The Capture

7.7 / 10
60 min
Miniserie
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
6.5
Hessel Hoekstra geeft "The Capture - Seizoen 1" een 6.5.
Geschreven door Hessel Hoekstra op 18 oktober 2019.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

The Capture - Seizoen 1

Ik hoopte in The Capture een nieuwe Bodyguard te zien. Helaas kwam ik lichtelijk bedrogen uit. Wellicht dat deze BBC-thriller iets te hard probeerde om een waardige opvolger van Bodyguard te worden. Het lijkt op sommige punten haast een kopie van Bodyguard waarbij netjes binnen de lijntjes wordt gekleurd en het lijstje met clichés wordt afgevinkt. Dat is jammer, want het uitgangspunt is heel interessant.

In The Capture wordt veteraan Shaun Emery (Callum Turner) beschuldigd van ontvoering. Hoewel hijzelf beweert onschuldig te zijn en zich niets van het voorval kan herinneren, laten de beveiligingscamera’s op straat een heel ander beeld zien. Terwijl Shaun zijn onschuld probeert te bewijzen, komt hij steeds dieper en dieper in een grootschalige samenzwering terecht.

The Capture probeert te hard een opvolger van Bodyguard te zijn

Helaas is The Capture voor mij niet geslaagd. De makers probeerden te hard om mee te liften op het succes van Bodyguard en bepaalde elementen zijn letterlijk overgenomen. Is de hoofdrolspeler een getraumatiseerde veteraan? Check! Wordt hij beschuldigd van een misdrijf dat hij niet gepleegd heeft? Check! Staat de privacy van burgers op het spel ter bevordering van de veiligheid? Check! Ik denk dat het nog wel redelijk weet te verrassen als je Bodyguard niet echt kent, maar voor mij persoonlijk was de lol er na een tijdje wel af en dat is zonde.

Iets wat me wel verraste was het einde. Wat er toen gebeurde had ik namelijk niet echt verwacht. Het is echter niet een einde waar ik op gehoopt had. Het deed namelijk ontzettende afbreuk aan één van de hoofdpersonen. Met deze hoofdpersoon wordt heel lang toegewerkt naar een bepaald einde, en dan verandert die beslissing alles. Nu snap ik dat het leuk is om juist tegen die verwachtingen in te gaan, maar het maakt de betreffende hoofdpersoon nou niet echt een realistisch driedimensionaal karakter, maar meer een mechanisme om het verhaal mee voort te stuwen.

Hoewel het idee van de serie leuk is, schiet de uitvoering tekort

En dat terwijl de makers een fascinerende invalshoek gebruikt hebben. Tegenwoordig zijn videobeelden steeds makkelijker te manipuleren en The Capture speelt hier leuk mee. De schrijvers bedenken interessante toepassingen van dit soort technieken. Op bepaalde momenten toont het gelijkenissen met een Black Mirror-scenario en het is heel interessant om te filosoferen hoe dicht fantasie en feit door technologie soms door elkaar kunnen lopen.

De cast is redelijk. Callum Turner is een aardige acteur, maar heeft te weinig interessant materiaal om echt uit te blinken. Zijn tegenspeelster Holliday Grainger had vooral in het begin wat moeite om in haar rol te komen, maar groeide wel gedurende de serie. Het meeste genoot ik van Ron Perlman (Teen Titans) en Famke Janssen (The Blacklist: Redemption) als veiligheidsagenten die onderdeel zijn van het complot. Helaas was hun rol maar vrij beperkt in de serie.

Helaas is The Capture voor mij niet de nieuwe Bodyguard geworden. Het is te voorspelbaar, bepaalde karakters vallen uit de toon en de uitvoering valt tegen. Dit is ontzettend jammer, want met het vervalsen van camerabeelden kun je een hoop leuke trucs uithalen. De BBC heeft The Capture als miniserie aangeprezen, dus ik ga er niet vanuit dat er een tweede seizoen gaat komen. En om eerlijk te zijn hoeft dat van mij ook helemaal niet.
Volg The Capture
Vorige aflevering
Correction
Correction
01x06
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_eagleye
19 okt 2019 01:50 -
Hessel, mooie recensie heb je geschreven. Ik ben het er niet helemaal mee eens maar dat doet aan de kwaliteit van jouw verhaal niets af. Ik vond de serie spannend hoewel ik niet op het puntje van mijn stoel zat. Het verhaal gaat over zaken waarvan door velen het bestaan wel wordt vermoed maar dat nooit echt in de pers komt. In de serie werd het manipuleren goed uitgebeeld vond ik. Althans voor mij was het overtuigend genoeg. Met je oordeel over de acteerprestaties van Callum Turner ben ik het met je eens. Ook die van Ron Perlman. Over Holliday Grainger heb ik een andere mening. Ik vond haar goed spelen. Het is een actrice die ik graag zie spelen (bv. in Strike). Famke Janssen herkende ik nog nauwelijks. Ook vind ik Lia Williams het vermelden waard. Ik heb de serie een 7 gegeven en hoop op een tweede seizoen.
Reageer
avatar_tweemaalh
20 okt 2019 21:15
Dank voor je reactie. Ik kan me vinden in je mening. Ik vind Holliday Grainger een toffe actrice (in Strike was ze ook leuk) en vond haar groeien in haar rol naarmate de serie vorderde, maar in het begin viel haar rol een beetje in het niet omdat Laura Haddock naar mijn mening veel sterker was. Het was boeiend en het uitgangspunt was zeker interessant, maar het probeerde spannender te zijn dan dat het daadwerkelijk was. Mocht er een tweede seizoen komen, dan ga ik het waarschijnlijk wel kijken.
Reageer

Nieuwste recensies

Blood & Water - Seizoen 1

7.5

Valeria (2020) - Seizoen 1

8

Sweet Magnolias - Seizoen 1

7.5

Koppensnellers - Seizoen 1

6

Little Fires Everywhere - Seizoen 1

8.5

White House Farm - Seizoen 1 (DVD)

7.5