The Alienist

7.7 / 10
47 min
Misdaad
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Mandy Gelling geeft "The Alienist - Seizoen 1" een 7.5.
Geschreven door Mandy Gelling op 22 mei 2018.
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

The Alienist - Seizoen 1

In the 19th century, persons suffering from mental illness were thought to be alienated from their own true natures. Experts who studied them were therefore known as alienists.

TNT kwam in januari 2018 met de gelimiteerde misdaadserie The Alienist. Aan de acteurs zou het niet moeten liggen met onder andere Dakota Fanning (Taken), Luke Evans (The Great Train Robbery) en Daniel Brühl (The Trip) in de hoofdrollen. Maar The Alienist haalt het net niet. Nergens komt het verhaal goed uit de verf. En de vraag rijst dan ook: hoe komt dat?

People aren't ready for this new, high-falutin' form of investigation. They just want this son of a bitch caught. It would scare the people if they found out that an alienist could figure this out before their police department could.

The Alienist is gebaseerd op het gelijknamige boek van Caleb Carr, en is een term die wordt gebruikt in de psychiatrie. De tiendelige serie vindt plaats in New York City in 1886 en combineert feit met fictie. Al moet je wel op internet gaan graven wat feit is en wat fictie. En sommige websites spreken elkaar daarin dan weer tegen. Ik laat dat feit dan ook graag in het midden.

The Alienist vertelt het verhaal van Dr. Laszlo Kreizler (Brühl) die betrokken wordt in een gruwelijke moordzaak. Hij betrekt daarbij John Moore (Evans) die als illustrator de moorden moet optekenen voor Kreizler. Sara Howard (Fanning), de eerste vrouwelijke werknemer bij de New York politie, wordt door beide mannen betrokken in de gruweldaden van deze seriemoordenaar. Met het verhaal is op zich weinig mis.

© TNT


Maar dan komt het grote probleem, er wordt te veel tijd besteed aan bijzaken. Ook is het verhaal niet altijd even samenhangend en dat gaat op een gegeven moment storen. Ook de dialogen en interactie en chemie tussen de hoofdrolspelers laat hier en daar te wensen over. Luke Evans lijkt niet te passen in het verhaal en Dakota Fanning lijkt af en toe verdwaald in de straten van New York uit eind 19e eeuw.

Turn me down, by all means. But don't pretend I have no feelings for you.

Het is niet slecht, maar naar mijn idee had het zoveel beter gekund. Denk daarbij aan series als Ripper Street en Penny Dreadful die zich in nagenoeg dezelfde tijd afspelen. Het is jammer dat er zoveel niet ter zake doende verhalen bijgesleept wordt dat dit ten koste gaat van de rode draad in de serie; de seriemoordenaar en eigenlijk het prille begin van de forensische wetenschap. Soms wordt het spannend en dan hoop je op een voortgang, maar daarna verzandt het verhaal weer in zinloze dialogen.

Met The Alienist hoop je iets nieuws voorgeschoteld te krijgen, maar helaas laat de serie niets nieuws zien. Het is eigenlijk allemaal al een keer gedaan in de setting van het heden en verleden. De setting, aan het begin van de 20ste eeuw en dan New York is ook eigenlijk allemaal al een keer vertoond. Hoe armoedig en donker de tijden toen waren. Hoe men toen dacht over vrouwen bij de politie. Alles hebben we al in de één of andere vorm voorbij zien komen.

Maar de misdaadserie krijgt ondanks dat toch 7,5 punten. Omdat het zeker niet slecht is, maar het kan beter. The Alienist is ook te zien op Netflix.
Volg The Alienist
Vorige aflevering
Better Angels
Better Angels
02x08
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (7)

avatar_Cimara
22 mei 2018 18:52 - 22 mei 2018 18:53
Ik ben het helemaal met je eens. Alleen er staat op een gegeven moment Chris Evans ipv. Luke Evans :)
Reageer
avatar_Roeman
22 mei 2018 20:10
Het is gewijzigd, bedankt voor je oplettendheid ;-)
Reageer
avatar_renzoroy
22 mei 2018 23:58
er staat ook in het begin dat het zich in 1986 afspeelt... dat klopt ook niet :P
Reageer
avatar_Roeman
23 mei 2018 07:26
Ik heb het inmiddels gewijzigd, bedankt.
Reageer
avatar_Cimara
23 mei 2018 19:46
Hahah graag gedaan. Kleine moeite
Reageer
avatar_toetje1977
23 mei 2018 00:00 -
Er staat ook New York in 1986, neem aan dat dit 1886 moet zijn ;-)
Reageer
avatar_Roeman
23 mei 2018 07:25
Oeps, foutje. Heb het gewijzigd. Dank je wel.
Reageer

Nieuwste recensies

Doodstil - Seizoen 1

6.5

The Liberator - Seizoen 1

7

Star Trek: Lower Decks - Seizoen 1 (sneak peek)

7.5

El Cid - Seizoen 1

7.5

Lupin - Eerste aflevering

8

The Mandalorian - Seizoen 1 - 2

8