Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Kleding The Handmaid's Tale is nu symbool van protestbeweging

Tientallen vrouwen, gehuld in een rode mantel en met een witte kap op het hoofd, die regelrecht van de filmset lijken te komen. Opkijken doen ze niet, de kappen verhoeden dat. De blik blijft naar beneden gericht. Dat hoort bij hun protest.

Ze waren al te zien in Texas, Ohio, Belfast en Londen. Maar ook afgelopen week in verschillende steden in Argentinië, waar zowel voor- als tegenstanders van abortus de straat opgingen.

Wie de serie The Handmaid's Tale heeft gezien, kent de kleding al. Inmiddels is de outfit uitgegroeid tot een internationaal symbool in de strijd voor vrouwenrechten.

In The Handmaid's Tale, een dramaserie van de zender Hulu, spelen onderdrukte vrouwen de hoofdrol. Zij wonen in de fictieve Republiek van Gilead en behoren tot de weinige inwoners die nog kinderen kunnen krijgen. Ondergeschikt aan de staat, zonder enige rechten, moeten zij de toekomst van het land veiligstellen door baby's te baren voor de gelovige elite-gezinnen.

Schrijfster Margaret Atwood begrijpt waarom de kleding is uitgegroeid tot zo'n symbool van protest. "Het is een krachtig statement en flexibel inzetbaar. Bovendien hoef je niet bang te zijn om gearresteerd te worden, want je veroorzaakt er geen overlast mee."

Atwood schreef haar boek ruim 30 jaar geleden. Ze zegt dat de dystopische roman moet worden gezien als "speculatieve fictie". Ze beschrijft een toekomst waarin het religieuze fundamentalisme wordt doorgetrokken en er een totalitair regime aan de macht komt. Volgens haar is het boek, ook nu, nog steeds relevant.

Video on youtube
Vorige aflevering
Safe
Safe
05x10
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
The Handmaid's Tale