The Blacklist

8.3 / 10
44 min
Misdaad
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Jessica Dillema geeft "The Blacklist - Seizoen 1" een 7.5.
Geschreven door Jessica Dillema op 4 juni 2014.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

The Blacklist - Seizoen 1

In een poll op MijnSerie.nl werd The Blacklist verkozen tot de op één na beste nieuwe serie van 2013. De serie startte eind september en al in december werd de serie vernieuwd met een tweede seizoen. Ikzelf had de eerste tien afleveringen met een half oog gevolgd, het kon mij niet direct boeien. Maar iedereen was zo positief over de serie en ook na die eerste tien afleveringen bleef ik maar horen hoe goed The Blacklist wel niet moest zijn. Gezien ik de eerste tien afleveringen met een half oog had gekeken besloot ik de serie nog een kans te geven. Is het dan echt zo goed? Nee, het maakt die verwachtingen zeker niet waar en er is genoeg te zeggen over deze serie, máár, ik heb mij er wel mee vermaakt en ik ga ook zeker het tweede seizoen volgen. En tenslotte smaken verschillen.

Het verhaal begint met Raymond ‘Red’ Reddington (James Spader, Boston Legal) die gewoon bij de FBI binnenloopt en zichzelf aan hun overgeeft. Red is een crimineel die hoog op de lijst van meest gezochte criminelen staat, dus waarom zou hij zichzelf aangeven? Hij wil een deal maken. Hij brengt de FBI criminelen van zijn zwarte lijst, de zogeheten Blacklist, en hij krijgt immuniteit. Zijn voorwaarde is echter wel dat alle communicatie verloopt via de profiler Elizabeth ‘Lizzie’ Keen (Megan Boone, Law & Order: Los Angeles). Lizzie, zou die dag net beginnen aan haar nieuwe baan als profiler, maar wanneer ze het huis verlaat met haar man Tom (Ryan Eggold, 90210) wordt ze dramatisch gestopt en opgehaald door wel heel veel mankracht.

Elke aflevering brengt Red iemand van zijn Blacklist bij de FBI onder de aandacht en helpt Lizzie met het denken als crimineel om zo te zorgen dat de crimineel opgepakt wordt. Maar ook Red heeft er, zoals het een crimineel betaamd, baat bij. Ikzelf vind dat het allemaal vrij makkelijk gaat. Red heeft de deal zomaar gemaakt en loopt binnen korte tijd weer op vrije voeten en levert de ene na de andere crimineel op. Ook al heeft hij een chip in zijn lichaam gekregen waarbij ze hem zo weer op kunnen sporen vind ik het nog steeds te makkelijk om weer op vrije voet te komen. Ook dat Lizzie zo makkelijk aan een baan komt bij zo’n speciale eenheid terwijl ze slechts een opleiding voor profiler had, ook al was dat een voorwaarde van Red.

De special effects konden ook beter. In een aflevering zien we een brandend huis en een explosie. Dit ziet er echter zo ongeloofwaardig uit dat ik het hele element niet spannend vond. Ze hebben zich in deze serie echt gericht op allemaal puzzelstukjes die samen moeten komen richting het einde dat de special effects voor bijvoorbeeld brand en een explosie een beetje zijn blijven liggen. Dat is jammer. De rode draad in het verhaal vind ik wel interessant. De vragen die het hele seizoen spelen, en die je ongetwijfeld al op het internet bent tegengekomen, zijn vragen als; s Red de vader van Elizabeth en zo nee, wie dan wel? en Wie is Tom Keen? Is hij echt niet wie hij zegt dat hij is zoals Reddington beweert? Na de finale las ik meerdere reacties waarin sommigen na de beelden van de finale overtuigd zijn van het feit dat Reddington de vader is, ikzelf hoor bij de andere groep en denk stiekem van niet, er is tenslotte alles mogelijk in deze serie. Maar je zult de serie toch echt zelf moeten kijken om je eigen mening te vormen.

Op de één of andere manier had ik vanaf de eerste dag het gevoel dat Lizzie, ondanks haar man Tom, een relatie zou krijgen met haar collega Donald Ressler (Diego Klattenhoff, Homeland). Ik ben benieuwd of ze in de toekomst iets met die chemie gaan doen. Ik ben in elk geval fan van het personage Ressler. Van Elizabeth Keen ben ik minder fan. Ik vind het lastig om mijn vinger te leggen op waar het precies aan ligt, maar sowieso wanneer ik naar haar kijk op het beeldscherm zie ik een poppengezicht. Een gezicht waarop de uitdrukkingen niet helemaal goed tot uitdrukking komen. Vaak in elk geval. Soms valt het mij ook niet op, maar wanneer het mij wel opvalt stoor ik mij eraan. Red is een constante factor, Spader zet zijn rol goed neer. Waar ik ook nog benieuwd naar ben is of ze ooit wat gaan doen met de nummers in de titels van alle afleveringen. Hoe hebben ze besloten welke crimineel welk nummer krijgt?

Met een paar dode castleden – die niet allen evenveel gemist zullen worden en één waarvan ik denk dat diegene stiekem misschien toch nog gered is op de één of andere manier - en een onthulling die alleen maar meer vragen oproept bij mij is de laatste aflevering zeker spannend te noemen en is er veel ruimte om te speculeren over wat we het tweede seizoen kunnen verwachten. Ik ben in elk geval nog steeds benieuwd naar de precieze connectie tussen Red en Lizzie en wat de echte reden is dat hij zoveel om haar geeft. Wat ik wel weet is dat alles met elkaar verbonden is en dat je de serie niet met een half oog kunt kijken omdat je dan echt dingen mist.
Volg The Blacklist
Vorige aflevering
Ogden Greely
08x08
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (10)

avatar_anonymous
09 jun 2014 14:57 -
Het leuke van The Blacklist is dat je maar vragen blijft stellen. Hier en daar krijg je een antwoord. Ik denk dat alles een reden heeft in deze serie. Zelfs het poppengezichtje van Keen. Ik mag toch serieus hopen dat diegene die het leven laat in de finale toch nog leeft. Ressler en Keen, ik zie dat niet gebeuren. Er zit veel meer tussen Ressler en Red. Mijn theorie is dan ook dat Ressler, Red en Tom op een of andere manier een band hebben met elkaar. We zullen het zien in het tweede seizoen. :)
Reageer
avatar_JessicaD
10 jun 2014 22:24 -
Ik ben benieuwd =)
Reageer
avatar_anonymous
12 jun 2014 20:36 -
3 recensies die een 10 geven en 1 met een 7,5,,, welke zal dan het meest kloppen.. Ja er zitten wat slechte puntjes in maar het is zeker een 9 waard :)
Reageer
avatar_JessicaD
12 jun 2014 22:02 -
Het gaat niet om welke het meest klopt, het is tenslotte een eigen mening in elke recensie, dus elke recensie klopt het meest :p. Het draait meer om in welke recensie jij je het best kunt vinden ;-).
Reageer
avatar_madddox
15 jun 2014 07:45 -
Goed geschreven recensie, zoals ik ze graag lees, ontleding en argumentatie waarin ik me volledig kan vinden bij het waarderen van een serie.
Ik had nochtans hoge verwachtingen van deze serie, nu wacht ik tot ze in de "solden-bak" ligt :-)
Bedankt Jessica.
Reageer
avatar_JessicaD
15 jun 2014 21:50 -
Hoi maddox,

Bedankt voor je reactie, altijd fijn om een compliment te krijgen en te horen dat iemand zich kan vinden in jouw recensie =).
Reageer
avatar_michaeljackson
11 jan 2018 19:30 -
dit is zeker een hele goeie serie maar een 10 vind ik behoorlijk overdreven inderdaad er zitten genoeg dingen in waarvan je denkt dat kan gewoon niet slecht gedaan en ongeloofwaardig ik zelf zou de serie een 8 geven maar ik ben dan ook pas begonnen met de serie en heb net alleen 5 afleveringen gezien maar tot nu toe zou ik het zeker geen 10 geven.
Reageer
avatar_JessicaD
11 jan 2018 21:52
Leuk om een reactie te krijgen op één van mijn oudere recensies. Ik wens je nog heel veel kijkplezier! :)
Reageer
avatar_michaeljackson
21 feb 2018 09:23 -
Oke ik heb me bedacht ik ben bijna klaar met seizoen 1 nog 2 afleveringen tr
Reageer
avatar_michaeljackson
21 feb 2018 09:24
Te gaan ik vind dit een top serie krijgt van mij nu zeker een 9
Reageer

Nieuwste recensies

Tribes of Europa - Seizoen 1

5.5

Behind Her Eyes - Eerste aflevering

7

Euphoria - Bonusafleveringen

9.5

Behind Her Eyes - Seizoen 1

6.5

Lupin - Seizoen 1

8

Bloodlands - Eerste aflevering

7.5