The Newsroom

8.1 / 10
43 min
Drama
Volg deze serie
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Jos Herbrink geeft "The Newsroom - Seizoen 1" een 8.
Geschreven door Jos Herbrink op 4 april 2013.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

The Newsroom - Seizoen 1

The Newsroom is een serie van HBO geschreven door Aaron Sorkin, bekend van films als A Few Good Men, Charlie Wilson’s War, The Social Network en Moneyball. De eerste aflevering werd uitgezonden op 24 juni 2012. In juni 2013 zal het tweede seizoen in premiére gaan.

De serie begint met het nieuwsanker voor het fictionele News Night, Will McAvoy (Jeff Daniels), die tijdens een live tv-interview uit de slof schiet en een flinke dosis kritiek levert op de Amerikaanse samenleving. Daarom wordt hij door zijn baas, Charlie Skinner (Sam Waterston), chef van de fictionele kabelzender ACN, gedwongen tot een korte vakantie om bij zinnen te komen. Wanneer hij terugkomt blijkt het team waarmee hij een dagelijkse nieuwsshow maakte grotendeels verdwenen. Hiervoor in de plaats gekomen zijn onder ander zijn ex-vriendin Mackenzie McHale (Emily Mortimer) en haar assistent, Jim Harper (John Gallagher).

The Newsroom volgt vervolgens de ontwikkelingen van de excentrieke, driftige, maar erg intelligente McAvoy en de weerbarstige relatie met zijn nieuwsteam. De crux is de verstandhouding met zijn ex-vriendin die executive producer is van zijn nieuwsshow. Hiernaast is er het iets kleinere drama van Jim en Maggie (Allision Pill), die ondanks hun wederzijdse gevoelens maar niet dichterbij elkaar lijken te komen.

Los van de persoonlijke strubbelingen ontwikkelt News Night achter de schermen een nieuw nieuwsformat. Het team is ontevreden met de bestaande Amerikaanse televisiejournalistiek en wil het nieuws in een nieuwe vorm brengen: News 2.0. Nieuws met beide kanten van een verhaal, in context geplaatst en los van de waan van alledag. De vraag is of de rest van de wereld mee wil werken, in het bijzonder de directrice van ACN.

The Newsroom toont een interessante kijk in de Amerikaanse nieuwskeuken en weet door een aantal sterke karakters herhaaldelijk te boeien. Echter niet alle personages zijn goed uitgewerkt en een aantal verhaallijnen werken soms vermoeiend (de onmogelijke liefde tussen Jim en Maggie bijvoorbeeld). Toch kent Sorkin overduidelijk de finesses van het schrijven van een televisieserie; de kenners zullen een aantal van zijn verhaaltechnische trucs (de Sorkinisms) glimlachend herkennen. The Newsroom plaatst hiernaast een interessante kanttekening bij de hedendaagse journalistiek, die aanzet tot nadenken. Samen met de rol van McAvoy is dat al genoeg reden tot kijken.
Volg The Newsroom
Vorige aflevering
What Kind of Day Has It Been?
What Kind of Day Has It Been?
03x06
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_TheShepherd
09 apr 2013 16:24 -
Wat mij betreft is The Newsroom één van de toppers van 2012. Wat volgens mij nog weleen belangrijk, en interresant, ingredient van de serie is die je niet genoemd hebt: Het feit dat de serie zich afspeelt in het verleden en echte, recente, gebeurtenissen bespreekt. Zo zijn o.a. de olieramp van Deepwater Horizon, de Arabische Lente en de dood van Osama bin Laden onderwerpen die veelvuldig aan bod komen.

Het nieuwe format, News 2.0, dat ze in de serie in leven proberen te roepen is een reactie op de "nieuwszenders" die er in overvloede zijn in Amerika waarbij het nieuws niet vanuit de feiten wordt gebracht, maar vanuit de politieke oogpunten van de zender. Zo is FOX bijvoorbeeld een zender die overal een een rechts sausje over giet en zal NBC er alles aan doen om linkse punten positief over te laten komen.

Door de lange mono- en dialogen is het zeker geen serie voor makkelijk uurtje tv, maar als er even voor gaat zitten is het een absolute aanrader waarvan je ook nog eens wat kunt opsteken.

Zoals je zelf ook al aangaf is de will-they, wont-they relatie tussen Jim & Maggie zeker een groot minpunt. Deze verhaallijn is volgens mij alleen aan de serie toegevoegd als filler en voor de makkelijke tv-kijker. Wat mij betreft maken ze daar in het tweede seizoen direct korte metten mee, want hun heen & weer geneuzel is TN zeer onwaardig.
Reageer
avatar_anonymous
10 apr 2013 10:26 -
Dat zijn inderdaad goede aanvullingen die je geeft Shepherd, bedankt. Ik wil nog toevoegen dat 'News 2.0' niet alleen een reactie is op zenders als FOX (en ook CNN overigens), maar ook hoe de politiek de media inzet. Het is een wisselwerking tussen beide partijen nl. die de kwaliteit van journalistiek onder druk zet, niet alleen rechtse of linkse media. Dat laat de Newsroom duidelijk zien als ze het format willen testen, bijvoorbeeld.
Reageer

Nieuwste recensies

The Rain - Seizoen 3

8.5

Pennyworth - Seizoen 1 (DVD)

7

Commando’s - Eerste twee afleveringen

6

Himmelsdalen - Seizoen 1

5

I May Destroy You - Seizoen 1

9

Raised by Wolves (2020) - Eerste aflevering

6.5