The Expanse

7.6 / 10
44 min
Thriller, Sciencefiction
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Ron Schoonwater geeft "The Expanse - Seizoen 3" een 7.5.
Geschreven door Ron Schoonwater op 29 augustus 2019.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

The Expanse - Seizoen 3

Prima intelligente sciencefiction voor gevorderden.

Het vierde seizoen is inmiddels aangekondigd. Zelfs het vijfde seizoen lijkt bevestigd volgens IMDb. Voor een serie die op sterven na dood was in 2018 een bemoedigende aankondiging. Nadat Syfy geen heil meer zag in de serie is deze, na een protestactie van fans, opgepakt door Amazon Prime. Het ziet er naar uit dat The Expanse nog even vooruit kan. De gelijknamige boeken van James S.A. Corey (alter ego van Ty Franck en Daniel Abraham) waarop de TV serie is gebaseerd zijn al bij het achtste deel.

Er valt dan ook genoeg te vertellen over The Expanse. De mensheid is in drie belangrijke kampen verdeeld. De Aarde, Mars en de Belters (Gordelaars). Het universum is bij de start van het eerste seizoen uit balans (zie ook de andere twee recensies op Mijnserie). In het derde seizoen is de oorlog tussen Aarde en Mars los gebarsten. Het onderlinge wantrouwen is aangewakkerd door intriges en machtswellustelingen. De verschillen tussen de partijen worden steeds verder uitvergroot. De gevolgen zijn groot. Zeker als het proto-molecuul, een buitenaardse gevaarlijke substantie, zich steeds meer manifesteert.

© Amazon


Deze recensie licht slechts een klein tipje van de sluier op van de vele verhaallijnen.

Middenin die waanzin worstelt de bemanning van het ruimteschip Rocinante met hun eigen demonen. Na het vertrek van technicus Naomi lijkt de balans binnen de crew verloren. Jim Holden lijkt steeds meer te zwelgen in apathie. Ruwe bolster blanke pit Amos zoekt zijn eigen weg. Eerst onbevangen en met geweld. Later geïnspireerd door een gelovige vrouw van aarde. Alex Kamal worstelt met zijn eigen verleden. Een verleden die duidelijker wordt naarmate de serie vordert. Zijn roots spelen op bij de ontmoeting met Roberta W. Draper een commando specialist van Mars. De hele bemanning worstelt met de vraag of ze wel of niet betrokken moeten worden bij de strijd die gaande is. Het antwoord wordt ze opgedrongen als de Aardse ambassadeur Crisjen Avasarala hun pad kruist.

Het eerste deel van dit seizoen bouwt verder op de eerste twee seizoenen. De tweede helft heeft echter een compleet ander karakter. De terugkeer van een dood gewaande hoofdrolspeler uit het eerste seizoen zorgt samen met de verdere ontwikkeling van proto-molecuul voor een psychologisch tweede deel. De grote vraag is of de nieuwe ontwikkeling een nieuw gevaar of een nieuwe kans is. De uitkomst is beangstigend en bemoedigend tegelijk. Beangstigend als het gaat om de potentiële dreiging. Bemoedigend als het gaat om de verhaallijn voor het vierde seizoen.

The Expanse is een serie die vele lagen kent. De verhaallijnen horen bij elkaar, maar kennen allemaal een eigen uitgangspunt. Het vraagt aandacht om de serie goed te kunnen volgen. De intriges, de strijd tussen verschillende belangen en de zoektocht naar de verdachte Jules-Pierre Mao komen tot een climax. Het levert middenin het seizoen een opmerkelijke wending in het verhaal op. In het tweede deel lijkt er een wankel evenwicht te ontstaan tussen de verschillende partijen.

© Amazon


Zoals gezegd, The Expanse is geen makkelijke serie. Deze recensie licht slechts een klein tipje van de sluier op van de vele verhaallijnen. De kracht van The Expanse is dat het zorgt dat al deze verhaallijnen en personages tot het einde makkelijk te volgen zijn. Minpuntje is de traagheid in sommige scènes van het tweede deel van dit seizoen. Het psychologische aspect wordt soms wel erg ver uitgemolken. Aan de andere kant is The Expanse juist zo goed omdat het niet voor de makkelijke weg kiest. De diepgang in het verhaal en de complexiteit zijn de grootste pluspunten van de serie. Zeker omdat deze complexiteit toch zo makkelijk te volgen blijft. Prima intelligente sciencefiction voor gevorderden dus. Laten we het daar maar bij houden.
Volg The Expanse
Vorige aflevering
Cibola Burn
Cibola Burn
04x10
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

The New Pope - Seizoen 1

8

Norsemen - Seizoen 3

8

NCIS - Seizoen 17

7

The Sinner - Seizoen 3

7

Cursed (2020) - Seizoen 1

5.5

Baron Noir - Seizoen 2

7