The Blacklist

8.3 / 10
44 min
Misdaad
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
10
anonymous geeft "The Blacklist - Seizoen 1" een 10.
Geschreven door anonymous op 18 mei 2014.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

The Blacklist - Seizoen 1

Nog nadenkend en deels geschokt door de seizoensfinale van The Blacklist, heb ik de televisie uitgezet en de laptop op schoot gepakt om deze recensie te schrijven. De beelden van de finale schieten als filmbeelden over mijn netvlies, het suist in mijn oren en mijn hersenen draaien overuren. Ik probeer alle puzzelstukjes een plek te geven, maar er zijn nog zoveel missende stukjes van de puzzel die The Blacklist heet. Hoe moet ik deze serie, die tweeëntwintig afleveringen telt, een plek geven? En hoe moet ik het omschrijven zonder iets te verraden? Hoe kan ik jullie laten weten dat The Blacklist één van de beste series is, die ik in lange tijd heb gezien? Ik ga het proberen.

Waar gaat The Blacklist over? Voor diegene die de serie nog niet gezien hebben, hier even een kleine samenvatting van deze geweldige serie. Elisabeth Keen (Megan Boone, Law & Order: Los Angeles) is net met haar man Tom Keen (Ryan Eggold, 90210) verhuisd en gaat werken als profiler bij de FBI. Nog voordat haar eerste werkdag begint krijgt ze te maken met één van de meest gezochte criminelen van Amerika: Raymond 'Red' Reddington (James Spader, Boston Legal). Hij heeft één eis: alleen maar met Elizabeth samenwerken. Als kijker vraag je je af waarom. Maar als je even later hoort dat Elizabeth haar echte vader nauwelijks gekend heeft, is de rekensom snel gemaakt. Dat zou je althans denken, maar niets is wat het lijkt, en als kijker blijft de band tussen beiden je bezighouden.

Ik denk dat ik voor velen spreek, als ik zeg dat The Blacklist één van de grote verrassingen van het televisie-seizoen 2013-2014 was. Wat een geweldige serie, wat een spanning, wat een opbouw en wat een plotwendingen. Is hij nu wel, of is hij nu niet de vader van Elizabeth 'Lizzy' Keen? Zal er überhaupt op die vraag een antwoord komen? Natuurlijk draait The Blacklist om meer dan alleen die ene vraag. The Blacklist geeft met elke aflevering wel een antwoord op een vraag, maar laat je na afloop van die aflevering meteen zitten met nog meer vragen, die lang onbeantwoord zullen blijven.

Nu over naar de lijst, waar het in de serie ook om draait. Raymond Reddington kent als gezocht crimineel vele andere criminelen. Deze staan op de door hem gemaakte lijst; de zwarte lijst, The Blacklist. In ruil voor immuniteit geeft Reddington aflevering na aflevering een naam, die op de lijst staat, vrij. De vraag blijft alleen: waarom doet Reddington dit? Is het zelfbehoud, of heeft zijn lijst een diepere betekenis? Voor Elizabeth Keen en haar collega's is het elke aflevering weer een race tegen de klok, om de door Red genoemde crimineel op te pakken, voordat hij nog meer schade aanricht.

Tot zover zou je denken dat The Blacklist een misdaadserie is, waarin een team van FBI agenten achter criminelen aanzitten. De waarheid is anders. Naast haar werk heeft Elizabeth ook nog een privéleven, waarin haar man Tom en adoptievader Sam (William Sadler, Homeland) een grote rol spelen. Langzaam maar zeker wordt de scheidslijn tussen privé en werk vager en vager. Reddington bemoeit zich met het huwelijk van Liz, door er elke keer weer op te hameren dat ze uit moet kijken voor haar man. Tom is echter een doorsnee leraar, die moet leven in de schaduw van de carrière van zijn vrouw. Adoptievader Sam heeft Elizabeth geadopteerd, nadat haar ouders omgekomen waren bij een brand.

Naarmate de serie vordert, zijn er zoveel vragen, dat je als kijker alleen maar aan het puzzelen bent. Wie is wie, waarom is iemand zoals hij is? Wie is Tom Keen eigenlijk en waarom is Liz zo belangrijk voor Red, wie is de man met de appel. Ikzelf heb elke aflevering dan ook meerdere keren gekeken, omdat ik antwoorden zoek, antwoorden op vragen die je als kijker soms niet begrijpt. Dit maakt The Blacklist niet alleen een heerlijke serie om naar te kijken, het is meer dan dat. The Blacklist leeft een eigen leven, vooral op social media. Open een willekeurig forum op internet en de complottheorieën vliegen je om de oren. Fans discussiëren met elkaar over de uitgezonden afleveringen.

Nu denk je natuurlijk als kijker uiteindelijk de antwoorden te weten op alle vragen. Het seizoen is inmiddels opgenomen, uiteindelijk worden alle vragen beantwoord en blijven wij, als kijker, met een tevreden gevoel achter; wij hebben immers de grote vraagstukken opgelost. Niets is minder waar: de finaleaflevering is anderhalve week voor uitzending opgenomen. De schrijvers van The Blacklist maken gebruik van de kijkers, die hun meningen, gedachten en oplossingen posten op Twitter en Facebook. Met vragen als #whereisRed en #WhoisTomKeen wisten de schrijvers vele theorieën te ontfutselen bij de fans, waardoor vragen onbeantwoord zijn en The Blacklist zo spannend blijft.

Naast het geweldige werk van schrijver Jon Bokenkamp, zijn er nog de acteurs. James Spader schittert in zijn rol als Raymond Reddington. Hij speelt zijn rol met zoveel overtuiging, hij acteert niet, hij is Raymond Reddington. Megan Boone daarentegen begon het seizoen wat zwak, maar na een aantal afleveringen was ook zij in haar rol gegroeid. Ryan Eggold zet de sullige Tom geweldig neer. Eigenlijk groeien alle acteurs naarmate de serie vordert, de enige constante factor in het geheel is James Spader als Raymond Reddington. Wat een man, wat een acteur, wat een persoonlijkheid!

Voor nu begint het lange wachten. Het wachten op de DVD, wachten op antwoorden en wachten op nieuwe afleveringen. Voor mij mag The Blacklist nog vele seizoenen duren. Voor nu ben ik al heel gelukkig dat er een tweede seizoen komt. Tot het zover is rest nog één vraag: wie is Raymond Reddington? Eigenlijk twee vragen, maar die tweede mag ik nu nog niet stellen...
Volg The Blacklist
Vorige aflevering
Ogden Greeley
Ogden Greeley
08x08
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (7)

John Doe
Tom (gast)
20 mei 2014 18:47 -
Een serie/film een 10 geven vind ik altijd over-the-top. Er is altijd ruimte voor verbetering ook in dit seizoen. Waarbij ik de karakters erg sterk vind en het verhaal je goed pakt kakte het een beetje in bij episode 18/19 en dat trok een beetje door tot 21. Daarna begonnen de vragen weer goed te worden en kwam de vaart weer terug in The Blacklist. Erg goede serie en ik kijk rijkhalzend uit naar seizoen 2!

8.8/10
Reageer
avatar_Maaike1973
22 mei 2014 18:39 -
Wat wordt Red fantastisch neergezet door James Spader. Een genot om naar te kijken. En wat een goede serie. Ik kijk uit naar seizoen 2!
Reageer
John Doe
ria (gast)
26 mei 2014 13:03 -
Geweldige serie. Kijk nu al uit naar seizoen2.
Reageer
John Doe
marjon (gast)
27 mei 2014 19:12 -
Super goeie serie kan niet wachten op het 2e seizoen.
Reageer
John Doe
marjo (gast)
31 mei 2014 19:33 -
wanneer begint seizoen 2?
Reageer
avatar_anonymous
31 mei 2014 20:05 -
In Amerika op 22 september.
Reageer
avatar_jacobus60
24 dec 2016 14:33 -
geweldige serie, kijk uit naar het vervolg van seizoen 4 na de feestdagen
Reageer

Nieuwste recensies

The Stranger (2020) - Seizoen 1

7.5

Death In Paradise - Seizoen 10

7

Superman & Lois - Eerste aflevering

7.5

Truth Be Told (2019) - Seizoen 1

8

The Pembrokeshire Murders - Miniserie

7

Tribes of Europa - Seizoen 1

5.5