Survivors

7.5 / 10
50 min
Drama
Volg deze serie
Bekijk trailer
Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7
Jos Herbrink geeft "Survivors - Seizoen 1 en 2" een 7.
Geschreven door Jos Herbrink op 25 februari 2014.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Survivors - Seizoen 1 en 2

Mijn favoriete series zijn die, die een antwoord bedenken op de vraag ‘wat als de wereldbevolking door een of andere ramp gedecimeerd zou raken? Hoe ziet de samenleving eruit die de overlevenden op de puinhopen van de oude wereld bouwen? Sinds ik Netflix heb, kan ik mijn hart ophalen, want er zijn nogal wat van die series. Omdat ik Britse series nog leuker vind dan Amerikaanse, koos ik voor Survivors.

Engeland wordt getroffen door een griepvirus dat binnen een paar dagen tot de dood leidt van negentig procent van de bevolking. In no time is het land ontwricht doordat niet alleen regeringsleiders bezwijken, maar ook energie- en communicatiecentrales vastlopen omdat er niemand meer is om ze te bedienen. Afval wordt niet meer opgehaald, doden niet meer begraven. Zo’n tien procent van de bevolking blijkt slechts immuun te zijn voor de ziekte en overleeft.

Abby Grant (gespeeld door Julie Graham, The Bletchley Circle, Casualty) lijkt de enige te zijn die wel ziek is geworden, maar genezen is. En haar zoon Peter? Die was toen de griep uitbrak op zomerkamp. Het eerste wat Abby wil, nadat ze de verwoesting om zich heen in verbijstering bekeken heeft, is op zoek gaan naar haar zoon. Ze gaat in haar auto op pad richting het kinderkamp.

Ze is niet de enige die de stad verlaat. Ze verzamelt een kleine groep rond zich: de nuchtere Greg (Paterson Joseph, Law & Order UK), op weg om op het platteland te gaan leven, Tom (Max Beesly, Suits en Mad Dogs) die net voordat zijn bewaker bezweek uit de gevangenis wist te ontsnappen, Anya (Zoe Tapper) die haar vriendin en geliefde in haar armen zag sterven zonder dat zij als arts iets kon doen, miljonairszoon Al (Philip Rhys) die in zijn hele leven nog nooit een slag werk heeft uitgevoerd en de jonge Najid (een briljante rol van de piepjonge Chahak Patel), op zoek naar zijn neven in een andere stad. Ze vinden een landhuis om in te wonen en al meteen de eerste keer dat ze eten willen halen in de nabijgelegen supermarkt stuiten ze op Dexter, die in de chaos zijn kans schoon ziet om alle goederen te monopoliseren en ze met geweld verdedigt.

De groep rond Abby ontmoet steeds andere groepen die de toekomst op heel verschillende manieren proberen vorm te geven. Zo is er de enige overlevende minister, Samantha Willis (Nikki Amuka-Bird), die zo snel mogelijk de oude samenleving wil herstellen en daar zelf de macht over wil uitoefenen. Als zij in een latere fase de handen ineenslaat met Dexter ontstaat een ware politiestaat, met alle staatsterreur van dien. Maar er is ook een groep die blindelings achter een predikant aanloopt, en degenen die in de stad achterblijven vormen bendes waarin ze kinderen het vuile werk laten opknappen.

Gaandeweg dringt tot de Family door dat er nóg een groep bestaat, de groep geleerden die dag en nacht bezig zijn om een vaccin voor het steeds berder muterende griepvirus te ontwikkelen. Om de mensheid een volgende ramp te besparen, gaan zij letterlijk over lijken: proefpersonen worden schaamteloos van straat geplukt en opgeofferd. Als deze geleerden erachter komen dat Abby de enige overlevende van het virus lijkt te zijn, zetten ze alles op alles om haar te vinden, en ook haar zoon die haar afweersysteem lijkt te hebben geërfd. Leeft hij nog? Zal Abby, die niet stopt met het zoeken naar haar kind, hen voor zijn? Was de wereldwijde griepuitbraak een toevallige ramp of zit er meer achter?

Het aantrekkelijke van Survivors is dat de serie wel vragen beantwoordt maar daarmee ook weer nieuwe vragen, en dus verrassingen, oproept. De verhaallijnen zijn volstrekt geloofwaardig en dat zijn ook de personages, die we te zien krijgen in al hun tegenstrijdigheid: niemand is puur goed of puur slecht. Het is wel aan de Britten toevertrouwd, voor al deze personages de perfecte acteurs te casten en om sfeervolle beelden te scheppen. Jammer dat er maar twee seizoenen gemaakt zijn – maar aan de andere kant biedt dat ook alle ruimte om zelf verder te fantaseren.
Volg Survivors
Vorige aflevering
Episode 6
Episode 6
02x06
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Nieuwste recensies

NCIS - Seizoen 18

7

Glad IJs - Eerste aflevering

7.5

Attack on Titan - Seizoen 4 (eerste deel)

7.5

We Are Who We Are - Miniserie

7

DNA - Miniserie

7.5

Yasuke - Seizoen 1

5