The 100

8.2 / 10
43 min
Sciencefiction
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
4
Mandy Gelling-Potharst geeft "The 100 – Eerste aflevering" een 4.
Geschreven door Mandy Gelling-Potharst op 7 april 2014.
Leuk?
0
4
Bekijk stemmen

The 100 – Eerste aflevering

The 100 trok mijn aandacht door het gegeven. Totaal onvoorbereid en zonder enige achtergrondinformatie ben ik gaan kijken naar de eerste aflevering. Als moeder vind ik deze serie absoluut niet kunnen. Er klopt echt helemaal niets van. Het is toch ongelofelijk dat ze kinderen, pubers, zomaar op aarde droppen met de mededeling: “Je red je kont maar!” Ikzelf heb een puber van dertien thuis rondlopen en ik weet dat als je 100 pubers op een verlaten planeet zet het vragen is om ellende.

Enfin The 100 dus. De serie vertelt het verhaal over een ruimtestation dat rond de aarde draait met de laatste mensen. 97 jaar geleden is er een allesvernietigende nucleaire oorlog geweest en een paar honderd gelukkigen konden vluchten, de ruimte in. Nu is het ruimtestation stervende, het is niet berekend op zo lang met zoveel in de ruimte. Alle misdrijven gepleegd door volwassenen, hoe klein ook, krijgt de doodstraf. Mocht je onder de achttien zijn en misdrijven plegen dan heb je pech want je wordt ongevraagd een ruimteschip in gegooid en naar aarde getransporteerd met de opdracht “Kijk of het daar veilig is om te wonen”.

En zo begint The 100, al op het ruimteschip gaat het meteen mis. Dit komt door één simpel feit, kinderen onder de achttien hebben nog geen idee dat je dood kan gaan als je iets doet wat niet mag. “Wij zijn toch immers onsterfelijk”. Dus dat we geen eten en drinken hebben (waarom is niet duidelijk) is geheel onbelangrijk, eerst vieren we feest. En door een soort Lord of the Flies systeem kiest de leider zichzelf en bepaalt meteen dat contact met boven totaal onbelangrijk is. Dat de mensen die van je houden boven 1000 doden sterven omdat ze denken dat je dood bent is volstrekt onbelangrijk.

Ook wordt er totaal aan voorbij gegaan dat de kinderen de taak niet aankunnen. Gelukkig zijn er altijd wel een paar pubers die wel verantwoordingsbesef hebben. Maar die komen direct in de problemen. Want te denken dat ze alleen zijn op de aarde is typisch menselijk gedrag dat we ook wel arrogantie noemen. De acteurs lijken niet te zijn gekozen om hun acteertalent maar eerder vanwege hun mooie fotogenieke koppies. Marie Avgeropoulos (Cult) als Octavia Blake is duidelijk gekozen voor haar uiterlijk. Clarke Griffin (Eliza Taylor) springt er enigszins tussenuit, zij doet haar best om nog iets van het wankele script te maken.

Op het ruimtestation lopen redelijk wat bekende namen rond maar niemand doet echt zijn best. Het blijft allemaal plat en emotieloos, net als de speciale effecten en het decor. Paige Turco (Big Shots) als Abigail Walters moet overkomen als bezorgde moeder maar de omstandigheden in het station lijken haar meer zorgen te baren dan haar kind op aarde. Henry Ian Cusick (Lost) moet als raadslid Kane een soort rebel voorstellen die iedereen die hem in de wegloopt de ruimte in wil schieten, maar hij komt bij mij over als een lafhartige slappeling. Kortom de eerste aflevering van The 100 heeft op mij geen enkele indruk gemaakt, maar ik denk dat mijn dertienjarige dochter het heel leuk zal vinden.

4 punten voor de moeite.
Volg The 100
Vorige aflevering
The Last War
The Last War
07x16
Leuk?
0
4
Bekijk stemmen

Reacties (8)

avatar_Rodejong
08 apr 2014 00:56 -
97 jaar geleden is er een allesvernietigende nucleaire oorlog geweest en een paar honderd gelukkigen konden vluchten, de ruimte in.

Dit klopt niet. Als je goed had opgelet, waren er een aantal ruimte stations in ''orbit''. Deze zijn in de loop der tijd samengevoegd als een groot ruimte station. Er is geen enkel persoon de ruimte in gegaan om zich te redden, het zijn degenen die reeds in de ruimte stations aanwezig waren.

Verder waren het delinquenten die naar de aarde gestuurd werden. Met nog 4 maanden aan zuurstof etc. zijn zij het uitschot die naar de aarde gestuurd worden, waardoor de rest 2 maandjes langer te leven heeft.

Dat er verder wel wat hiaten zijn in de uitleg, en dat het een ouder de rillingen geeft is voor te stellen. Ik vind de serie wel spannend, en probeer door die hiaten heen te kijken. Net als een goede Leerdammer smaakt de kaas het best tussen de gaten ;)
Reageer
avatar_Kim1987
08 apr 2014 07:51 -
Ik vind deze recensie nergens opslaan. Zoals Rodejong ook al zegt klopt ten eerste de informatie niet, en ten tweede beïnvloed je eigen mening je oordeel wel heel erg lijkt mij. 'Als moeder vind ik deze serie echt niet kunnen??' Kom op zeg!
Reageer
avatar_anonymous
17 aug 2014 16:48
Agreed!
Reageer
avatar_Mandy1966
08 apr 2014 09:10 -
@Rodejong, ik had het begin idd iets beter moeten verwoorden, zal daar voortaan op letten ;-)
Reageer
avatar_Rodejong
08 apr 2014 10:59 -
Ik ben van mening dat men iets vanuit een objectief oogpunt moet beschrijven, niet vanuit je eigen gevoel. Maar toegegeven, niets is moeilijker dan je eigen mening achterwege te laten. @Kim1987 wil ik nog even meegeven, dat ook al geeft iemand zijn eigen mening... wat gelukkig wel is toegestaan in Nederland ...is het naar mijn mening niet nodig om iemand de grond in te boren. Opbouwende kritiek is beter dan iemand kritisch de grond in te slaan.
Reageer
avatar_anonymous
12 nov 2014 03:39
Rodejong Ik ben het hier totaal mee eens :)
Reageer
avatar_anonymous
17 aug 2014 16:48 -
Tja, het blijft een serie. Ok de serie is niet al te goed als je het mij vraagt. Maar om het nu meteen naar de realiteit te trekken omdat het pubers zijn. Beetje ver gezocht. Ben het dus wel met Kim1987 eens.
Reageer
avatar_Icarus
04 nov 2014 22:13 -
Beter dat je meer afleveringen kijkt dan!
Reageer
The 100