Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
7.5
Hessel Hoekstra geeft "Strike: The Cuckoo's Calling (Eerste drie afleveringen)" een 7.5.
Geschreven door Hessel Hoekstra op 17 september 2017.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Strike: The Cuckoo's Calling (Eerste drie afleveringen)

In 2013 verscheen er een opmerkelijk boek van een onbekende schrijver op de markt. Het ging om The Cuckoo’s Calling van Robert Galbraith. Critici waren enthousiast over het boek, maar wie was deze mysterieuze man die ooit iets met defensie had gedaan en nu misdaadromans schreef? Ze hadden geen idee. Even later bleek dat het om niemand minder dan J.K. Rowling gingen en dat Galbraith slechts een schuilnaam was. Het success was groot en er verschenen vervolgdelen. Het kon dan ook niet lang duren, of er zou een verfilming komen.

In de serie volgen we oorlogsveteraan Cormoran Strike (Tom Burke, The Musketeers), die sinds een zware verwonding privédetective is geworden. Het eerste boek uit de reeks vormt de basis voor het eerste driedelige seizoen. In dit seizoen onderzoekt Strike de dood van een supermodel die wordt afgedaan als zelfmoord maar waar de broer van het slachtoffer zo zijn twijfels over heeft. Hij denkt dat het om moord gaat.

Hoofdrolspelers Tom Burke en Holliday Grainger zijn goed op elkaar ingspeeld

Ik heb het boek zelf niet gelezen, dus ik kan niet oordelen over verschillen tussen het boek en de serie, en of die verschillen wel of niet goed zijn. Mijn eerste indruk is dat het een degelijke serie is, met de kwaliteit die je van de BBC gewend bent. Burke is een prima Strike. Hij weet de tegenzin en de frustratie vanwege het werk dat hij nu moet doen met weinig woorden, maar een hoop lichaamstaal goed te vertalen. Ook Holliday Grainger (The Borgias), die zijn assistente Robin Ellacott speelt, doet het niet onverdienstelijk, en het is een genot om dit tweetal samen aan het werk te zien.

Waar ik in eerste instantie een erg duistere detective verwachtte, valt dat ontzettend mee (of tegen). De toon is op bepaalde momenten vrij luchtig, ondanks de zware thema’s die langskomen in de moordzaak. Ergens is dat wel verfrissend. Toch had het contrast tussen licht en donker wat subtieler gekund. In mijn opinie was het beter geweest wanneer de serie hier net iets meer de balans had gezocht.

Hoewel er met het verhaal niets mis is, is het nergens echt onderscheidend

Rowling heeft al meerdere malen bewezen van alle markten thuis te zijn en weet in dit geval ook hoe ze een moordmysterie moet vertellen. De verhaallijn zit, zonder al te veel spoilers te geven, goed in elkaar. De karakters zijn intrigerend, de zaak spreekt aan en de plotwendingen zijn prima. Het is degelijk, en daar zit wat mij betreft ook een beetje het probleem. Strike is een prima serie, maar is nergens eigenlijk onderscheidend van andere detectiveseries. Ergens is dat een beetje jammer, want met een karakter als Strike had men meer risico kunnen nemen. Maar aan de andere kant kijkt het gewoon goed weg en is prima vermaak.

Ondanks dat het misschien niet de meest originele serie is, is Strike toch gewoon goed entertainment voor liefhebbers van Britse misdaadverhalen. Ook het tweede en het derde boek zijn verfilmd en zijn te zien op de BBC. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik zit er klaar voor!
Volg Strike
Vorige aflevering
Episode 4
Episode 4
05x04
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_SJS
19 sep 2017 14:57 -
Ik heb de eerste twee boeken gelezen en ik ben op de helft van het derde boek. Ik vind de boeken erg leuk om te lezen, omdat je pas soms op het laatste moment erachter komt wie de dader is en je op het verkeerde been wordt gezet. Ik vind het een verrijking om eerst de boeken te lezen en dan pas de serie te kijken. Volgend jaar komt pas het derde deel op de BBC, ik kan haast niet wachten.
Reageer
avatar_RLS90
20 sep 2017 19:49
Ik word soms wel een beetje moe van dat gezeur om dat been. Elk hoofdstuk opnieuw... Heb je dat niet?
Reageer
Strike