The Queen's Gambit

8.5 / 10
56 min
Miniserie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8
EvaKijkt geeft "The Queen's Gambit - Seizoen 1" een 8.
Geschreven door EvaKijkt op 3 januari 2021.
Leuk?
6
0
Bekijk stemmen

The Queen's Gambit - Seizoen 1

Interieur en kleding worden smaakvol in beeld gebracht.

Rond mijn tiende haalde ik mijn pionnendiploma. Daarom trok de coverfoto van Queen’s Gambit op Netflix natuurlijk mijn aandacht. Een vrouw achter een schaakbord. Een vrouw! Een schaakbord! Yes!

De jonge wees Beth Harmon (Isla Johnston) leert in het weeshuis schaken van de conciërge. Al snel blijk dat Beth een schaaktalent is. De schaakwereld is echter een mannenwereld en daar komt de volwassen Beth (Anya Taylor-Joy, Peaky Blinders) vrij snel achter. Beth heeft één heerlijke missie: de mannelijke schaakwereld veroveren.

De serie is redelijk voorspelbaar. Dat geeft niets want de sfeer maakt alles goed. Interieur en kleding worden zo smakelijk in beeld gebracht. De serie begint eind jaren vijftig. Er is veel liefde gestoken in details. Van het behang tot de schoenen en make-up, alles klopt. En dit is fijn, want hoe breng je schaken anders sexy in beeld?

Beth is modebewust. Iets later in de serie draagt Beth bijvoorbeeld make-up geïnspireerd door de band Shocking Blue (Nederlandse band!). Al deze details maakt dat je naar bepaalde tijden terugverlangt of zou willen dat je deze had meegemaakt.

Op weg naar de top komen er steeds meer (schaak)vrienden in Beth’s leven. Vanaf het begin is er de vriendin uit het weeshuis, later mannen die op hoog niveau schaken en de Franse Cleo (The Last Kingdom). Het zijn interessante, eigenaardige karakters die kort worden neergezet en mysterieus blijven, net als Beth zelf.

Beth is sinds het weeshuis verslaafd aan kalmerende middelen. Ze kan onder invloed een schaakspel op het plafond zien en zo partijen na spelen. Het levert mooie beelden op.
De eerste paar keer verveelt het nog niet maar later wordt het irritant. Je vraagt je af waarom Beth die kalmerende middelen eigenlijk nodig heeft om ingewikkelde schaakpartijen op te lossen. Ze leest immers alles over schaken en praat en speelt veel met topschakers.

Het verloop van Beth’s verslaving is voor mij een tikkeltje ongeloofwaardig en te simpel.
Hier kan ik verder geen toelichting geven, zonder te veel te verklappen. The Queen’s Gambit is een mooie beelden- en mensen serie. Heerlijk om naar te kijken en bij weg te dromen. Een heerlijke, modieuze tijdreis!
Volg The Queen's Gambit
Vorige aflevering
End Game
End Game
01x07
Leuk?
6
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_jbrouwer
07 jan 2021 19:57 -
Boven mijn verwachting!
Reageer

Nieuwste recensies

Doctor Doctor (2016) seizoen 1

7

Vikings - Seizoen 6 - Tweede deel

8

Marvel's Loki - Seizoen 1

8

The Walking Dead - Seizoen 10

7

The Flash (2014) - Seizoen 6 (DVD)

7

Swanenburg - Eerste aflevering

7.5