The Get Down

7.6 / 10
63 min
Drama, Muziek
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Mandy Gelling geeft "The Get Down - Seizoen 1 (Eerste drie afleveringen)" een 7.
Geschreven door Mandy Gelling op 12 augustus 2016.
Leuk?
6
1
Bekijk stemmen

The Get Down - Seizoen 1 (Eerste drie afleveringen)

Ik had me na Orange Is the New Black voorgenomen om geen recensies meer te schrijven over de eerste paar afleveringen van een serie. Maar toen MijnSerie mij vroeg of ik de eerste drie afleveringen van The Get Down wilde kijken en recenseren kon ik de verleiding toch niet weerstaan. Omdat ik geboren ben in 1966 liggen de jaren ’70 en ’80 me na aan het hart en wilde ik wel eens zien wat Netflix van de vroegste periode had gemaakt. Omdat ik mij enorm bewust ben van het feit dat het na drie afleveringen lastig is om te beoordelen of een serie de moeite waard is of niet, zal ik extra voorzichtig zijn in mijn oordeel.

Netflix zegt over de serie; New York, 1977. Zes getalenteerde en bezielde jongeren uit de South Bronx jagen hun dromen na. Zij willen met hun supersnelle beats de muziekgeschiedenis veranderen. De trailer zag er al veelbelovend uit, nu de eerste drie afleveringen nog. Na de eerste aflevering die iets meer dan anderhalf uur duurt had ik niet direct de behoefte om de tweede aflevering te gaan kijken. De serie mag zich misschien afspelen in de jaren ’70, het tempo en beelden zijn die uit 2016, snel en druk…heel druk.

Vergeet Brooklyn, vergeet Saturday Night Fever, het is nu South Bronx en The Get Down

South Bronx ziet eruit als een oorlogsstad en het is een wonder dat iemand daar überhaupt leeft. Ergens halverwege dacht ik even dat ze John Travolta uit het rek zouden trekken en die zou komen binnenlopen. Gelukkig gebeurde dat niet wat wel gebeurde was een feest van herkenning bij mij. Bijna alles wat er aan muziek gedraaid werd bracht mij terug in mijn kinder- en pubertijd. Disco en dansen, heel veel dansen. Wat dat aangaat is de serie The Get Down er zeer goed in geslaagd om de sfeer van de jaren ’70 neer te zetten.

© Netflix

The Get Down (ook wel Breakdown) is een uitdrukking die gebruikt wordt in de muziekindustrie en in The Get Down zie je de start van een muziekindustrie die wij nog niet kende in Nederland. Het prille begin van onder andere Hip Hop, rappen, graffiti en breakdancing is schitterend in beeld gebracht. Net als de beelden van South Bronx, die niet zouden misstaan in een hedendaagse uitzending over oorlogsgebieden. De aankleding is uitstekend net als de (authentieke) beelden. De acteurs, waarvan sommige nog onbekend, doen hun best en sommige passen uitstekend in de serie andere wat minder.

Where were you when the lights went out In New York City

Maar het waren pas de eerste drie afleveringen en wat niet is kan nog komen. Misschien hebben ze een aanloopje nodig. Ezekiel (Justice Smith, The Thundermans) is de verliefde jongen die graag wil dat ‘zijn meisje’ Mylene Cruz (Herizen F. Guardiola) de ster wordt die ze graag wil worden. Fransisco ‘Papa Fuerte’ Cruz (Jimmy Smits, Outlaw) heeft grootste plannen met het stadsdeel South Bronx. Shaolin Fantastic (Shameik Moore, Incredible Crew) is van plan om een groot DJ te worden met als grote voorbeeld Grandmaster Flash (Mamoudou Athie, Madam Secretary).

Allemaal hebben ze dromen, sommige groter dan de ander, maar allemaal dromen ze van een beter leven en ontsnappen aan de pijnlijke dagelijkse werkelijkheid van South Bronx. In de tweede en derde aflevering gaat het tempo wat omlaag en is er tijd om adem te halen en aan het werkelijke verhaal te beginnen. De makers hebben heel goed gekeken naar de jaren ’70, het voelt en ziet er echt uit. Of ik verder ga kijken weet ik nog niet. Er staan in mijn ogen veel betere series nog op mijn te kijken lijst dan The Get Down. Maar ik zal de serie zeker op mijn wensenlijst bijschrijven.

7 punten voor een uitstekend intro van een serie die de potentie heeft om uit te groeien tot iets heel moois en goeds.
Volg The Get Down
Vorige aflevering
Only from Exile Can We Come Home
Only from Exile Can We Come Home
01x11
Leuk?
6
1
Bekijk stemmen

Reacties (10)

avatar_CC11
12 aug 2016 11:29 - 23 aug 2016 13:49
Ik heb net de eerste aflevering gezien en ben, afgezien van de muziek, niet erg enthousiast tot nog toe.
Wat mij vooral stoorde bij de pilot is een aantal figuren zoals "Cadillac", "DJ Malibu" en anderen die meer op karikaturen lijken dan op de types die ze moeten voorstellen.
Hetzelfde geldt trouwens voor "The Savage Warlords" die zo angstaanjagend overkomen dat ze waarschijnlijk niet langer dan 2 minuten bestaan zouden hebben in de Bronx van 1977.
Wat me dan weer wel bevalt is de muziek en met name de muzikale vertolking van Herizen Guardiola als "Mylene Cruz" die, indien ze echt zelf zingt, een prachtige stem blijkt te hebben.
Ik kijk het nog even aan maar hoop wel op beterschap.
Reageer
avatar_gumstarr
12 aug 2016 12:57 -
Had zin in deze, maar het is 'm niet. Wat Wildstyle de serie had kunnen zijn, is Grease the hiphop edition geworden. Een gimmick. Do The Right Thing had ook een knipoog, maar was wel credible en dat ontbreekt eraan bij The Get Down. Jammer. Liefhebbers van theatrale, ietwat bombastische, series gaan deze waarschijnlijk wel lusten, maar als je bent opgegroeid met TDK's van RUN DMC en Public Enemy, dan heb je het na een aflevering of twee denk ik wel gezien.
Reageer
avatar_CC11
12 aug 2016 14:29
Bijgewerkt op: 12 aug 2016 21:23
Zowat de helft van de lezers vraagt zich nu af wat in godsnaam TDK's zijn ;-)
Voor ons waren dat in 1977 Maxell UDXLII's trouwens :-)
Reageer
avatar_E71
13 aug 2016 12:13
En uiteraard een Walkman...
Reageer
avatar_E71
13 aug 2016 13:12 - 14 aug 2016 12:31
Waar ze je met bv een serie als Deadwood het idee en gevoel geven dat je terug bent in het wilde westen en met Boardwalk Empire het idee en gevoel geven alsof het zich daadwerkelijk afspeelt aan het begin van de 20ste eeuw en je met een serie als GoT het idee en gevoel geven alsof die fantasie wereld echt bestaat, geven ze mij met The Get Down het idee en gevoel alsof ik naar een jaren 70 party zit te kijken met mensen in retro kleding en afro pruiken. En dat heeft dan naar het schijnt 120 miljoen dollar moeten kosten! Nee, The Get Down heeft niet het gewenste effect op mij. Next!
Reageer
avatar_CC11
13 aug 2016 14:02
Ja, dat gevoel had ik dus ook bij de manier waarop men hier een aantal figuren heeft neer gezet.
In 1977 werd me, nadat ik een vriend als DJ in een dancing had vervangen voor 3 weken, als beloning zijn job aangeboden dus ik was zelf ook wel aardig thuis in de muziek.
Meteen de enige reden dat ik hier alle 6 afleveringen heb uitgezeten, want buiten die muziek was er helemaal niks aan, en moest ik zelfs een paar keer op mijn tanden bijten om er de stekker niet uit te trekken.
Voor de goede orde; Die vaste job als DJ heb ik toen geweigerd :-)
Reageer
avatar_iMikee
13 aug 2016 14:38 -
Moet zeggen dat ik ondanks alle bovenstaande kritiek/verbeterpunten, waar ik me deels in kan vinden, er wel van kan genieten. Kom maar op met de overige zes!
Reageer
avatar_Dore
23 aug 2016 12:00 -
Volgens mij geeft de serie wel een aardig beeld van hoe het in die tijd eraan toeging in New York. De muziek is heel lekker, de acteurs doen het aardig tot goed. Er zijn inderdaad betere series, maar voor een serie over muziek vind ik hem goed genoeg.
Ik vond het prettig om naar te kijken en zal volgend jaar ook zeker het tweede deel gaan bekijken.
Reageer
avatar_anonymous
14 sep 2016 16:13 -
Zelf de eerste 6 afleveringen gezien. En persoonlijk zet mij dit aan om misschien weleens reviews te gaan schrijven over serie die ik gekeken heb.

Maar goed OT,

Het begin was het in komen zoals elke serie maar d*mn wat baalde ik toen het voorbij was. echt een hele goede serie als je van muziek houd en de vroegere culturen. En de overgang van oude beelden naar nieuw zo vet gemaakt.
Reageer
avatar_antimidant
17 sep 2016 17:01 -
Top serie
Reageer

Nieuwste recensies

The Mallorca Files - Seizoen 1 (DVD)

8

Baron Noir - Seizoen 3

8.5

Wu Assassins - Seizoen 1

6.5

Das Boot - Seizoen 2

8.5

The New Pope - Seizoen 1

8

Norsemen - Seizoen 3

8