Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Ron Schoonwater geeft "Systrabönd (Sisterhood) - Seizoen 1 (Code MyLum)" een 7.
Geschreven door Ron Schoonwater op 18 augustus 2021.
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Systrabönd (Sisterhood) - Seizoen 1 (Code MyLum)

Familiedrama uit IJsland die helaas de diepgang mist om echt te overtuigen.

Vijfentwintig jaar na het verdwijnen van een 14-jarige worden haar overblijfselen gevonden. De politie stelt een onderzoek in en komt tot de conclusie dat het oorspronkelijke onderzoek net na de verdwijning nogal wat gebreken kent. Het lijkt erop dat de politieagent die het onderzoek uitvoerde nogal wat vooroordelen en blinde vlekken kende.

Het hoofdthema in Systrabönd (Sisterhood) is echter niet het politieonderzoek. De serie gaat namelijk over drie voormalige vriendinnen die te maken hebben met de dood van de 14-jarige. Alle drie gaan ze verschillend om met het drama uit het verleden. De een verzuipt zich letterlijk in alcohol en probeert daarvan af te kicken. De ander probeert verder te leven, maar heeft een enorm schuldgevoel. De laatste van de drie heeft haar leven ingevuld met een roeping en het krijgen van een kind en gezin. Zij is degene die tot het einde toe blijft manipuleren om te voorkomen dat de waarheid boven tafel komt. De andere twee voormalige vriendinnen worstelen steeds meer met hun daad.

Systrabönd heeft potentie die er niet helemaal uitkomt.

In zes afleveringen krijg je als kijker inzicht in wat het drama allemaal veroorzaakt heeft. Zelfs na vijfentwintig jaar zijn de sporen diep. Zo zit de moeder vol met schuldgevoelens. Zij stelde tijdens de verjaardag van haar dochter andere prioriteiten. Dat haar dochter net die avond verdween maakt het er voor de moeder niet makkelijker op. Aan de andere kant vecht de moeder nog steeds voor gerechtigheid. Zij stond in de tijd van het drama bekend als alcoholiste en losbandig. Dit waren redenen genoeg voor de politie en haar sociale omgeving om haar melding van de verdwijning van haar dochter niet serieus te nemen.

Het is een goed idee om een keer niet het politieonderzoek als hoofdthema te gebruiken. Door de consequenties van de daad te gebruiken krijg je een ander uitgangspunt dan gebruikelijk. Helaas is de uitwerking nogal rommelig. De verhaallijnen zijn daarnaast vaak onnodig traag. Verder zijn er net iets teveel situaties die aandacht krijgen die geen meerwaarde hebben voor het hoofdverhaal. Dit gaat ten koste van de psychologische onderlinge en innerlijke strijd van het drietal voormalige vriendinnen. Dat is jammer omdat daar juist de grootste uitdagingen liggen in het verhaal.

Het idee is goed, de uitwerking minder.

Systrabönd heeft potentie die er niet helemaal uitkomt. Het idee achter het verhaal is goed. Alleen hebben de makers net iets te weinig gebruik gemaakt van de diepere gevoelens van de verschillende hoofdrolspelers. Het is daarom net iets te afstandelijk gebracht. Als kijker heb je daarom nauwelijks het gevoel dat je echt meegezogen wordt in het leven van de mensen waar het om gaat. Het idee is goed, de uitwerking minder. Vandaar een zeven.
Video on youtube
Volg Systrabönd
Vorige aflevering
Episode 6
Episode 6
01x06
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst
Systrabönd