The OA

7.3 / 10
55 min
Drama, Mysterie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Mandy Gelling geeft "The OA - Seizoen 1" een 7.5.
Geschreven door Mandy Gelling op 16 december 2016.
Leuk?
10
0
Bekijk stemmen

The OA - Seizoen 1

Alles wat ik wil vertellen is te veel, maar als ik het niet vertel is het te weinig. The OA is verrassend, vreemd, verbazingwekkend, excentriek, bij vlagen mooi, maar vooral heel vaag. Dus vergeef me als ik niet veel vertel of juist te veel, heel vaag blijf of juist te duidelijk ben. Maar The OA is niet een alledaagse serie die je in een recensie van plusminus 750 woorden makkelijk kan omschrijven. Ken je de slogan van Rivella Light, “Een beetje vreemd, maar wel lekker”? Nou, The OA is nog vreemder en lekker kan ik niet zeggen. Mooi is The OA wel, net als Doutzen Kroes die de drank aanprijst, maar echt light kun je het niet noemen.

Have You Seen Death?

Volg je het nog? Nee? Mooi, dan snap je waar ik acht afleveringen lang naar heb zitten kijken. Want af en toe was ik onder de indruk, af en toe dwaalden mijn gedachten af naar de boodschappen voor Kerstmis, en af en toe twijfelde ik om door te gaan of te stoppen. Bizar is een woord wat nu net in mij opkomt. Dat is The OA: bizar. We beginnen de serie net als in The Missing of Thirteen. Een jonge vrouw keert terug na zeven jaar geleden te zijn verdwenen. De jonge vrouw is Prairie en zij heeft een fantastisch verhaal te vertellen aan vijf personen. Niet aan haar ouders, niet aan de FBI, maar aan vijf mensen die zelf ook getekend zijn door het leven, zichzelf en/of andere omstandigheden.

[image-78645]
Goedgelovige mensen, die hopen verlossing te vinden bij Prairie Johnson, een prachtige en overtuigende rol van Brit Marling (Babylon). Net als in de series die ik eerder noemde zijn ook hier de ouders de onwetende partij. Ze hebben hun dochter terug maar kunnen daar eigenlijk niet mee omgaan. Nancy (Alice Krige, Tyrant) en Abel (Scott Wilson, The Walking Dead) hebben en krijgen ook niet het gereedschap dat ze nodig hebben om hun dochter te helpen. The OA vraagt op een poster of je dood hebt gezien? Vertelt dat iets over de serie? Nee, dat denk ik niet. Ook de trailer is vaag en vertelt niet veel. En als ik nu iets ga vertellen, verklap ik te veel en zal de lol er voor jou als kijker direct vanaf zijn.

This is a dream but you're wide awake.

Het einde van de serie is absoluut verrassend te noemen, ik zag die echt niet aankomen. Of er nog een seizoen kan komen? Nee, alstublieft niet. Het zou voor mij overkill zijn. Ik vond het einde passend en ook echt een einde, hoe vreemd dat ook mag klinken. Houd je van vreemd en snap je het schilderij van Barnett Newman? Dan is The OA echt wat voor jou. De regie is prachtig, al zijn sommige hand-held camera beelden voor mij net te veel. Ook de muzikale score is oké te noemen. The OA is ook niet slecht maar ook helemaal perfect kan ik het ook niet noemen. Enkele gaten hier en daar zijn misschien te wijten aan het verhaal van Prairie en zijn zo bedoeld. Maar dat komt bij mij niet zo over.

7,5 punten voor een Rivella Light, oesters en abstracte kunst.
Quotes zijn subtitels van The OA
Volg The OA
Vorige aflevering
Chapter 8: Overview
Chapter 8: Overview
02x08
Leuk?
10
0
Bekijk stemmen

Reacties (6)

avatar_thales
18 dec 2016 18:37 -
Dit is echt een verbazend goede serie. Van mij krijgt ie een 9. 3 afleveringen gezien en echt helemaal fan.
Reageer
avatar_paranoia68
18 dec 2016 18:43 -
Mijn naam paranoia zegt genoeg, ik was wantrouwig. In begin weet je niet of het wat wordt, losers die samenkomen in een leegstaand huis en naar verhalen luisteren van een 'blinde' MILF. Maar als de 'experimenten' beginnen. Het echte verhaal over haar reis, ervaringen, ontdekkingen en doel. Dan zit je echt in de serie en kan je niet meer stoppen. Het is als roken, in begin vind je het vreemd maar wel lekker, voor je weet zit je in ontkenning, daarna ben je verslaafd. Zo ook aan de serie en thema wat ons allemaal dagelijks wakker houdt in onze dromen. Je vragen en fantasie die je altijd had over andere werelden en SF worden hier echt op een''vreemde' manier gecommuniceerd. Na het kijken van de serie, denk ik echt anders over yoga, muziek en dansen. Zouden mensen die 'talent' hebben echt iets 'unieks' hebben wat wij niet kunnen voorstellen? Zouden ze echt met hun 'talent' dingen kunnen doen waar wij over dromen? Daar gaat deze serie over het onmogelijke wordt mogelijk. Als je maar de GRIT-factor hebt en met 5 man bent en een 'traveller'. Dan kan je samen een nieuwe 'wereld'' 'betreden'.

Ik wil niet te veel details vrijgeven, maar ik heb een hoop SF series en deze is echt in mijn top 5!
Reageer
avatar_karin1809
22 dec 2016 23:00
Helemaal met je eens
Reageer
avatar_anonymous
19 dec 2016 17:45 -
Spannende serie met verrassende wendingen!
Reageer
avatar_karin1809
22 dec 2016 22:54 - 22 dec 2016 22:58
Alle acht aflevering in een keer gekeken. Tussendoor een boterham gegeten en een boodschap voor de kerst gedaan. (Natuurlijk Netflix wel op pauze gezet). Ik vond het verhaal zo mooi, mysterieus, lief, mooi, spannend. Eindelijk had het alles wat een serie moet hebben. Veel wordt pas later duidelijk en die laatste tien minuten kon ik niet door zonder zakdoek. Prachtige serie.
Reageer
avatar_HereIsTom
16 feb 2017 22:50 -
Hmmm... van zo'n beschrijving wordt je wel nieuwsgierig, misschien ook maar eens gaan kijken ;-)
Reageer

Nieuwste recensies

NCIS - Seizoen 17

7

The Sinner - Seizoen 3

7

Cursed (2020) - Seizoen 1

5.5

Baron Noir - Seizoen 2

7

Dead to Me - Seizoen 2

7.5

Babylon Berlin - Seizoen 3

8