The 10th Kingdom

7.6 / 10
46 min
Fantasy
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Nico Hoeijmans geeft "The 10th Kindom - Seizoen 1" een 9.
Geschreven door Nico Hoeijmans op 7 januari 2013.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

The 10th Kindom - Seizoen 1

“Something quite magical is about to happen”, de tagline van een serie waar door recente series als Grimm en Once Upon a Time regelmatig naar teruggekeken zal worden. In 2004 zond RTL deze negendelige miniserie uit. Een serie die veel oude vertrouwde sprookjes verbindt in een magische wereld vol koninkrijken en sprookjeachtige figuren.

De hoofdpersoon van deze miniserie is Virginia Lewis (Kimberly Williams-Paisley). Als volwassen dochter van een conciërge/klusjesman (Tony Lewis) leeft ze een wat armzalig bestaan in Manhattan, New York. Haar moeder verdween toen ze nog een klein meisje was. Dat verlies maakt haar cynisch. In haar wereld bestaat zoiets als magie dan ook niet.

Tot ze op weg naar haar restaurantbaantje de Golden Retriever Prins Wendell, kleinzoon van Sneeuwwitje en betoverd door de boosaardige koningin, aanrijdt met haar fiets. Dan begint voor haar een groot avontuur. Achterna gezeten door een bende kwaadaardige trollen en een weerwolf (Scott Cohen) begint een magische vlucht als Virginia, haar vader en Prins Wendell het portaal naar de negen verborgen koninkrijken door vluchten.

In het magische land aangekomen weet Prins Wendell duidelijk te maken dat hij de hulp van het tweetal nodig heeft. Ze accepteren de queeste die de Prins hen oplegt, al wil Virginia veel liever een betoverde spiegel vinden die haar terug naar New York brengt. Dwarsgezeten door trollen, er op uit gestuurd door de boosaardige koningin, en erger, proberen zij Wendell weer op de troon te krijgen. Zo bezoeken ze de verschillende koninkrijken waar ze langs vele herkenbare elementen uit sprookjes komen.

The 10th Kingdom is een prachtig vormgegeven stukje fantasy dat na tien jaar nog altijd niet gedateerd aandoet. De verschillende sets geven overduidelijk een magische sfeer. Alles, van de kneuterige boerendorpjes tot de magistrale kastelen, klopt. Ook de kostuums van de karakters zijn van wonderbaarlijke schoonheid.

Het verhaal dat the 10th Kingdom biedt is alles behalve een zoetsappig sprookje. Een flinke afwisseling tussen luchtige, humorvolle scènes en donkere, grimmige en angstaanjagende scènes zorgen voor een aangename afwisseling die wordt gedragen door een ijzersterke cast. Kimberly Williams-Paisley en Tony Lewis zijn goed op hun plek als buitenstaanders in de mooi vormgegeven sprookjeswereld en Dianne West is angstaanjagend als kwaadaardige koningin. De beste acteerprestaties worden echter neergezet door Scott Cohen en Ed ‘Al Bundy’ O’Neill. De weerwolf (Cohen) met een “huf-puf” romantisch rauw randje is een ijzersterk staaltje acteerwerk. Terwijl trollenkoning O’Neill met behulp van zijn kinderen zorgt voor een heerlijke dosis humor. Leuk voor ons Nederlanders is de bijrol van Rutger Hauer als ‘The Huntsman’.

Dat klinkt allemaal erg lyrisch. Zijn er dan geen minpunten aan the 10th Kingdom? Jawel, de serie laat een klein onbevredigend gevoel achter. Het verhaal is net niet af. Het slotstuk laat vragen open die de moeite van het beantwoorden waard zijn en die veel ruimte bieden voor een tweede reeks. Helaas is die er (tot nu toe) nooit gekomen, al loopt de geruchtenstroom over een 11th Kingdom nog steeds.

Al met al is the 10th Kingdom een verbluffend sprookje. Something magical did happen.
Volg The 10th Kingdom
Vorige aflevering
Part 10
Part 10
01x10
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (4)

avatar_anonymous
11 jan 2013 15:54 -
Hey MrEkoN, wat een leuke recensie.
Ik heb de serie zelf op tv gezien toen hij in 2004 werd uitgezonden en heb hem daarna meteen op dvd gekocht. Wat een super gave serie is dat.
Ik hou wel van die 'Magical' en 'Sprookjes' -verhalen. Vooral als er een eigen draai aan is gegeven.
Jouw mening met betrekking tot Scott Cohen deel ik helemaal:) Hij heeft de rol echt enorm goed weggezet en het is ook nog eens een lekker ding;)

Als je 'The 10th Kindom' zo goed vond dan zou ik je aanraden 'Once Upon a Time' ook zeker te kijken (als je dat nog niet doet). Ook een erg leuke 'eigen draai' aan de sprookjes die we kennen.
Reageer
John Doe
Rob (gast)
12 jan 2013 15:52 -
Hmmm, leuke beschrijving, denk dat ik deze maar eens ga kijken.
Reageer
avatar_anonymous
13 jan 2013 09:11 -
Bedankt voor de recensie! Zo hoort het! gewoon een onbekende serie eens pakken om te bespreken en niet altijd al die bekende die iedereen toch al heeft gezien en een mening over heeft.

ik ga hem zeker eens uitproberen!
Reageer
avatar_MrEkoN
13 jan 2013 13:34 -
@allen: Dank, ik vond hem zeker de moeite waard. Heb hem inmiddels drie keer gezien en gaat nog altijd niet vervelen.
@Frienie: Ben zeker van plan OUaT te gaan volgen. Helaas nog geen tijd gehad om aan te beginnen :)
Reageer

Nieuwste recensies

Maskineriet (The Machinery) - Miniserie (DVD)

7.5

Ratched - Seizoen 1

8

Secret Bridesmaids' Business - Seizoen 1

7.5

Le Chalet (2018) - Miniserie

8.5

Déjà-Vu - Miniserie

9.5

Good Omens - Seizoen 1

9.5