The Affair

7.8 / 10
58 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9.5
Mandy Gelling-Potharst geeft "The Affair - Seizoen 2" een 9.5.
Geschreven door Mandy Gelling-Potharst op 12 februari 2016.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

The Affair - Seizoen 2

Fiona Apple - Container

I was screaming into the canyon
At the moment of my death
The echo I created
Outlasted my last breath

My voice it made an avalanche
And buried a man I never knew
And when he died his widowed bride
Met your daddy and they made you

I have only one thing to do and that's
To be the wave that I am and then
Sink back into the ocean

In het tweede seizoen zinken we dieper met ze oceaan in. En wat daar in de oceaan zinkt, is niet fraai.

Elke aflevering van The Affair opent met dit nummer, en nu ik aan het eind van het tweede seizoen van The Affair ben begrijp ik steeds beter waarom dit nummer is gekozen. De onheilspellende klanken beloven dan ook niet veel goeds voor de karakters in de serie. In mijn recensie over het eerste seizoen vertelde ik dat het niet echt om de affaire draait maar om het onderliggende, briljant opgebouwde verhaal. Het tweede seizoen is in mijn ogen zelfs beter. Je kent de karakters maar in het tweede seizoen zinken we dieper met ze de oceaan in. En wat daar in de oceaan zinkt, is niet fraai.

Zoals ik al dacht na het eerste seizoen was er geen sprake van echte, intens diepgewortelde liefde. Meer een ontsnapping dan liefde. In het tweede seizoen zien we dat de gevolgen van de affaire veel pijnlijker en venijniger zijn dan we misschien al vermoeden. Noah zit nu vast aan zijn affaire, Allison leeft maar niet helemaal echt en Helen zit tegen wil en dank alleen thuis met vier kinderen. Cole lijkt de enige te zijn die redelijk op zijn pootjes terecht is gekomen, althans aan de oppervlakte. Duik onder en je ziet alleen maar troebel water en de puinhopen van een affaire die voor iedereen een ongewenst resultaat heeft.

Ik ben er van overtuigd dat de vier bovenstaande karakters een spel spelen die ze niet wilden spelen. Tegen wil en dank leven ze nu op plaatsen en met mensen waar ze niet willen zijn. Ze doen en zeggen dingen die ze niet menen of doordacht hebben. Ook in het tweede seizoen van The Affair krijgen we weer elke afleveringen een kijkje in de keuken van één van de karakters. Was dit in het eerste seizoen nog alleen bij Alison en Noah, in het tweede seizoen komen ook Helen en Cole ruimschoots aan bod. En met hen ook de kinderen en familie. Hoe meer afleveringen je kijkt, hoe duidelijker het wordt dat Noah en Alison geen aardige mensen zijn.

The Affair
© Showtime

Sterker nog, ik heb een bloedhekel aan Noah gekregen. Hij vertelt het verhaal vanuit zijn macho-schrijver fantasie en denkt meer met dat wat tussen zijn benen hangt dan met zijn hersenen. Mede daardoor vervreemd zijn achttienjarige dochter Whitney Solloway, die uitstekend wordt neergezet door Julia Goldani Telles, van hem. Ook Alison ontsnapt niet aan mijn afkeer, al wordt die afkeer meer medelijden dan iets anders. Helen en vooral haar moeder Margaret Butler, briljant gespeeld door Kathleen Chalfant, haalt met grote regelmaat het bloed onder mijn nagels vandaan. De bemoeizucht van die vrouw kent geen grenzen. Waarom ze alle vier blijven waar ze zijn, zien we pas in de allerlaatste, perfecte aflevering van het tweede seizoen.

The Affair is een uitstekend opgebouwde dramaserie met meer dan uitstekende spelers die je het verhaal in trekken. De dialogen zijn nergens overbodig en leiden allemaal ergens naartoe. Het tweedelige van de serie maakt dat je af en toe in verwarring bent. Maar Noah vertelt het verhaal compleet zijn richting op, ik geloof dan ook geen woord meer van wat die man zegt. Er wordt uitstekend gebruik gemaakt van diverse camerabewegingen en filters om je duidelijk te maken in welk verhaal je bent en, niet geheel onbelangrijk, waar en wanneer je in het verhaal bent. Niemand is echt slecht, maar ook niemand is echt goed. Al blijf ik het gevoel houden dat Cole aan het kortste eind heeft getrokken.

The Affair is een serie die je op de bank laat napraten over wie nu geloofwaardiger was en waarom

Het is dan ook geheel terecht dat Showtime een derde seizoen heeft besteld, waarin ik hoop dat alles wordt afgerond en de puntjes op de i worden gezet. The Affair heeft geheel terecht al drie Golden Globes op zak, samen met vele nominaties. Voor iedereen die houdt van een inhoudelijk briljant verhaal, vlotte vertelling, uitstekende acteurs, aansprekende en herkenbare karakters, prachtig camerawerk en uitstekende regie is The Affair onmisbaar. The Affair is een serie die je op de bank laat napraten over wie nu geloofwaardiger was en waarom, vooral Noah ontsnapt daarbij geen enkele aflevering aan de discussie. Ga dus kijken met je partner, vriend of vriendin. Ga kijken, je zult er absoluut geen spijt van krijgen.

9,5 punten waarbij mijn verwachting is dat het derde seizoen zeker een tien gaat verdienen.
Volg The Affair
Vorige aflevering
Episode 11
Episode 11
05x11
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (13)

avatar_DavidPrice
12 feb 2016 10:19 -
Dank! Volledig mee eens. Elke aflevering slingert mij van de ene naar de andere emotie. Zo'n serie dat je tegen het beeldscherm gaat praten, in je eentje. Met witte wijn, dat wel. Ruth Wilson is echt mijn favoriet, wat een talent. David
Reageer
avatar_Mandy1966
14 feb 2016 15:25
Geen dank, heel graag gedaan. Van zulke series mogen ze er van mij heel veel maken.
Reageer
avatar_thoontje
12 feb 2016 11:37 -
Idd super serie en mooie recensie! Had me het 2de seizoen compleet anders voorgsteld maar is zeker de moeite waard en benieuwd wat ze met siezoen 3 gaan aanvangen
Reageer
avatar_Mandy1966
14 feb 2016 15:26
Dank je wel.

Ik hoop dat seizoen 3 de laatste zal zijn, waarin alles op zijn plaats zal gaan vallen. Ik ben anders bang dat ze het teveel gaan uitmelken en dat zou denk ik afbreuk gaan doen van de kwaliteit. Hoewel ik het jammer zou vinden zou het beter zijn.
Reageer
avatar_heplam
12 feb 2016 12:28 -
Mandy ben het helemaal met je eens. Tweede seizoen was enorm goed en vooral de laatste aflevering. Ik heb ervan genoten :-)
Reageer
avatar_Mandy1966
14 feb 2016 15:27
Ja, in de laatste aflevering zag je vooral wat voor l.. Noah is en waarom ze elkaar beschermen, het was werkelijk een feest om naar te kijken, al is het verhaal op zich geen feest.
Reageer
avatar_patrick_1987
12 feb 2016 13:49 -
Mooie recensie, ik kan me erg goed in vinden, ben blij dat ik nog twee afleveringen te gaan hebt, en dan helaas weer zo 8/9 maanden wachten, zozo terecht dat deze serie weer verlengd is, binnen dit genre is dit de beste serie wat momenteel op de buis is.
Reageer
avatar_Mandy1966
14 feb 2016 15:30
Bijgewerkt op: 14 feb 2016 15:36
Dank je.

Ben het met je eens, er zijn weinig series die kunnen tippen aan dit niveau van verhaal vertelling, camerawerk, regie en acteurs.

Al zijn er in andere categorieën wel juweeltjes als deze te vinden, House of Cards, The Americans, American Crime en The Knick om er een paar te noemen.

P.s. en dan vergeet ik bijna Hannibal te noemen.
Reageer
avatar_CC11
13 feb 2016 07:08 -
Was mij volledig onbekend, maar staat nu op mijn lijstje :-)
Reageer
avatar_Mandy1966
14 feb 2016 15:30
Ik zou zeggen, absoluut tijd voor gaan maken, het zal je echt niet teleurstellen daar ben ik zeker van.
Reageer
avatar_CC11
17 feb 2016 16:26
Wel Mandy, seizoen 1 heb ik inmiddels achter de kiezen en heb mijn commentaar al gegeven bij je recensie van het eerste seizoen maar ik moet eerlijk zeggen dat iets minder reden tot juichen zie dan jij ;-)
Reageer
avatar_Mandy1966
17 feb 2016 16:58
Ik heb ook inmiddels een reactie gegeven bij The Affair Seizoen 1 op jou reactie ;-)
Reageer
avatar_CC11
19 feb 2016 00:57 -
Laat me beginnen met te stellen dat ik nooit een groot fan van Fiona Apple zal worden, maar dat even ter zijde.
Net zo min ben ik tijdens het kijken van het tweede seizoen fan geworden van "The Affair".
Het verhaal, de cast het zit allemaal prima en toch is er iets fout met de manier waarop het verhaal verteld wordt.

Meermaals kreeg ik het idee dat het verschuiven van de tijdslijn handig gebruikt werd om de hiaten in het scenario te verbergen voor iets minder kritische kijkers dan ik zelf.
En ja, ik geef toe dat ik heel kritisch kan zijn en dan vooral in details die iemand anders meestal niet opmerkt of geen aanstoot aan neemt.

Zo had ik een immens probleem met de laatste aflevering op het moment dat het ongeval gebeurde.
Ik weet, film- en seriemakers spelen al wel eens met de wetten van de fysica en dergelijke maar deze vond ik wel heel frappant want een auto met een negatieve remafstand had ik nog niet eerder gezien.

Tussen de impact met het slachtoffer en het moment dat de rem ingetrapt wordt en de auto aan de kant gezet zitten 13 seconden. Als ik er even van uit ga dat de wagen op het moment van het ongeval 50 km/u rijdt is er ondertussen een afstand van 180 meter afgelegd zonder een remafstand van ongeveer 25 meter bij te rekenen.
Maar wat zien we als de bijrijder uitstapt ? Het slachtoffer ligt op nog geen 10 meter van waar de wagen is gestopt...

Je zou eventueel kunnen opperen dat het slachtoffer werd meegesleurd door de wagen maar dan hadden wij, en de inzittenden, daar minstens iets van moeten merken en dat was niet het geval.
Het is ook niet dat de wagen voor hij stopt nog even over een hobbel (lees slachtoffer) gaat dus
laat ons het er maar op houden dat het slachtoffer precies op die plaats ligt omdat het iets beter uitkwam voor het shot van de cameraman.
Dit voor wat de eerste versie betreft.

In de tweede versie wordt dan weer een loopje met de tijd genomen. Persoon A verdwijnt op een trouwfeest terwijl persoon B dronken staat te zingen voor de menigte, doch wie ligt er een tijdje later aan de kant van de weg te slapen als A passeert ? Juist ja, persoon B...

Het zijn zaken waar ik het zelf moeilijk mee heb om te slikken en die de pret, die er bij deze serie toch wel aanwezig is, voor mij althans danig drukken.

Betekent dat dan dat ik zal passen voor het derde seizoen ? Nee toch niet want ik vind het best wel een aardige serie, alleen is ze mij een ietsje te slordig uitgevoerd om een topper te zijn.
Reageer
The Affair