The Newsroom

8.1 / 10
43 min
Drama
Volg deze serie
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Jos Herbrink geeft "Verslag van de premiere van Newsroom" een 7.
Geschreven door Jos Herbrink op 5 november 2012.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Verslag van de premiere van Newsroom

Het was begin juni toen ik en Dennis (Denman84) van Mijnserie een uitnodiging kregen om naar de première te gaan van een nieuwe HBO serie: The Newsroom. Een serie over de redactievloer van een Amerikaans TV station. De serie moet een realistisch beeld geven van het maken van een nieuwsuitzending in Amerika.

De uitnodiging bevatte de locatie en dresscode en lichtte een tipje van de sluier over het programma van de avond. We konden door de studio’s van De Wereld Draait Door en Pauw&Witteman heenlopen en een kijkje nemen in de diverse regiekamers en kleedkamers. Daarna zouden we de eerste aflevering kijken van The Newsroom met aansluitend een discussie over de pilot. Dresscode van de avond was 'Tenue de Ville' (wat zoiets als pak met das betekent). Dat klonk allemaal veelbelovend!
Helaas kon Dennis op het allerlaatste moment niet, waardoor ik mijn taxi verloor, en dus met het OV van Berkel en Rodenrijs naar het Westergasterrein moest zien te komen. Geen ramp, zeker niet rond de avondspits. Alles was keurig op elkaar afgestemd en ongeveer 100 minuten na vertrek stond ik voor de ingang van het Westergasterrein. Keurig op tijd, en ik was dan ook een van de eersten.

De rondleiding door de tv-studio’s viel een klein beetje tegen. Dat wil zeggen: het was een tour-on-your-own. Oftewel, zelf rondlopen en indrukken opdoen. Ik had een echte rondleiding verwacht, maar dat ik nu aan de tafel zat waar Matthijs van Nieuwkerk elke werkdag aan zit was toch wel speciaal! Tegelijkertijd speelde er een pianist en was er een zangeres die de sfeer er lekker in bracht. Naarmate er steeds meer mensen binnenkwamen, merkte ik pas dat het geheel toch wel exclusief was en ik was dan ook stiekem best een beetje trots dat ik er ook rondliep.

Na de tv-studio’s werden we een verdieping hoger opgevangen met een hapje en een drankje. Tijdopvulling en aangezien ik niemand kende ging ik mensen kijken en genieten van de algehele sfeer. Na een half uurtje werden we met z’n allen verzocht ons richting de bioscoopzaal te begeven. Daar speelde een jazzbandje om het geheel wat sfeer te geven. Nadat de zaal vol was werd er een korte introductie over HBO in Nederland gegeven. Het kwam er op neer dat HBO wel naar XS4ALL en KPN komt, maar helaas nog niet naar UPC! Daarna kwam de pilot-aflevering die heel erg vermakelijk was. De serie is groot van opzet, maar meer daarover in een uitgebreide preview als er meer afleveringen zijn om een mening op te baseren.

Aansluitend op de pilot was er een discussie tussen drie bekende nieuwslezers: Rick van de Westelaken, Rick Nieman en Gallyon van Vessem discussieerden over de serie. Hoe was de serie bevallen? Was het realistisch? Het grootste punt wat in de discussie naar voren kwam, was het feit dat Amerika een heel ander systeem van nieuws maken heeft. Grote nieuwsstations die op basis van slechts één groot figuur (een anchorman) en het nieuws met een politieksausje overgieten (links, dan wel rechts) is in feite wat ze in Amerika doen. Bepaalde zenders zijn heel links, andere heel erg rechts. In Amerika krijg je als kiezer dus nieuws wat je wilt horen. Geen onnozel links geklets als je toevallig rechts stemt en andersom.

Het grote verschil met Nederland was al snel duidelijk. Zowel RTL Nieuws, als het NOS Journaal zijn te allen tijde objectief en geven hun politieke voorkeur niet uit. Rick van de Westelaken en Rick Nieman werden nog naar hun politieke voorkeur gevraagd, maar beide heren weigerden antwoord te geven. “Dan zijn we niet objectief meer”, gaven zij als verklaring.

Na de discussie over de verschillen tussen Nederland en USA, werd het geheel afgesloten met een borrel. Helaas moest ik die aan mij voorbij laten gaan omdat ik mijn intercity nog moest halen. Omstreeks middernacht stapte ik mijn bed in, wetende dat ik iets moois had meegemaakt. Een fantastische ervaring die me een kijkje gaf in de wereld van nieuwslezers en televisiemakers.
Volg The Newsroom
Vorige aflevering
What Kind of Day Has It Been?
What Kind of Day Has It Been?
03x06
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_anonymous
13 jul 2012 23:54 -
Toffe trip heren!

Leuk dat er nog officiele seriepremieres worden gehouden :)

Meld me hierbij vast aan voor een volgende trip :D
Reageer

Nieuwste recensies

The Rain - Seizoen 3

8.5

Pennyworth - Seizoen 1 (DVD)

7

Commando’s - Eerste twee afleveringen

6

Himmelsdalen - Seizoen 1

5

I May Destroy You - Seizoen 1

9

Raised by Wolves (2020) - Eerste aflevering

6.5