Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
10
Bo Verhoef geeft "The Crown - Eerste aflevering" een 10.
Geschreven door Bo Verhoef op 14 november 2016.
Leuk?
11
0
Bekijk stemmen

The Crown - Eerste aflevering

Er zijn twee dingen die ik jullie wil mede delen . Ten eerste, ik wilde deze recensie al veel eerder schrijven, maar om eerlijk te zijn was ik deze serie zo aan het bingewatchen dat ik geen tijd vrij nam om er over te schrijven. Ten tweede, als je nog niet bent begonnen aan The Crown, pak nu je laptop/tablet/telefoon/smartTV en begin.

Als je nadenkt over wat er op dit moment allemaal mogelijk is in de wereld, kan je je bijna niet meer voorstellen dat mensen zonder alle technologie hebben kunnen overleven. Ik ben ‘maar’ een masterstudent van 22, die in haar vrije tijd zoveel mogelijk series probeert te kijken en hier recensies over schrijft. De grootste gebeurtenissen in de wereld zijn voor mijn tijd gebeurd of heb ik zelf niet bewust meegemaakt (ook al begint het jaar 2016 ook erg merkwaardig te worden). Ik ben echter wel geboren in de snel ontwikkelende wereld, waar we van inbellen naar WIFI gingen en de opkomst van smartphones en nieuwe media een kennisrevolutie met zich mee bracht.

Over vier jaar word ik 26, de leeftijd die Queen Elizabeth II had toen zij begon met regeren over het Verenigd Koninkrijk. Ik moet er niet aan denken om zo’n taak te krijgen op zo’n jonge leeftijd en vooral niet als je er niet op had gerekend. Het scheelt dat bij mij de kans vrijwel nihil is dat zoiets gaat gebeuren over vier jaar, maar het zou je maar over komen. Om eerlijk te zijn wist ik vrij weinig over het koningshuis van het Verenigd Koninkrijk. In mijn hoofd zit altijd dat plaatje van de oude koningin Elizabeth II die al decennia daar op de troon zit. Nooit heb ik me verdiept hoe ze daar is gekomen en hoe het eigenlijk allemaal werkt. Nadat ik Downton Abbey in één winter volledig had afgerond, wist ik wel dat ik geïnteresseerd was in het wel en wee van elitaire huizen in het Verenigd Koninkrijk. En welk huis is nu nog meer elitair dan het Buckingham Palace?

Toen Netflix bekend maakte dat zij de serie zouden produceren over Queen Elizabeth II, wekte dat gelijk mijn interesse. Een serie over het ontstaan van het Verenigd Koninkrijk zoals wij hem nu kennen en tevens de duurste serie ooit geproduceerd? Dat moest wat worden. En Netflix stelt bij deze serie niet teleur. Vanaf de eerste minuut wordt je als kijker meegezogen in het verhaal. De sfeer, de decors, de aankleding, alles is prachtig en weerspiegelt het leven in die tijd. De acteurs leveren prachtwerk. De manier waarop Claire Foy de rol van Queen Elizabeth II vertolkt is onbeschrijfelijk goed. Daarnaast vertolkt John Lithgow op een enorm indrukwekkende manier de rol van Winston Churchill. Maar eigenlijk ben ik fan van alle acteurs. Ze hebben zich enorm goed ingelezen en verdiept in hun karakters en weten dit op een fenomenale wijze neer te zetten. Als kijker krijg je hierdoor niet alleen een fikse geschiedenisles, maar ook het gevoel dat je zelf er bij bent. En als een serie dat bij mij voor elkaar krijgt, heb je het bij mij helemaal gemaakt.

Deze recensie weerspiegelt vooral mijn eerste indruk van de serie en het is lastig er veel over te vertellen zonder er al te diep op in te gaan of zonder al te veel te verklappen. Zoals ik al zei, ik heb in één keer door gekeken en ben ook bijna klaar met het beschikbare aantal afleveringen. Ook al vind je series waarin het vooral draait om de dialogen en de redenaties achter gebeurtenissen maar niks, kijk The Crown dan vooral vanwege de geschiedenisles. Ik verzeker je dat je nog nooit zoveel op zo’n plezierige manier hebt geleerd over een bepaald onderwerp. Wat een geweldige serie is het en ik hoop dat we snel getrakteerd worden op meer!
Volg The Crown
Vorige aflevering
Sleep, Dearie Sleep
Sleep, Dearie Sleep
06x10
Leuk?
11
0
Bekijk stemmen

Reacties (13)

avatar_CC11
14 nov 2016 09:51 - 14 nov 2016 09:51
Ze zal zich er ondertussen al wel lang bij neergelegd hebben maar eerlijk gezegd denk ik
dat deze serie het verhaal verteld van wat zowat de meest ongelukkige vrouw ter wereld moet zijn.
Dat kan volgens mij ook moeilijk anders als je telkens beslissingen moet nemen die
volledig verschillen van wat je zelf voelt of denkt, enkel en alleen omdat het vaderland, en als hoofd van de kerk ook nog eens god, altijd voorrang moeten hebben boven alles en iedereen.
Om nog maar te zwijgen over haar eigen privéleven dat, te beginnen met haar man, sowieso ook al geen pretje moet zijn geweest.

Hoe dan ook is dit naar mijn mening het allerbeste wat we dit jaar te zien hebben gekregen en ik was dan ook zeer tevreden om te vernemen dat er in totaal 6 seizoenen zouden gedraaid worden die telkens een periode van 10 jaar bestrijken dat Elizabeth II op de troon heeft gezeten.

Als dit daadwerkelijk doorgaat zal Eilzabeth II, als ze dan tenminste nog leeft, aan het eind van de serie precies 70 jaar over haar koninkrijk regeren, dus wie weet hangt men er nadien nog een zevende seizoen aan vast.

Als wat nog komen moet op hetzelfde niveau van het eerste seizoen mocht zijn heb ik alvast een serie om de volgende jaren naar uit te kijken.
Reageer
avatar_Javelin
14 nov 2016 11:35 -
Nou jullie hebben mij beiden overtuigd! :) Ik was niet van plan de serie te gaan kijken omdat ik altijd een voorgevoel heb dat ze altijd zo gezapig worden naar verloop van tijd. Nu Bo deze recensie heeft geschreven (leuke recensie trouwens), en de reactie van CC11 (wij liggen wel vaak op 1 lijn), ga ik het zeker een kans geven!
Reageer
avatar_CC11
14 nov 2016 11:56
Mocht je er achteraf toch spijt van hebben, wat ik trouwens ten zeerste betwijfel, mag je mij daar gerust voor verantwoordelijk houden ;-)
Reageer
avatar_idefix55
14 nov 2016 11:51 -
Ben het helemaal met je eens.Na twee avonden kijken had ik seizoen 1 erop zitten,kan niet wachten op seizoen 2.
Reageer
avatar_Dore
14 nov 2016 18:17 -
Helemaal eens met de recensie, al ben ik wel iemand die nooit tienen geeft.
Vraagje van huishoudelijke aard: volgens mij gaat de recensie over het hele seizoen en niet over alleen de eerste aflevering. Of heb ik het verkeerd gelezen?
Reageer
avatar_Bo0809
15 nov 2016 12:24
De bedoeling was inderdaad om een recensie te schrijven over de eerste aflevering, maar omdat dat erg lastig is gezien het feit dat je al snel dingen gaat verklappen of essenties van afleveringen weggeeft heb ik het erg algemeen gehouden en is het meer een recensie geworden om mensen te overtuigen om er mee te beginnen. Ik had het inderdaad iets beter kunnen doen maar ik was veel te enthousiast over de serie haha!
Reageer
avatar_CC11
15 nov 2016 12:38
Ik begrijp je standpunt maar vind eerlijk gezegd dat voor een serie als dit je eigenlijk alles dat er gebeurt ook mag vertellen tijdens een recensie want het is tenslotte gedramatiseerde geschiedenis en geen fictie.
Maar dat is natuurlijk mijn eigen idee.
Reageer
avatar_Rochette
15 nov 2016 16:52 - 17 nov 2016 12:32
Hoi Bo,
Ik ben wel uit een tijdperk waar nog geen wifi of internet aan de horizon was te vinden. Ik ben uit een tijdperk dat je je deur of fiets (als je die had) nog niet op slot hoefde te zetten. ik kijk denk ik dan ook anders tegen deze serie aan. Eerlijk gezegd, ik heb slechts een halve aflevering gezien. Maar ik viel bijna in slaap. Ik vond het saai en ik heb dit al eerder gezien.
Maar, ik ga het nog een kans geven. Ik ga er nog een keer voor zitten en proberen er met andere ogen naar te kijken. :)
Bedankt voor je recensie.

Edit:
Bo Bedankt.
Ik ben inmiddels in aflevering 5 en eigenlijk is het leuk om naar te lijken.
Reageer
avatar_Ivanho
17 nov 2016 06:20 -
Bo ik ga de serie zeker eens starten nu ik je recenssie las, mijn series die ik volg zijn heel uiteenlopend van Breaking bad, Homeland, the killing (scan), alsook Orange is the new black en Tudors als Downton Abbey dus ik ga het een kans geven.
Reageer
avatar_anonymous
20 nov 2016 20:06 -
Prachtig eerste seizoen! Echt een must see.
Reageer
avatar_Ivanho
21 nov 2016 06:05 -
thanks
Reageer
avatar_paranoia68
22 nov 2016 15:44 -
Hoeveel % is feit en hoeveel % fictie?
Reageer
avatar_Dore
22 nov 2016 15:50
Bijgewerkt op: 22 nov 2016 15:51
Data, namen, levensgebeurtenissen (afstand oom van kroon, dood vader, smog Londen) en reizen zijn feiten. De conversaties tussen bijvoorbeeld Elizabeth en Churchill zijn fictie. Er zijn namelijk geen notulen of getuigen van die gesprekken.
Reageer
The Crown