Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9.5
Peter Rotthier geeft "Taboe - Seizoen 1" een 9.5.
Geschreven door Peter Rotthier op 31 Maart 2018.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Taboe - Seizoen 1

Nadat er werd aangekondigd dat stand-up comedian Philippe Geubels in zijn nieuwe programma Taboe de grenzen van het toelaatbare in de humor zou gaan opzoeken, was de teneur aanvankelijk een beetje afwachtend. Toen echter duidelijk werd hoe hij die grenzen zou gaan opzoeken kwam er al onmiddellijk kritiek. De grootste roepers kwamen uit het kamp van de armen want daar lach je toch niet mee, ofwel?

Aan het eind van de reeks kunnen we echter alleen maar tot de conclusie komen dat Geubels toptelevisie gemaakt heeft. Iedereen beseft wel dat het niet altijd makkelijk is om grappen te maken over gehandicapten, ongeneeslijk zieke mensen, buitenlanders, mensen met psychische problemen, blinden, homo’s, lesbiennes of mensen met overgewicht.

Ook wij vroegen ons aanvankelijk af hoe Geubels dit ging aanpakken want stand-up comedians schrikken er doorgaans niet voor om met hun humor tot op het bot te gaan en geen enkele groep te ontzien.

Elke aflevering van Taboe werd onderverdeeld in twee delen die door elkaar liepen. Enerzijds stelde Philippe een aantal mensen voor die hij uitnodigde om een paar dagen, samen met hem, door te brengen in een vakantiehuisje. Zo kwamen we heel wat te weten over de achtergrond van die mensen en Philip kon met die mensen rustig de grenzen van de humor opzoeken.

En wat bleek: De meesten gebruikten heel wat humor in hun leven om hun situatie te omschrijven. Het was absoluut geen taboe om te lachen met een handicap of een ziekte, zolang dat maar respectvol gebeurde en het geen sleur werd. Waar de meeste mensen het wel moeilijk mee hadden waren cliché grappen die constant herhaald worden door dezelfde personen.

Natuurlijk waren er wel enkele dingen die je echt niet kon maken als humorist. Zo is het voor een moslim absoluut not done om grappen te maken over de profeet of Allah.

In een tweede deel nodigde Geubels een volle zaal mensen uit. Zij kregen een show op maat voorgeschoteld, gebaseerd op het item van die week. Het werd voor de kijker al gauw duidelijk dat het best mogelijk is om bepaalde groepen toch humoristisch op de korrel te nemen zonder ze te choqueren want de lachsalvo’s uit de zaal volgden elkaar in snel tempo op.

Stand-up comedians schrikken er doorgaans niet voor om met hun humor tot op het bot te gaan en geen enkele groep te ontzien.



We kunnen dus besluiten dat Philippe Geubels er op een serene manier in geslaagd is om een humoristisch programma te maken met een aantal minderheidsgroepen. De mix van human interest en zaalshow zorgde er voor dat de kijker een inkijk kreeg in het leven van bepaalde bevolkingsgroepen en ook verder leert kijken dan alleen maar de handicap, ziekte etc…

Taboe was ongetwijfeld een van de betere programma’s die we de voorbije jaren op de VRT te zien kregen. Hoed af voor Geubels die enerzijds heel wat grenzen in de humor heeft verlegd maar die er daarbij ook in geslaagd is om meer sympathie en empathie voor de betrokkenen op te wekken.
Volg Taboe
Vorige aflevering
Terugblik op de bijzondere momenten uit het tweede seizoen
Terugblik op de bijzondere momenten uit het tweede seizoen
02x08
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Taboe