The Newsroom

8.1 / 10
43 min
Drama
Volg deze serie
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
anonymous geeft "The Newsroom - Seizoen 1.1" een 8.
Geschreven door anonymous op 5 november 2012.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

The Newsroom - Seizoen 1.1

Een van de meest spraakmakende series van deze zomer is ongetwijfeld HBO’s The Newsroom, dat nu op de helft is van het 10-afleveringen tellende eerste seizoen. De serie draait om Will McAvoy (fantastisch gespeeld door Jeff Daniels), nieuwslezer van News Night; een nieuwszender die hoog nodig toe is aan een nieuw imago. Wanneer Will tijdens een interview uit de slof schiet en Amerikanen confronteert met het feit dat hun land niet het beste van de wereld is, is Will’s baas Charlie van mening dat de nieuwslezer in toom gehouden moet worden. Charlie haalt de gerenommeerde producent Mackenzie MacHale (gespeeld door Emily Mortimer) naar het programma. Mackenzie is echter ook Will’s ex en de nodige aanpassingen en opofferingen zijn nodig voor Will weer met haar in zee wil gaan. Terwijl een nieuw team News Night overneemt, vloeit er in de golf van Mexico duizenden liters olie in het water. Het is het begin van een nieuw programma dat de waarheid moet bieden aan een land dat gewend is aan leugens en waar alles draait om kijkcijfers.

The Newsroom heeft een opmerkelijk format. Het begint in 2010 en behandelt elke aflevering een belangrijke nieuwsontwikkeling. Hierdoor wordt onze recente geschiedenis nog eens goed op een rijtje gezet en verschaft de dramaserie naast intriges op de werkvloer ook intelligent en opmerkelijk commentaar op de maatschappij zoals we hem pas nog beleefd hebben. Dit is geheel te wijden aan de man die de serie zijn stem geeft: Aaron Sorkin. Bekend van The Social Network en The West Wing maakt Sorkin furore met zijn unieke dialogen, maatschappelijk relevante verhalen en uitstekende plotontwikkelingen. Zo ook in The Newsroom die, om in zijn geheel gewaardeerd te worden, wel enige voorliefde voor Sorkin vereist. Niet voor niets dat critici verdeeld zijn over de dramaserie die elke week op een geheel eigen wijze recent nieuws aanpakt.

Sorkin behandelt namelijk niet alleen het nieuws, hij tackelt ook politiek en sociale problemen in de maatschappij. Zijn mening is duidelijk voelbaar in alle personages en voor een programma over het nieuws is deze vorm van subjectiviteit niet door iedereen geliefd. Desondanks slaagt Sorkin er in om scherpe discussies te voeren door zijn personages. In de eerste helft van de serie worden zowel het huidige systeem van nieuwsmedia, alswel de rechtse Amerikaanse Tea Party en de demonstraties in Egypte besproken. Het zijn belangrijke onderwerpen en de serie verschaft informatie op subtiele en intrigerende wijze. De boodschap overschaduwt echter de personages en daar zit meteen het zwakke punt van de serie.

In de eerste vijf afleveringen zien we Will en Mackenzie die elkaar weer proberen te respecteren. In de pilot leidt dit tot een ijzersterke scene waarin Daniels en Mortimer hun beste act laten zien. Helaas wordt dit niveau niet meer gehaald in de opvolgende afleveringen. Sterker nog, Mackenzie wordt in de pilot nog “de beste producent in de industrie” genoemd maar weet, puur voor comic relief, de volgende aflevering niet hoe e-mails werken en trapt een mobieltje kapot uit frustratie. Dit gebrek aan regelmaat forceert ook Will’s assistente Maggie (aandoenlijk gespeeld door Alison Pill) om na een plotselinge promotie fout na fout te begaan zonder daar ooit voor hoeven te boeten. Dit terwijl ze op het werk in een driehoeksverhouding zit met haar huidige vriendje Don (Thomas Sadoski) en de sullige Jim Harper (John Gallagher Jr.). En inderdaad, die driehoeksverhouding lijkt verdacht veel op die van een andere Jim Harper in een ander kantoor. Daarnaast duurt het enkele afleveringen voordat Sloan Sabbith (Olivia Munn) echt iets te doen krijgt en is computer genie Neal Sampat (Dev Patel, van het Oscar winnende Slumdog Millionair) steeds moeilijker serieus te nemen als hij serieus over Bigfoot praat.

Het is duidelijk dat HBO en Sorkin willen dat The Newsroom niet te serieus wordt. Tussen het doodverklaren van een US Representative in Tuscon (tijdens een briljante montage onder het magistrale “Fix You” van Coldplay) en de bedreigingen van bovenaf (Jane Fonda maakt in een gastrol grote indruk als de grote baas) wil de serie ook humor bieden en die combinatie werkt niet erg goed. Het haalt de kracht van vele personages onderuit en leidt af van wat de serie in de pilot wilde bereiken: het publiek informeren zonder kijkers te verliezen. Toch is The Newsroom drama van de bovenste plank. Zelfs op zijn slechts schrijft Sorkin gevat, geconstrueerd en boeiend. En als The Newsroom wel goed is, dan is het een van de beste drama’s op televisie.
Volg The Newsroom
Vorige aflevering
What Kind of Day Has It Been?
What Kind of Day Has It Been?
03x06
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_Waku
15 mrt 2013 18:58 -
Na het zien van het eerste seizoen weet ik eigenlijk niet of ik nu verder ga met deze reeks als er een tweede seizoen komt. Er wordt goed geacteerd, Het verhaal speelt af in practisch een of twee ruimtes en Jeff Daniels blijft een prima acteur. Maar de afleveringen zijn wel traag en soms op het saaie af. Aparte vorm van humor.
Reageer

Nieuwste recensies

The Rain - Seizoen 3

8.5

Pennyworth - Seizoen 1 (DVD)

7

Commando’s - Eerste twee afleveringen

6

Himmelsdalen - Seizoen 1

5

I May Destroy You - Seizoen 1

9

Raised by Wolves (2020) - Eerste aflevering

6.5