Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Wichita van Rijkom geeft "The Sixth Commandment - Seizoen 1" een 9.
Geschreven door Wichita van Rijkom op 26 augustus 2023.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

The Sixth Commandment - Seizoen 1

Gebaseerd op echte gebeurtenissen volgen we de manipulatieve Ben Field en zijn dodelijke invloed op de levens van Peter Farquhar en Ann Moore-Martin. Wat heeft hij met hun overlijden te maken en zal justitie hem ooit te pakken krijgen?

Series gebaseerd op een waargebeurd verhaal zijn niet nieuw. Toch is het best bijzonder dat er zo een recent verhaal wordt gebruikt voor een tv programma. De gebeurtenissen die tijdens The Sixth Commandment plaatsvinden spelen zich namelijk af tussen 2014 en 2019. In deze vierdelige BBC miniserie zien we zowel de misdaden die zijn gepleegd als de afloop hiervan tijdens de rechtszaak enkele jaren later. Maar waar gaat het verhaal nu eigenlijk over?

De term ‘gaslighting’ is er één die uitermate goed past bij The Sixth Commandment en Ben Field is hier een meester in.

Ben Field (Éanna Hardwicke, Fate: The Winx Saga) is het gemeenschappelijke kwaad waar The Sixth Commandment om draait. Als aantrekkelijke student tijdens een college van auteur Peter Farquhar (Timothy Spall, Hatton Garden) trekt hij gelijk diens aandacht. De twee beginnen een hechte vriendschap, het soort relatie met een man waar Peter, een gepensioneerde gelovige man, al heel lang van droomt. Hoewel de band tussen de twee wat apart oogt lijkt deze in eerste instantie oprecht. Maar schijn bedriegt als blijkt dat Ben toch hele andere intenties heeft met Peter dan dat hij in eerste instantie doet voorkomen.

The Sixth Commandment wordt op een compacte manier verteld. Wat ik hiermee bedoel is dat er geen aandacht is voor onnodige details en een afleidend subplot. Het is duidelijk waar de serie om draait. Vier afleveringen klinkt kort maar door deze manier van vertellen is dit genoeg tijd om een duidelijk verhaal neer te zetten. Ook de invloed van de media op het proces dat uiteindelijk volgt en de emoties die dit oproept bij de nabestaanden is op een mooie manier in beeld gebracht.

Ben trekt samen met goede vriend Martyn Smith (Conor MacNeill, Industry) bij Peter in als huisgenoten. Wanneer Peter plots ziek wordt verzorgen zij hem samen tot opluchting van Peter’s broer Ian (Adrian Rawlins, Chernobyl) en schoonzus Sue (Amanda Root, The Sister). Natuurlijk roept de relatie tussen Peter en de jongens vragen op bij de familie van Peter. Maar wanneer Peter na een tijd komt te overlijden vermoedt niemand dat zijn behulpzame huisgenoten daar iets mee te maken hebben.

De families van de slachtoffers zijn betrokken bij het maken van de serie. Met hun hulp is er geprobeerd een zo waarheidsgetrouw en respectvol mogelijk eerbetoon aan hen neer te zetten in de vorm van een meeslepende serie. De daden waar Ben Field uiteindelijk van verdacht wordt zijn walgelijk en zijn mensonterende acties roepen de nodige vragen op over zijn mentale toestand. Toch is Ben in eerste instantie neergezet als een charmeur waarvan voor te stellen is dat mensen in zijn act trappen. Dit alles is natuurlijk ook te danken aan het sterke acteerwerk van de gehele cast.

Het verhaal van The Sixth Commandment is wat inhoud betreft niet mooi maar de manier waarop het verteld wordt wel.

Na het overlijden van Peter wordt Ben hechter met zijn overbuurvrouw Ann Moore-Martin (Anne Reid, Sanditon). Deze bejaarde, eveneens alleenstaande, vrouw valt net zoals Peter als een blok voor Ben zijn charmes. Ook hier werpt Ben zich op als behulpzame vriend maar ditmaal vertrouwt de familie dit niet zo. Het nichtje van Ann, Ann-Marie Blake (Annabel Scholey, The Split), zorgt al jaren voor haar tante en begrijpt niet wat Ben bij haar te zoeken heeft. Dit wantrouwen zorgt voor een wig binnen de familie waar Ben dankbaar gebruik van maakt.

Hoewel het verhaal geen verrassende wendingen of hele spannende momenten kent, is het toch de moeite waard om naar te blijven kijken. De term ‘gaslighting’ is er één die uitermate goed past bij The Sixth Commandment en Ben Field is hier een meester in. Het is bijzonder om te zien hoe hij zijn slachtoffers inpakt en te beseffen dat hij echte mensen dit leed heeft aangedaan. Het verhaal van The Sixth Commandment is wat inhoud betreft niet mooi maar de manier waarop het verteld wordt wel. Ik ben dan ook onder de indruk van deze serie en vind het voor liefhebbers van true crime drama’s absoluut een aanrader.
Video on youtube
Volg The Sixth Commandment
Vorige aflevering
Episode 4
Episode 4
01x04
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
The Sixth Commandment