The Dark Crystal: Age of Resistance

8,0 / 10
50 min
Fantasy
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9.5
Ron Schoonwater geeft "The Dark Crystal: Age of Resistance - Seizoen 1" een 9.5.
Geschreven door Ron Schoonwater op 12 september 2019.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

The Dark Crystal: Age of Resistance - Seizoen 1

Wat een fantastische serie! De film uit 1982 is nog steeds schitterend. Toevallig pas nog gezien in 4K. Het is een absolute aanrader om de film met die scherpe beelden en HDR kleuren te zien. Voordeel is dat het een van de weinige films is die toen al in 4K is opgenomen. Het verhaal is nog steeds eigentijds en meeslepend. Niet voor niets dat er nu een prequel is in de vorm van een heuse serie.

The Dark Crystal kent haar klassiekers. Het heeft het epische van bijvoorbeeld een Lord Of The Rings. Het kent daarnaast kenmerken van de Borg van Star Trek. Bovendien heeft het een ijzersterk verhaal en prima karakters. Wat betreft verhaal is de serie een vooruitgang op de toch al imposante film. Dat komt vooral omdat er meer vaart in het verhaal zit.

© Netflix


De gecreëerde wereld is overweldigend. De zeven stammen van de Elfling, een volk dat leeft op Thra, hebben elk hun eigen karaktertrekken. Soms ook vervelende eigenschappen, zoals het discrimineren van de ander. Ze zitten vol met vooroordelen en bijgeloof. Van dat laatste maken de Skeksis handig gebruik. Dit volk beheert de Dark Crystal en heerst daarmee over Thra. De Skeksis willen heerschappij, maar ook het eeuwige leven. Wanneer zij erachter komen dat de Dark Crystal en de Elflings hier een rol in kunnen spelen worden ze alleen maar wreder en brutaler. Het gevolg is dat het kristal langzaam uitdooft en dat Thra langzaamaan sterft. Wanneer drie Elflings hier op hun eigen manier achter komen start er een geweldig avontuur.

Wat een fantastische serie!

Wat The Dark Crystal: Age Of Resistance zo goed maakt is dat de keiharde realiteit, die gelijkenissen toont met de huidige tijd, wordt samengevoegd met een regelmatig licht humoristische toon. Zo is de Podling (een van de andere wezens op Thra) genaamd Hup een grappenmaker pur sang. Zijn gebrekkige Engels en een voor een Podling ongebruikelijke en onhandige moed zorgen regelmatig voor een lach op het gezicht. Verder is bijvoorbeeld de op een hond lijkende verschijning ook een topper in komische acties.

Grootste verdienste van de film en de serie is het echter dat het gaat om poppen. Ondanks de mogelijkheden van CGI is dit slechts gebruikt voor de uitgestrekte, indrukwekkende landschappen en het verbergen van kabels voor de poppen. Voor het overige is het allemaal met de hand gemaakt. Feit is dat alles tot in de puntjes bedacht en uitgewerkt is. Het ziet er oogverblindend uit. Bovendien is het de Jim Henson groep (o.a. ook bekend van de Muppets) weer gelukt om elk karakter eigen karaktertrekken mee te geven. Het kost dan ook geen enkele moeite om meegezogen te worden in het verhaal.

© Netflix


Het is allemaal met veel liefde gemaakt.

Minpuntjes zijn er ook. Bij het rennen en het in beeld brengen van alleen de benen ziet het er echt uit als houterig poppenwerk. Ook bij de Grottan, een van de Elfling clans die in grotten woont, wordt op het einde een fout gemaakt. Deet, een van de hoofdrolspelers en Grottan, kost het enige tijd om te wennen aan het daglicht. De overige Grottans hebben er later helemaal geen last van.

Degenen die de film hebben gezien weten dat het hier gaat om een uiterst donker sprookje. De uitkomst is voor hen namelijk bekend. The Dark Crystal is duidelijk een volwassen sprookje en geen kinderfilm of serie. Belangrijkste pluspunten zijn de aandacht voor detail, de geweldige poppen, het tot ontstaan brengen van die overweldigende wereld en het avontuurlijke verhaal. Het is allemaal met veel liefde gemaakt. Een diepe buiging voor alle makers die deze serie in elkaar hebben gezet.

We wachten met spanning af op het vervolg. Dat zal helaas waarschijnlijk nog wel even duren gezien het arbeidsintensieve proces. Tegen die tijd kijken we met alle plezier eerst nog naar dit seizoen om er weer helemaal in te komen. Laten we eindigen met waar we mee begonnen. Wat een fantastische serie!
Video on youtube
Volg The Dark Crystal: Age of Resistance
Vorige aflevering
A Single Piece Was Lost
A Single Piece Was Lost
01x10
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_E71
13 sep 2019 17:36 - 22 sep 2021 04:49
"Ook bij de Grottan, een van de Elfling clans die in grotten woont, wordt op het einde een fout gemaakt. Deet, een van de hoofdrolspelers en Grottan, kost het enige tijd om te wennen aan het daglicht. De overige Grottans hebben er later helemaal geen last van."

Haha ja, nou je het zegt :-)

Maar inderdaad een fantastische serie. Maar niet een serie voor iedereen denk ik. Ik denk dat voornamelijk fans van de film (waaronder ikzelf) hier het meest warm voor lopen. Van mij krijgt hij in ieder geval een dikke 10!
Reageer
avatar_RonSchoonwater
13 sep 2019 17:42
Bijgewerkt op: 22 sep 2021 04:49
Ik was even bang dat ik helemaal geen kritiek kon hebben (als criticus :), maar gelukkig toch wat kleine puntjes gevonden. Ik was even 'bang' dat ik ook een 10 moest geven. Zou niet goed zijn voor mijn imago... ahum... ;)
Reageer
avatar_E71
13 sep 2019 20:32
Nou, je recensie krijgt van mij ook een dikke voldoende ;-)
Reageer
The Dark Crystal: Age of Resistance