The Expanse

7.6 / 10
44 min
Thriller, Sciencefiction
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
8.5
Conan Miller geeft "The Expanse - Seizoen 1 (DVD)" een 8.5.
Geschreven door Conan Miller op 12 July 2018.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

The Expanse - Seizoen 1 (DVD)

Zo’n 200 jaar in de toekomst hebben we het eindelijk voor elkaar: de aarde wordt door de VN bestuurd, Mars is een onafhankelijke kolonie met militaire macht, en een flink deel van de ruimte is ook al gekoloniseerd. Mars en de aarde zijn het machtigst, maar ook zij zijn afhankelijk van de grondstoffen uit de asteroïdengordel. Zo is een driedelige machtsverhouding ontstaan waarin de Gordel het centrum van de handel in grondstoffen is. Vooral het ijs van Ceres, de belangrijkste havenplaneet in de Gordel, is belangrijk.

De bewoners van de Gordel, Gordelaars genaamd, vormen het werkvolk. Hoewel onmisbaar, gewaardeerd worden ze niet. Voor de Aarde en Mars zijn zij slechts arbeiders en dat zorgt voor veel onvrede. De rijkdommen die ze delven gaan naar de andere planeten. Lucht en water zijn waardevoller dan goud, maar de Gordelaars profiteren daar zelf niet van.

Er zijn geruchten dat Mars Ceres wil veroveren zodat ze een monopolie hebben over de waterhandel.Het is niet verbazingwekkend dat de Gordelaars dat niet langer pikken. De spanningen lopen al jaren op. Er zijn geruchten dat Mars Ceres wil veroveren zodat ze een monopolie hebben over de waterhandel. Als dat gebeurt is een oorlog tussen de Aarde, Mars en de Gordel onafwendbaar. Hoewel sommigen er alles aan doen om die oorlog te vermijden, zien anderen het als een uitstekende kans op meer welvaart en zelfstandigheid. En dan wordt er een zending verboden stealth technologie onderschept. Voor wie waren deze onderdelen en met welk doel worden ze gesmokkeld?

Star Helix is de politiemacht op Ceres. Een detective genaamd Josephus Miller (Thomas Jane, Hung) doet zijn uiterste best om de gespannen bevolking in toom te houden. Dat wordt bemoeilijkt door corruptie en de groeiende aanhang van een ondergrondse militante groepering die strijd voor de rechten van de Gordelaars: de OPA. Josephus krijgt de opdracht om de opstandige rijkeluisdochter Julie Mao te vinden. Het lijkt een onschuldige opdracht, maar al snel ontdekt hij dat er veel meer aan de hand is. Was Julie op het verkeerde moment op de verkeerde plaats? Is ze ontvoerd? Het onderzoek zal voor Josephus ook grote persoonlijke gevolgen hebben.

Jim Holden (Steven Strait, Magic City) is een officier op de Canterbury, een ruimteschip dat ijs oogst voor de zo belangrijke waterhandel. Op weg naar Ceres vangen ze een signaal op van een vrachtschip in nood; de Scopuli. Volgens de wet moeten ze dit onderzoeken, maar een dergelijk oponthoud heeft grote financiële gevolgen voor alle opvarenden. De reddingsmissie blijkt echter veel grotere gevolgen te hebben voor iedereen dan iemand had kunnen voorspellen.

Op aarde probeert VN Ondersecretaris Chrisjen Avasarala (Shohreh Agdashloo, The Punisher) langs diplomatieke weg de relatie tussen de planeten in stand te houden. Daarbij is het niet altijd duidelijk hoever ze bereid is te gaan, of aan welke kant ze staat. Deze karakterdiepte vond ik terug bij de meeste hoofdpersonen.

Deze mensen hebben allemaal hun eigen redenen om een oorlog te willen voorkomen. Wie trekt er aan de touwtjes? Wie heeft er baat bij een oorlog? En dan blijkt dat het niet alleen maar om mensen gaat; er is een buitenwereldse levensvorm die bewust of onbewust een rol speelt.

Het verhaal heeft veel diepte en al die lagen geven geloofwaardigheid aan de verschillende maatschappijen.The Expanse komt voor sommige mensen misschien wat te traag op gang. Het groeiende gevoel van een broeiende samenzwering is echter al snel voelbaar. Het verhaal heeft veel diepte en al die lagen geven geloofwaardigheid aan de verschillende maatschappijen. Er is genoeg actie en spanning, maar het duurde wel een aantal delen voordat ik de rol van de verschillende mensen kon inschatten. De serie is zorgvuldig opgebouwd en vermijdt alle onnodige clichés. De techniek is absoluut geloofwaardig genoeg en het budget ruim genoeg voor realistische decors.

Eerlijk gezegd ging ik sommige elementen pas echt waarderen toen ik de serie voor de tweede keer bekeek. Dat is iets dat ik zelden doe, maar dit keer deed ik het met plezier. Het acteerwerk is bovengemiddeld en de chemie tussen de hoofdpersonen bijna tastbaar. The Expanse past niet in een enkel hokje. Het is geen gewone detective-thriller in de ruimte met wat sciencefiction elementen. Dit is gewoon een goede sciencefictionserie. Een hele goede, mag ik wel zeggen.

© Amazon
Volg The Expanse
Vorige aflevering
Nemesis Games
Nemesis Games
05x10
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_HereIsTom
12 Jul 2018 10:36 -
Goed geschreven over deze mooie serie!
Wij zij benieuwd waar een wanneer het volgende seizoen begint.
Reageer

Nieuwste recensies

The 100 - Seizoen 7 (DVD)

7

NCIS: Hawaii - Eerste aflevering

7

The Mysterious Benedict Society - Seizoen 1

7.5

Lucifer - Seizoen 6

7

Atlantic Crossing - Miniserie (Code MyLum)

8

Atiye - Complete serie

8