Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
6
Mandy Gelling-Potharst geeft "The Wheel of Time - Seizoen 1" een 6.
Geschreven door Mandy Gelling-Potharst op 4 januari 2022.
Leuk?
9
2
Bekijk stemmen

The Wheel of Time - Seizoen 1

Waarschijnlijk zullen vele het er niet mee eens zijn, maar ik vond het eerste seizoen van The Wheel of Time niet echt goed. En dan druk ik mij nog mild uit.

In deze recensie zal ik proberen uit te leggen waarom ik eigenlijk best wel teleurgesteld ben in het eerste seizoen van de fantasyserie The Wheel of Time van Amazon. Er zijn enkele zaken die ik niet vind kloppen. Het acteerwerk van enkele hoofdpersonages is op zijn zachtst gezegd zwak. Sommige verhaallijnen zijn volstrekt onduidelijk en sommige personages lijken zo willekeurig neergezet dat ik soms wanhopig naar de televisie roep: “Hoe dan?”

Laat ik vooraf bekennen dat ik de boeken van Robert Jordan, waarop de serie is gebaseerd, niet heb gelezen. Ik kan dus niet zeggen of de serie het verhaal uit de boeken goed volgt. Ik begin met te zeggen dat de decors, make-up, digitale computeranimatie (CGI) en speciale effecten er fantastisch uitzien. Geld noch moeite zijn gespaard om het er zo echt mogelijk uit te laten zien. Het verhaal zou interessant kunnen zijn als het niet zo warrig werd verteld.

The Wheel of Time turns, and Ages come and pass, leaving memories that become legend. Legend fades to myth, and even myth is long forgotten when the Age that gave it birth comes again.

De achtergrondverhalen komen niet of nauwelijks aanbod waardoor je geen connectie krijgt met de meeste hoofdpersonages. Rosamund Pike als Moiraine Damodred moet in de eerste paar afleveringen duidelijk in haar rol komen, maar Pike (State of the Union) komt op het einde wel sterker naar voren dan menig ander personage. Wellicht kan zij de andere acteurs uitleggen dat rondlopen alsof je heel nodig moet poepen geen bijdragen is aan je tekst of acties.

The Wheel of Time
© Prime Video


You can never know everything, and part of what you know is always wrong. Perhaps even the most important part. A portion of wisdom lies in knowing that. A portion of courage lies in going on anyways.

Ook zijn sommige dialogen te hoogdravend of lijken ze zo willekeurig dat je de draad snel kwijt bent. Sommige verhaallijnen lijken letterlijk zo uit de lucht gegrepen, mij verbaasd achterlatend met heel veel vragen en geen antwoorden. Je zou bijna denken dat ze proberen andere fantasyseries te overtreffen en daarbij vergeten zijn om er een samenhangend geheel van te maken. Ook is het verhaal zeer voorspelbaar en dat is de nekslag voor een fantasyserie als deze.

Je weet al voordat het is gebeurd wat er met sommige personages zal gaan gebeuren. Maar als je daar doorheen kijkt lijkt het belangrijkste verhaal wel voor een spetterende finale te kunnen gaan zorgen. Dus blijf je kijken tegen beter weten in. Want wat word je teleurgesteld. De seizoensfinale gaat uit als een nachtkaars. Er gebeurt helemaal niets, je verwacht een geweldige clash tussen goed en kwaad, maar niets van dat alles.

Er is nauwelijks spraken van een gevecht en als Moiraine dan zegt dat het nog lang niet over is begin ik smalend te lachen: “Serieus”, zeg ik tegen het personage. “Het is niet over, nee dat moet er nog eens bijkomen.” Waarom dan een kleine voldoende in plaats van een dikke onvoldoende, hoor ik je denken. Omdat ik wel naar het tweede seizoen ga kijken, want nu wil ik weten wat er dan wel niet over is en of ze de serie in het tweede seizoen gaan redden of dat het roemloos kopje ondergaat.

Voor nu zes punten en hopen dat het tweede seizoen de belofte na gaat komen.
Video on youtube
Volg The Wheel of Time
Vorige aflevering
Daes Dae'mar
Daes Dae'mar
02x07
Leuk?
9
2
Bekijk stemmen

Reacties (7)

avatar_BlackBiker
04 jan 2022 18:00 -
Je krijgt sowieso een duimpje omhoog voor deze recensie. Niet omdat ik het er helemaal mee eens ben, maar omdat je zonder problemen tegen de stroom in durft te zwemmen. Durven is wat zwaar uitgedrukt, maar gezien de reacties bij verschillende Serie van het Jaar categorieën, lijkt het er niet op dat je veel medestanders hebt met deze mening ;-)

Meet veel ben ik het best eens, maar ik til er denk ik minder zwaar aan dat niet iedereen (al) goed in zijn rol zit. En ja, zo hier en daar gingen verhaallijnen wel erg makkelijk en is ook weinig gedaan met sommige dingen. Wat is er bijvoorbeeld nu echt met Perrin aan de hand? En hoe zit het precies met de verhouding tussen de Aes Sedai en de Whitecloaks.

Ik had hem zelf overigens 1,5 puntje meer gegeven. Ik kwam op een 7.5 en ben ook benieuwd of het tweede seizoen hier en daar wat meer duidelijkheid gaat scheppen.
Reageer
avatar_Mandy1966
04 jan 2022 19:41
Dank je wel.
Reageer
avatar_Arjensky
04 jan 2022 18:39 -
Zelf begon ik deze serie pas op het einde van de zesde aflevering een klein beetje boeiend te vinden, en voor een seizoen van acht afleveringen is dat toch wat mager. Ook mijn cijfer is een zes en ook ik ga toch gewoon het tweede seizoen kijken met de hoop dat het beter wordt.
Reageer
avatar_JanWillemK
07 jan 2022 10:04 - 07 jan 2022 10:05
Ik heb mij op zich nog wel vermaakt met de serie maar had er meer van verwacht! Zeker omdat de serie ook de stempel 'de nieuwe Game of Thrones' kreeg.
De spanning die Game of Thrones had miste ik hier wel. Ik heb ook niet het gevoel gehad dat het gevaar heel erg aanwezig was.. The White Walkers in Game of Thrones waren een stuk angstaanjagender.

Het is een dertien in een dozijn serie zoals The Shannarah Chronicles, The Letter for the King, Cursed, etc. Je weet wel, de series waarvan de goeierikken op de vlucht slaan voor de slechterikken en een avontuur moeten beginnen om de slechterik(ken) op een hele teleurstellende manier te verslaan.
Reageer
avatar_ewgbeijer
12 jan 2022 18:44 -
Ik heb de complete boekenserie 2 x gelezen, pakweg een 20.000 pagina's totaal. Gezien de vele personages en ingewikkelde verhaallijnen in de boeken lijkt het plot af en toe meer geschreven voor degenen die de boeken gelezen hebben. Het ontstaan van logica en vervolg botsen nog weleens. Niettemin heeft Het Rad Des Tijds potentie genoeg. Vergelijken met GOT is vergezocht. Rad Des Tijds is grotendeels fantasy met een vrij dun verhaalrandje; GOT juist andersom. Maar goed, als de serie compleet moet worden uitgewerkt (als), dan hebben we nog jaren voor de boeg. Ik ben benieuwd!
Reageer
avatar_elixer
07 aug 2022 08:08 -
Ik vind het een geweldige serie ik hou hier wel van, mag van mij vele seizoenen van bij komen.
Reageer
avatar_Maleficent
18 aug 2023 14:36 -
Deze serie is niet te vergelijken met GOT, het is ook moeilijk om GOT te overtreffen. Ok teveel veelbelovende bombarie omtrent TWOT is niet zo slim geweest. Maar op zich is het helemaal geen verkeerde serie als je van het genre houdt. Ik ben benieuwd naar tweede seizoen binnenkort. Ik hoop dat deze serie gaat groeien in verhaallijn en de rest.
Reageer
The Wheel of Time