Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
Ron Schoonwater geeft "The Salisbury Poisonings - Miniserie (Code MyLum)" een 8.
Geschreven door Ron Schoonwater op 16 juli 2021.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

The Salisbury Poisonings - Miniserie (Code MyLum)

Een prachtig vormgegeven beeld van hoe gewone mensen de gevolgen van de vergiftiging van de Russische dubbelspion Skripal en zijn dochter hebben beleefd.

The Salisbury Poisonings gaat niet over de daad en de politieke gevolgen daarvan. Dat laatste speelt alleen een rol op de achtergrond, via het nieuws op de televisie en de radio. Dit verhaal gaat over de mensen die op de een of andere manier direct te maken hebben met de nasleep van het onderzoek naar de vergiftiging.

Het script komt van Declan Lawn en Adam Patterson. Beide zijn normaal gesproken documentairemakers. Zij hebben mede daardoor een andere aanpak gekozen dan een standaard drama of misdaadverhaal. Lawn en Patterson zijn kort na de vergiftiging in Salisbury gaan wonen. Ze hebben daar veel mensen geïnterviewd. Verschillende betrokkenen zagen hun kans schoon om hun verhaal te doen.

De impact van de gebeurtenissen op de doorsnee inwoners van Salisbury bleek erg groot. We beseffen nu dankzij de Corona-crisis en de lockdowns ook beter wat voor een effect zoiets heeft. Het afzetten van hele wijken, het in beslag nemen van voertuigen en huizen, dit alles maakt dat mensen zich in hun vrijheid aangetast voelen. Dan hebben we het nog niet eens over de onzekerheid en onduidelijkheid over de gevolgen van de vergiftiging voor de omgeving en de bewoners.

Zij hebben een andere aanpak gekozen dan een standaard drama of misdaadverhaal.



De serie start met Skripal en zijn dochter die ziek worden op een bankje in het centrum van Salisbury. Al snel wordt duidelijk dat er meer aan de hand is. De directeur van de volksgezondheidsdienst in het graafschap Wiltshire Tracy Daszkiewicz (Anne-Marie Duff, His Dark Materials) wordt opgetrommeld om de zaak samen met de politie op te pakken. Zij maakt ondanks de weerstand van anderen de keuze om het gebied waar de Skripals gevonden zijn af te zetten.

Haar drang om de gezondheid van de inwoners van Salisbury te beschermen staat vaker haaks op de belangen van andere betrokkenen. Bovendien komt ze regelmatig recht tegenover inwoners te staan die vragen om duidelijkheid die op dat moment nog helemaal niet te geven is. Dit heeft een grote impact op de gemoedstoestand en het privéleven van Tracy.

The Salisbury Poisonings
© BBC One


Nick Baily (Rafe Spall, Desperate Romantics) is de politieagent die ook vergiftigd raakte door het gebruikte zenuwgas novitsjok. Zijn strijd voor zijn leven wordt verergerd door de zorgen over zijn familie. De vraag of hij zijn vrouw en kinderen ook vergiftigd heeft spookt bij hem door zijn hoofd. Zijn vrouw Sarah (Annabel Scholey, Britannia) merkt op meerdere vlakken de consequenties van de vergiftiging bij Nick. Niet alleen in zijn strijd om zijn leven, maar ook wanneer Nick terugkeert uit het ziekenhuis. Hun leven staat om meerdere redenen op zijn kop.

Dawn Sturgess (MyAnna Buring, Ripper Street) is een aan alcohol verslaafde vrouw die haar best doet een goede moeder te zijn. In het begin is het onduidelijk waarom haar verhaal zo nadrukkelijk gevolgd wordt. Later wordt echter duidelijk dat Dawn degene is die de hoogste prijs betaald. Haar vriend Charlie (Johnny Harris, Medici) is een voormalig dakloze die nog altijd deels uit vuilnisbakken leeft. Dat heeft desastreuze gevolgen.

The Salisbury Poisenings is een aangrijpend verhaal over de normale man in de straat.



The Salisbury Poisonings is een aangrijpend verhaal over de gewone burger. Degenen die meestal de consequenties dragen zonder dat hun verhaal echt en langdurig de aandacht krijgt. Daar brengt deze televisieserie verandering in. Wat blijft hangen is de enorme impact die een vrij kleine gebeurtenis heeft op zoveel verschillende mensen.

Daarnaast blijkt ook hoe irritant de pers kan zijn in dit soort situaties. De opdringerigheid om een goed verhaal te brengen lijkt geen grenzen te kennen. Net zomin als de wens van mensen om alles te willen weten en begrijpen. Dat dit niet altijd kan maakt de onvrede bij die mensen alleen maar groter. The Salisbury Poisonings levert een indringend kijkje op achter de schermen bij een gebeurtenis die een grote impact heeft op de omgeving.
Video on youtube
Volg The Salisbury Poisonings
Vorige aflevering
Episode 3
Episode 3
01x03
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
The Salisbury Poisonings