The 100

8.2 / 10
43 min
Sciencefiction
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Henk Vernout geeft "The 100 - Seizoen 3" een 8.5.
Geschreven door Henk Vernout op 3 juni 2016.
Leuk?
16
0
Bekijk stemmen

The 100 - Seizoen 3

"What is the root problem, A.L.I.E.?" "Too many people."


Zevennegentig jaar na een nucleaire ramp worden honderd jonge delinquenten vanuit de ruimte teruggestuurd naar de Aarde om te kijken of deze bewoonbaar is. Daar blijkt dat, naast het feit dát de Aarde bewoonbaar is, ze niet de enige zijn.
In seizoen 1 ging het vooral om overleven en anticiperen op aarde, waar seizoen 2 juist het anticiperen op andere volken als hoofdlijn had. Seizoen 3 vindt een nieuw, verfrissend, probleem: A.L.l.E. (Erica Cerra, Eureka).

Zo meer over A.L.I.E., maar eerst even wat algemene dingen over The 100. Het wereldbeeld dat The 100 neerzet is al vanaf de pilot ijzersterk, en daar wordt niet vanaf geweken. De schrijvers van deze serie zijn ongelofelijk secuur in het creëren van hun wereld. Wat ik daarnaast erg goed vind is de interactie met het verleden. De karakters vergeten nooit een beslissing die hij of zij gemaakt heeft in eerdere seizoenen. En dat is vaak wel een probleem bij andere series, waar een karakter soms eerdere seizoenen compleet lijkt te vergeten.

De serie wordt, zoals in de eerdere seizoenen ook het geval was, getrokken door Eliza Taylor (Neighbours) die de natuurlijke leider Clarke Griffin speelt. In dit seizoen presteert zij dan ook weer constant. Ik kende Eliza Taylor voor The 100 niet, maar zij is wel een actrice die je ook buiten een serie om gaat volgen.

© The CW

Ook de meeste andere acteurs weten een goede prestatie neer te zetten. De enige acteur die dit seizoen wat minder presteert is Bob Morley (Sea Patrol). Hij speelt Bellamy Blake, de mannelijke en minder betrouwbare variant van Clarke. Enerzijds doordat zijn verhaallijn dit seizoen te veel uit het niets kwam én anderzijds door zijn acteerprestaties was Morley de zwakste schakel aan dit seizoen.

Wie absoluut het noemen waard is, is Erica Cerra die A.L.I.E. speelt. A.L.I.E. is een kunstmatige intelligentie die gebouwd is met maar één doel: de mensheid verbeteren. Dat klinkt hoopvol, maar als een computer een probleem oplost, kijkt het niet naar de slachtoffers die tijdens dat proces vallen. En daar zit het gevaar van A.L.I.E. dan ook. Erica Cerra speelt een angstaanjagende hologram die steeds meer invloed op de karakters van The 100 krijgt. Met deze prestatie staat ze zeker hoog in de top qua vrouwelijke, geniale ‘villains’.

Het enige minpuntje aan dat verhaal is dat het aan het begin nogal los staat van de rest van alle verhalen. Maar geloof mij, als ik zeg dat alles weer op een geweldige manier bij elkaar komt!

Ook dit seizoen delven weer ongelofelijk veel karakters het onderspit. De ene dood is wat onnodiger dan de andere. The 100 deinst er nooit voor terug om geliefde karakters zonder pardon uit de serie te schrijven. Dit zorgt aan de ene kant voor een gezonde dosis spanning omtrent je favoriete karakters, maar aan de andere kant worden personages ook vermoord om slechts te dienen als vordering van het plot.

Waar dit seizoen daadwerkelijk afwijkt van zijn twee voorgangers is de cliffhanger. The 100 heeft nooit bekend gestaan om zijn hoopvolle scenario's. De afgelopen twee jaar sloot de serie zijn seizoenen dan ook af met alleen duisternis en grimmigheid. Dit seizoen wordt, tot verbazing, afgesloten met een sprankje hoop. Het is niet veel, maar het voelt, nu al, als een aangename verandering!

The 100 weet wederom een uitstekend seizoen neer te zetten waarin heden én verleden meer diepgang krijgen. Het camerawerk, de muziek, de acteerprestaties en de hele wereld die The 100 je voorschotelt zijn van een hoge kwaliteit. Mocht je nog opzoek zijn naar een goede serie, durf ik The 100 met droge ogen aan te raden.

Een 8.5!
Volg The 100
Vorige aflevering
The Queen's Gambit
The Queen's Gambit
07x07
Leuk?
16
0
Bekijk stemmen

Reacties (16)

avatar_michaeljackson
04 jun 2016 13:18 -
Kan niet wachten om ook dit seizoen in mijn bezit te hebben wat een top serie.
Reageer
avatar_jellesteeg
06 jun 2016 08:55 -
Nooit echt 'omgekeken' naar deze serie, maar je recensie maakt me enthousiast om de pilot maar eens te gaan kijken.
Reageer
avatar_Hangmat
06 jun 2016 09:22
Kijk, dat is de bedoeling! Wees wel gewaarschuwd; De eerste 2/3 afleveringen zijn (nog) niet zo goed. Pas daarna neemt de kwaliteit erg toe!
Reageer
avatar_jellesteeg
06 jun 2016 09:36
Zag de beoordelingen per aflevering op IMDB, en die geven hetzelfde aan wat jij al zegt. Zal er rekening mee houden dus!

Zag trouwens ook de beoordelingen per aflevering van het derde seizoen, die vanaf aflevering zeven enorm kelderen. Zelfs zo erg dat tot en met de laatste aflevering geen enkele aflevering nog een hoger punt krijgt dan een 6,7. Waardoor komt dit precies denk jij?
Reageer
avatar_Hangmat
06 jun 2016 10:03
Hmm, lastig. Er zit inderdaad een dip in seizoen 3 waarbij de kwaliteit enigszins terugloopt, maar naar mijn idee maakt het einde van het seizoen dit weer grotendeels goed. Niet hoger dan een 6.7 vind ik dus niet echt verklaarbaar.

Wat wel een factor is, en nu ga ik dicht tegen op de 'spoilerlijn' zitten, is de (zeér) onnodige dood van een bepaald karakter. Dit heeft absoluut zijn weerslag op de beoordelingen halverwege het seizoen! Maar, nogmaals, niet hoger dan een 6.7 is wat mij betreft dus niet helemaal fair.
Reageer
avatar_jellesteeg
06 jun 2016 10:26
Duidelijk, haha! Ga het binnenkort zeker een kans geven. Zal je nog wel laten of het me bevalt, aangezien jij mij aangestoken hebt ;-)
Reageer
avatar_Hangmat
06 jun 2016 11:57
Zeker! Laat het me weten, ben benieuwd! :-)
Reageer
avatar_svandenberg86
06 jun 2016 16:44
Halverwege het seizoen begint de serie steeds meer in het teken te staan van A.L.I.E. Vanaf dat moment is mijn enthousiasme wel wat afgenomen voor The 100. Ik denk dat meer kijkers daar moeite mee hebben gehad gezien de cijfers op IMDB. Je moet er dan ook echt weer even opnieuw inkomen (dat duurde echt wel een aflevering of 5/6 bij mij). Maar eerlijk is eerlijk, overall weer gewoon een heel goed seizoen. Ben benieuwd naar seizoen 4! Goeie Recensie Henk :-)
Reageer
avatar_Hangmat
06 jun 2016 20:17
Thanks!
Reageer
avatar_Dore
10 dec 2016 12:10
Bijgewerkt op: 10 dec 2016 12:25
Dat de cijfers op imdb kelderden, kwam doordat de lesbische Lexa werd vermoord in aflevering 8. En de gay community in Amerika kon dat niet waarderen en gaf daarna elke aflevering een 1.
Lees de users reviews maar.
In de usa zijn ze nog niet zover als bij ons....
En de actrice had verplichtingen bij een andere serie ( fear the walking dead) dus de schrijvers vonden dit blijkbaar de enige optie die ze konden verzinnen.
Reageer
avatar_crix
06 jun 2016 12:22 -
ik ben bij seizoen 2 wat een top serie
Reageer
avatar_jellesteeg
06 jun 2016 18:03 -
Wel jammer dat de serie niet meer te zien is op Netflix. Wordt toch weer pindakazen dus.
Reageer
avatar_CC11
06 jun 2016 19:02
De serie zit nog wel op Netflix maar enkel tot en met het tweede seizoen en niet in België of Nederland dus voor het derde seizoen zal je sowieso (voorlopig) je toevlucht elders moeten zoeken. De eerste twee seizoenen kan je dus nog wel op Netflix kijken mits gebruik van sommige VPN's zodat je in staat bent om ook het aanbod in Amerika te kijken.
Reageer
avatar_tweemaalh
07 jun 2016 11:02 - 07 jun 2016 11:03
Net klaar met seizoen drie. Twee is nog steeds het beste seizoen. Het derde seizoen vertoonde net iets teveel slordigheden, vooral in de tweede helft. Zo vond ik juist dat de verhaallijnen aan het begin het interessantste waren (vooral het conflict tussen Pike en Kane), maar die kregen geen lekkere afsluiter en werden op een onbevredigende wijze opgeslokt in de verhaallijn van A.L.I.E. Voor de rest was het gewoon weer lekker genieten.
Reageer
avatar_HereIsTom
12 jun 2016 11:28 -
Wij zijn net begonnen met deze serie en hebben net de 5e aflevering gezien, maar zijn nu al verslaafd, gelukkig kunnen we dus nog 2,5 seizoen vooruit ;-)
Reageer
avatar_Dore
10 dec 2016 12:16 -
Ik heb nu alle 3 de seizoenen gekeken en ik weet nog steeds niet hoe ik de serie moet waarderen. Aan de ene kant wordt er slecht geacteerd, veranderen personages uit het niets van karakter en zijn sommige verhaallijnen ondoordacht. Aan de andere kant komen heel veel (discutabele) thema's aan de orde, zoals homoliefde, verkrachting van mannen, vermoorden van kinderen etc. En dat kan ik dan weer wel waarderen.
Ik wacht seizoen 4 wel af haha
Reageer

Nieuwste recensies

Agatha Raisin - Seizoen 1

8.5

Blood & Water - Seizoen 1

7.5

Valeria (2020) - Seizoen 1

8

Sweet Magnolias - Seizoen 1

7.5

Koppensnellers - Seizoen 1

6

Little Fires Everywhere - Seizoen 1

8.5