groep van Terminus te lijf gaan is beestachtig, maar geheel terecht.
- Minpunt tot nu toe is toch wel de ziekenhuis-verhaallijn.
- Wat mij betreft mag The Walking Dead blijvend acteurs van The Wire casten. En Michael Cudlitz is een enorm goede aanwinst.
- Pastoor Gabriel handelt wel heel onlogisch in de midseasonfinale. Deze plotwending valt duidelijk in de 'idiote plotwendingen' categorie.
- Ik kan mij niet voorstellen dat iemand vertrouwen had in Eugene? Met het succes van deze serie? Dan ben je wel héél goedgelovig.
- Ik ben benieuwd; wat vinden jullie van dit eerste gedeelte van dit seizoen?
Volg The Walking Dead
Vorige aflevering
Rest in Peace
Rest in Peace
11x24
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (10)

avatar_lightningspirit
15 dec 2014 10:23 -
Goede recensie, echter de opmerking " Als je dit ergens leest vergeet dat " valt bij mij niet zo goed. Ik begrijp wat u bedoelt, echter niemand vertelt mij wat ik moet denken of vergeten. No hard feelings hoor, vergeet maar wat ik gezegd heb.
Reageer
avatar_thales
15 dec 2014 15:58
Tjonge jonge alsof ie jou vertelt wat je wel of niet moet denken. Pak de strekking van wat hij zegt en maak het niet persoonlijk dude.
Reageer
avatar_anonymous
15 dec 2014 19:09
Thales heeft alles al gezegd, eigenlijk.
Reageer
avatar_tweemaalh
15 dec 2014 11:52 -
Ik ben het inderdaad eens met het punt van Maggie. Dat was één van de grote dingen die mij echt stoorden tijdens de tweede helft van seizoen 4 en de eerste helft van seizoen 5. Constant naar Glenn op zoek zijn, maar geen woord reppen over je zus. Ik vond het ook raar dat ze meeging met Abraham en zijn groep.

Voor de rest vond ik de eerste helft erg sterk. Niet zo goed als seizoen 1, maar zeker veel beter dan seizoenen 2, 3 en 4. Het absolute hoogtepunt was aflevering 6. Carol heeft zich de afgelopen twee seizoenen heel sterk ontwikkeld.
Reageer
avatar_tweemaalh
15 dec 2014 16:24
Over het punt van Gabriel: de makers zochten een reden om de kerk voorgoed achter zich te laten. In de stripboeken was hier een andere (goede, slim doordachte en realistische) reden voor, die door verschillen tussen de serie en de strips verhaaltechnisch gezien niet meer mogelijk is.
Reageer
avatar_anonymous
15 dec 2014 19:03
Ja, dat van Maggie was belachelijk. Totaal niet logisch. Haar hele breakdown in de midseasonfinale kwam zoveel minder binnen, aangezien er geen woord gerept werd over haar zus. Dat had opgebouwd moeten worden zodat het echt betekenis en impact had. Dat bedoel ik in de recensie met "gedragen zij zich logisch en consistent". Vorige seizoenen zaten vol met dit soort onlogische dingen.

Dat van Gabriel neem ik graag van je aan. Wat mij dwarszat was de logica erachter. Waarom een personage zich zo idioot laten gedragen in een situatie die geen uitzicht had. Waar zou hij naartoe gaan? Zo hulpeloos als hij gepresenteerd werd; wat zou hij uitrichten in zijn eentje? Ik geloof niet dat hij ooit zo zou handelen, wat de beweegredenen dus, voor mij, idioot maken. Ik denk dat er een creatievere en zinnigere manier bedacht had kunnen worden om de groep de kerk te laten verlaten.
Reageer
avatar_KoNijn
15 dec 2014 12:10 -
Over het algemeen gesproken ben ik niet zo negatief over deze serie, maar ben zeker eens dat dit seizoen sterker is dan het vorige seizoen..
Reageer
avatar_seriefan90
28 dec 2014 12:05 -
Het seizoen begon goed maar eindigde zo slecht waardeloze winter finale verschrikkelijk het boeide me niet dat Beth stierf maar ze had op z'n minst wel een originele dood maar nee ze kreeg een hele belachelijke slechte dood het sloeg allemaal nergens op echt zo slecht gedaan Gareth had ook zo'n belachelijke dood er zijn ook niet echt MAJOR belangrijke personages gestorven tot nu toe beth en bob waren niet echt heel erg belangrijk.Het enige grote voordeel dit seizoen is Rick's personage hij is echt sterker dan we ooit van hem gezien hebben kan niet wachten voor meer badass momenten met Rick.
Reageer
avatar_anonymous
15 jan 2015 11:17 -
Je moet geen spoilers weggeven (beth) sukkel
Reageer
avatar_seriefan90
15 jan 2015 13:53
hjb sukkel de aflevering is 2 maanden geleden uitgezonden zowel in America als in Nederland dus het is geen spoiler meer sukkel dus kop dicht en je bent zelf gewoon een dikke sukkel.
Reageer
The Walking Dead