The Red Road

7.3 / 10
47 min
Drama, Thriller
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
5
anonymous geeft "The Red Road - Seizoen 1" een 5.
Geschreven door anonymous op 13 april 2014.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

The Red Road - Seizoen 1

The Red Road is een jammerlijke serie. Van Sundance verwacht je na Rectify en Top of the Lake meer. Met die series bewees de zender dat het hen te doen is om karakters, karakterontwikkeling en het vertellen van verhalen over een gemeenschap. Daarnaast introduceerde Sundance óók het Amerikaanse publiek aan het fantastische Les Revenants. Als dit dan de opvolger is van die top series, dan stel je als zender hevig teleur.

Aaron Guzikowski, die het script schreef voor de film Prisoners (met Hugh Jackman en Jake Gyllenhaal), is verantwoordelijk voor deze serie. In The Red Road zien wij het verhaal van Harold Jensen (Martin Henderson, Secrets & Lies) die alles in werking stelt om zijn vrouw uit de gevangenis te houden. Het wordt er ook niet beter op wanneer blijkt dat zijn vrouw (Julianne Nicholson, Boardwalk Empire) psychisch niet helemaal in orde is.

Zijn dochter, Rachel Jensen, heeft een relatie met een Lenape-indiaan (de Indiaanse gemeenschap die leefzaam is in dezelfde regio), Junior, en Harold krijgt te maken met Philip Kopus (Jason Momoa, Game of Thrones), die hem iets belastends boven het hoofd houdt. The Red Road vertelt dus verhalen die, in ieder geval als het goed uitgewerkt wordt, de levens van de protagonisten voorgoed moeten veranderen en ons, de kijker, moeten boeien.

The Red Road is een Indiaans gezegde voor 'het bewandelen van het rechte, het juiste, pad'. Helaas bewandelt deze serie veel paden, maar absoluut niet de juiste. Aaron Guzikowski gooit genoeg ballen in de lucht, maar laat na ze te vangen. De serie is een mengelmoes van losse componenten die de makers tot een geheel proberen te smeden, maar er niet in slagen om het juiste gereedschap te gebruiken.

Geen één acteur ontstijgt het materiaal of voegt echt wat toe. Julianne Nicholson en Martin Henderson zijn beiden oninteressant, niet overtuigend en Nicholson werkt veel te vaak op de zenuwen. De verhaallijn rond Rachel Jensen en Junior (beiden ook oninteressant en niet overtuigend) is totaal overbodig en leidt alleen maar af, vooral als halverwege de serie de relatie bekoeld en jij je als kijker afvraagt waarom je überhaupt naar de twee hebt lopen kijken.

Waarom deze verhaallijnen, is wat ik mij afvraag. Waarom flashbacks (die geen echte opzienbarende inzichten geven) in een seizoensfinale terwijl je de tijd beter kunt besteden? Waarom zo een slechte seizoensfinale? Waarom Tom Sizemore, een goede acteur, casten in zo een eendimensionale en clichématige rol? En, waarom Jason Momoa casten in een rol die hem, eindelijk, op het lijf is geschreven en dan hem bedienen met dit materiaal?

De verkeerde personages krijgen te veel screentijd en The Red Road mist vooral nuance. De personages zijn niet gelaagd of complex genoeg en daardoor veelal niet boeiend. Dat Harold Jensen zonder argwaan te wekken zijn gang kan gaan en altijd (toevallig) net op de juiste plaats is, maakt het er ook niet beter op. The Red Road zit vol met dit soort toevallige plotmechanismes, die zo duidelijk zijn dat het vervelend wordt.

Waarom koos Guzikowski er niet voor om de Lenape-indianen (veel) meer te belichten en de milieuproblematiek waar zij in de serie mee kampen? Nu blijft dat teveel op de oppervlakte en het is spijtig om te constateren dat The Red Road niet hoofdzakelijk het verhaal vertelt wat zij zou moeten vertellen. De serie had in dat geval ook 'écht' een licht kunnen schijnen op de Native-Amerikaanse problematiek. Wat ik nu heb gezien is gewoon een gemiste kans.

Guzikowski haalde de inspiratie hiervoor uit het nieuws dat een Indiaanse jongen een aantal jaren geleden werd gedood door een beveiliger, wat zorgde voor spanningen in de gemeenschap. Dat het bronmateriaal uiteindelijk dit is geworden, mag behoorlijk teleurstellend genoemd worden. De eerste grote teleurstelling van 2014 is bekend: The Red Road!
Volg The Red Road
Vorige aflevering
Shadow Walker
Shadow Walker
02x06
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (6)

avatar_karin1809
13 apr 2014 15:53 -
Ik lees alleen maar mening op mening maar niet waar de serie over gaat. Je schrijft echt zoveel negatieve recensies zonder het te hebben over de inhoud.
Je schrijft niets over de relatie tussen Philip en zijn vader (en moeder) Waarom niet schrijven over waar de serie eigenlijk over gaat, namelijk over een vrouw die een kind van de indianen doodrijdt. De relatie tussen de dochter en de indiaan laait wel weer op. Ik vraag me af en in hoeverre je de serie echt hebt gevolgd, en mocht je dat wel hebben, dan heb jij mijns inziens een hele hoop gemist.
Reageer
avatar_karin1809
13 apr 2014 15:58 -
Aan de andere kant; het is natuurlijk jouw manier va schrijven en mijn manier van lezen.... Wil je niet aanvallen op je manier van schrijven. Smaken verschillen nu eenmaal
Reageer
avatar_anonymous
13 apr 2014 16:51 -
Hey Karin! De serie gaat niet over een vrouw die een kind dood rijdt, ik denk dat jij de serie dan niet gevolgd hebt. De serie gaat over de keuzes van Philip en Harold en of zij de juiste keuzes maken, dus 'het juiste pad' (The Red Road) bewandelen, óf daarvan afwijken. De aanrijding is alleen een plotmechanisme om dat in werking te stellen en om de hoofdrolspelers te dwingen om keuzes te maken. Net als de relatie tussen Rachel en Junior een plotmechanisme is om de verhoudingen tussen de indianen en een lid van de blanke gemeenschap onder spanning te zetten. Maar de serie gaat niet om deze twee verhaallijnen.

De relatie tussen Philip en zijn vader kon je amper een relatie noemen, omdat de serie zo duidelijk de vinger in de richting van zijn vader richtte, dat geen enkel moment van nuance mogelijk was. Zijn vader is slecht en de bad guy en daarmee is het klaar. De relatie met zijn moeder was ook niet interessant, omdat de scènes tussen hen niet werkten. De serie gaf Tamara Tunie (zijn moeder in de serie) ondankbaar materiaal, waardoor hun relatie te eenzijdig was. Misschien hadden ze er beter voor kunnen kiezen om de twee dan nog meer scènes te laten delen, met betere dialogen, betere karakterontwikkeling en meer tijd voor de kijker om geïnvesteerd en geïnteresseerd te raken in hun relatie.

De echte problemathiek zou de milieuproblematiek moeten zijn, de plek van de indianen in de samenleving, de verstoorde sociale verhoudingen in de gemeenschap. Daar moest de serie hoofdzakelijk al haar tijd aan spenderen en niet mondjesmaat zoals nu het geval was. Als jij echt denkt dat de serie gaat over een vrouw die een jongen aanrijdt, dan heb jij "in mijns inzien een hele hoop gemist."

En bedoel je de relatie van zijn dochter met Junior die de eerste afleveringen zoveel screentijd opslokt en dan halverwege het seizoen heel simpel stukloopt? Een relatie die zoveel screentijd afneemt van belangrijkere verhaallijnen en échte problemen zoals de milieuproblematiek en de rol van de indianen in die gemeenschap?

Ik heb het in mijn recensies genoeg over de inhoud, maar een recensie is een subjectieve opinie op iets dus geen samenvatting van een serie of de inhoud. Ik beschrijf altijd in grote lijnen de centrale verhaallijnen en dan ga ik in op wat werkt, en wat niet.

Mijn recensies over Game of Thrones, Breaking Bad, Friday Night Lights, Hannibal, Arrow, Johan, True Detective, Brooklyn Nine-Nine, Orange is the New Black, Banshee, In the Flesh, Being Mary Jane, Suits, Bates Motel, Defiance, The Walking Dead, Orphan Black en nog veel meer zijn veelal heel positief. Ik heb 51 recensies geschreven, waarvan er 14 negatief zijn en lager scoren dan een 6: zijn dat "zoveel negatieve recensies"?

Als je de serie wel goed vindt, is dat geen enkel probleem. Graag zelfs. Maar jij valt nu een ander aan omdat die jouw mening niet deelt en beschuldigd mij er vervolgens van dat ik de serie niet heb gevolgd omdat ik een andere mening ben toegedeeld, haha. Beetje jammer, Karin.
Reageer
avatar_karin1809
13 apr 2014 18:06 -
Daarom schreef ik ook het tweede stukje...
Het kan toch zo zijn dat iedereen de serie op een andere manier bekijkt. Misschien bekijk ik het van een andere kant dan dat jij dat doet.
Reageer
avatar_alexanderleveld
14 apr 2014 10:34 - 16 apr 2014 11:02
Ik denk dat jullie et maar es eens moeten zijn met feit dat jullie het altijd oneens zijn met elkaar ;), want om nou elke keer weer van diezelfde reacties te lezen op deze recensies (die ik persoonlijk heerlijk vindt om te lezen, omdat ik zelf ook nogal 'kritisch' naar series kijk), heeft nou niet echt toegevoegde waarde.
Reageer
avatar_anonymous
16 apr 2014 08:10 -
Alex, je hebt in dit geval helemaal gelijk, natuurlijk. =D
Reageer

Nieuwste recensies

The Sinner - Seizoen 3

7

Cursed (2020) - Seizoen 1

5.5

Baron Noir - Seizoen 2

7

Dead to Me - Seizoen 2

7.5

Babylon Berlin - Seizoen 3

8

Altered Carbon - Seizoen 2

8.5