Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Bo Verhoef geeft "The Serpent - Miniserie" een 7.5.
Geschreven door Bo Verhoef op 2 april 2021.
Leuk?
6
0
Bekijk stemmen

The Serpent - Miniserie

Een op waarheid gebaseerde misdaad miniserie met een Nederlands tintje.

Deze op waarheid gebaseerde serie vertelt het verhaal over oplichter en moordenaar Charles Sobhraj (Tahar Rahim) en zijn partner Marie-Andrée Leclerc (Jenna Coleman). Dit duo pleegde in de jaren 70 talloze misdaden op de Aziatische ‘Hippie Trail’. Ze werden de hoofdverdachten in een reeks moorden op jonge, westerse reizigers. De serie zoomt in op de gebeurtenissen rondom dit duo en de manier hoe ze uiteindelijk gepakt worden.

Eerlijk gezegd, het duurde even voordat ik in deze serie kwam. Ik schreef al eerder een recensie over de eerste aflevering. Die was interessant genoeg voor mij om door te kijken. Toch duurde het even voordat de serie me te pakken had. Ik moest wennen aan de verhaallijn, het Duits klinkende Nederlands en de oneindige stroom aan flashbacks en flashforwards. De makers geven voor de handigheid wel elke keer een tijdsindicatie, maar toch raakte ik het spoor op een gegeven moment bijster.

De dialogen kunnen in het begin hier en daar wat traag zijn en ook zijn sommige gebeurtenissen misschien een beetje voorspelbaar. Tot er een soort keerpunt komt en je meer te weten komt over de gruweldaden van Sobhraj. Gelukkig voel je vanzelf echt wel een soort spanning in de afleveringen, omdat je op een gegeven moment niet meer weet wat Sobhraj gaat doen of niet. Wie laat hij wel of niet leven en wat gaat hij doen met iedereen die hem heeft geholpen?

Wie laat hij wel of niet leven en wat gaat hij doen met iedereen die hem heeft geholpen?

Terwijl Sobhraj steeds maar weer uit de handen van de politie lijkt te ontsnappen, start Herman Knippenberg (Billy Howle) een persoonlijke klopjacht op hem. Knippenberg is een jonge diplomaat bij de Nederlandse ambassade in Bangkok. Elke aflevering komt hij Sobhraj steeds meer op het spoor. De scènes in de serie wisselen dan ook telkens tussen de moordenaar en de mensen die hem op de hielen zitten.

Toch zit de spanning niet in de klopjacht, maar meer in de scènes waar Sobhraj een hoofdrol in speelt (of juist de mensen die proberen te vluchten). Ik had eigenlijk gehoopt op een wat spannender kat- en muisspel, maar misschien was dat wel onmogelijk gezien de mate van corruptie en de handigheid van Sobhraj.

Tahir Rahim speelt een magnifieke mysterieuze, manipulatieve, maar toch uiterst charmante seriemoordenaar en crimineel.

De hele jaren '70 setting van deze serie is wel ontzettend goed gedaan. Van locaties en kleding tot accessoires, inrichtingen en de hele hippiesfeer. De casting en het acteerwerk van de personages is echt fantastisch. Tahir Rahim speelt een magnifieke mysterieuze, manipulatieve, maar toch uiterst charmante seriemoordenaar en crimineel. Jenna Coleman zet een prachtige Marie-Andrée neer en ondanks zijn accent, portretteert Billy Howle diplomaat Knippenberg zeer goed. Vooral het contrast tussen alle karakters is erg leuk om te merken.

Toch heb ik het gevoel dat deze serie op een paar punten beter had gekund. Je krijgt namelijk niet echt inzicht in het doen en laten van Sobhraj. Je ziet natuurlijk wel zijn acties, maar je leert niet echt de man zelf kennen. Wie is Charles nu echt en wat heeft hem hiertoe gedreven? Misschien zullen we het nooit te weten komen, maar dat had deze serie misschien wel net dat beetje extra gegeven.

The Serpent is een vrij goede, op echte gebeurtenissen geïnspireerde, serie. Ik denk dat de serie de gruweldaden van Sobhraj en de klopjacht op hem nog iets heftiger of spannender in kaart had kunnen brengen, maar al met al zat de serie gewoon goed in elkaar. Zonder te veel te verklappen over de verhaallijn, blijf ik het einde van de serie (en dus ook van het verhaal van Sobhraj) fascinerend vinden. Houd je van dit soort waargebeurde series, dan is The Serpent ook zeker iets voor jou!
Volg The Serpent
Vorige aflevering
Episode 8
Episode 8
01x08
Leuk?
6
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_Linda1969
02 apr 2021 17:23 -
super serie al klinkt t nederlans n beetje vreemd, maar ook trots dat n nederlander dit heeft opgelost em zn verhaal heeft verteld.
Reageer
The Serpent