Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
9
Desmond Noordermeer geeft "Stranger Things - Seizoen 1" een 9.
Geschreven door Desmond Noordermeer op 22 augustus 2016.
Leuk?
21
1
Bekijk stemmen

Stranger Things - Seizoen 1

Een gewoon mens vervangt zijn lamp als het licht begint te flikkeren. Er kan technisch iets mis zijn of misschien is het wel een teken. Wat nou als het flikkerend licht iemand is die contact met je probeert te maken? Het klinkt als iets heel vreemds. Eng vooral. In het geval van Stranger Things is het pas één van de vreemde dingen die je te wachten staat.

Het begint allemaal in het plaatsje Hawkins in Indiana. Na een avondje Dungeons & Dragons vertrekken een groep jongens naar huis. Niets aan de hand, lijkt het. Totdat de volgende ochtend blijkt dat één van deze jongens is verdwenen. De politie, de overgebleven drie jongens en de moeder van de vermiste Will, Joyce Byers (Winona Ryder, Show Me A Hero) staan voor een compleet raadsel. Het raadsel wordt nog verder gevoed door de plotselinge verschijning van een meisje met een bijna compleet kaalgeschoren hoofd, welke aangeeft de verblijfplaats van Will (Noah Schnapp) te weten. Om meer van het verhaal te vertellen zou werkelijk zonde zijn. Zonder al te veel te verklappen ontvouwt het verhaal zich in een sci-fi/thriller waarin de jongens en de moeder op hun eigen manier op zoek gaan naar de vermiste Will.

In eerste instantie geeft de serie je misschien een verkeerd beeld door. Door van de hoofdpersonages jongens van twaalf te maken en je direct mee te sleuren in hun bordspel van Dungeons & Dragons lijkt het even alsof je een kinderserie hebt aangezet. Later blijkt dit allemaal bedoeld te zijn om je te kunnen verplaatsen in hun denkbeeld. Het is wel degelijk een volwassen serie met volwassen thema’s, maar deze worden voornamelijk bekeken vanuit het oogpunt van de jongens. Dat zorgt voor grappige situaties, zoals wanneer er een gevecht uitbreekt en het personage Dustin (Gaten Matarazzo) aangeeft dat degene die als eerste duwde sorry moet zeggen en de hand moet schudden. Daarnaast zorgt het ook weer voor interessante wendingen, aangezien kinderen natuurlijk nog een bepaalde nieuwsgierigheid hebben die volwassenen ontgroeid zijn. Het maakt Stranger Things anders dan anderen. Het is moeilijk met kinderen te werken in series en films, maar de makers slagen er hier zeer goed in. Geen moment heb ik mij geïrriteerd aan het acteerwerk of de geloofwaardigheid. Dat is erg knap. Overigens stellen de volwassen acteurs ook zeker niet teleur, waarin natuurlijk Winona Ryder als Will´s moeder een bijzondere naam is. Een gebroken, emotioneel uitgeputte vrouw die haar laatste sprankje hoopt blijft behouden. Ze speelt het met verve.

[image-67856]
Nog niet overtuigd dat Stranger Things geen kinderserie is? Naar mate de serie vordert zitten er een aantal scénes in die zeker niet hadden misstaan in een horrorfilm. Het voelt daarom vaak alsof je naar een verfilming van een Stephen King boek zit te kijken. Die schrijver lijkt overigens niet de enige inspiratie te zijn geweest voor de serie. Ook Steven Spielberg en John Carpenter zullen scenes uit hun films herkennen. Dat zijn leuke hommages, die door het tijdsbeeld ook helemaal op hun plaats lijken. Stranger Things speelt zich af in de jaren ’80. Dit is duidelijk aan de hele vormgeving van de serie. Van de begintitels (die doen denken aan de opening van een horrorklassieker) tot de muziek (de band The Clash speelt bijvoorbeeld een vrij grote rol). Ook een leuke tip: let eens op de kamers van de jongens. In elke kamer is wel een poster van een bekende horrorfilm uit de jaren ’80 te vinden. Deze kleine dingen alleen al maken het waard om de serie een keer de kans te geven. The Duffer Brothers, die alles schreven en regisseerden, kunnen trots zijn. De serie ziet er op elk vlak werkelijk gelikt uit.

Voor een Netflix Original is de serie vrij kort te noemen met zijn 8 afleveringen. Dat betekent niet dat het verhaal geen kans krijgt om zich goed te ontwikkelen. Dit eerste seizoen heeft een duidelijk begin en eind. Daarnaast had ik na het zien van het einde ook niet meteen het gevoel dat de serie langer had mogen zijn. De lengte is precies goed. Hoe dan ook is er inmiddels een tweede seizoen aangekondigd. Wat mij betreft had het ook prima bij een seizoen mogen blijven. Toch blijf ik geïnteresseerd in wat de serie mij nog meer zal brengen. Ik gok op een hele hoop meer vreemde dingen.
Volg Stranger Things
Vorige aflevering
Chapter Nine: The Piggyback
Chapter Nine: The Piggyback
04x09
Leuk?
21
1
Bekijk stemmen

Reacties (12)

avatar_anonymous
22 aug 2016 17:55 -
Ik heb hem dit weekend gezien en ik heb genoten. Hoop spanning en een lekker jaren '80 sfeertje. Ben heel benieuwd naar een tweede seizoen!
Reageer
avatar_Olga2000
22 aug 2016 19:45 -
Volgens mij hadden laatste 5 minuten een cliffhanger. Ik vond serie super! Ik kan ook niet wachten tot 2-de seizoen.
Reageer
avatar_Dore
22 aug 2016 19:59 -
Het idee van de serie was goed en het had een topper in dit genre kunnen worden. Maar zit nu in aflevering 7 en heb me toch al een paar keer gestoord aan scenes die totaal ongeloofwaardig waren en zelfs in B-films als Scream niet zouden voorkomen.
Het gevoel van de 80's komt wel goed uit de verf vind ik, maar helaas geven die paar scenes voor mij op dit moment een negatief gevoel over deze serie.
Maar misschien wordt dat verbeterd in een vervolg.
Reageer
avatar_Ivanho
23 aug 2016 06:17 -
Acteurs zeer goed, de jaren 80 weergave zeer goed, verhaal zeer goed, enige minpunt vind ik dat je merkt dat het met een beperkt budget is gemaakt en monsterke ziet er niet geloofwaardig uit. Conclusie is zeer goede serie en kijk uit naar het vervolg
Reageer
avatar_CC11
23 aug 2016 17:56 - 24 aug 2016 17:10
Voor mij was deze serie een zeer middelmatig iets, een beetje een mix van alles wat, maar echt nergens in uitblinkend.
Sommige scènes zoals die in de "Twilight Zone" waren zelfs gewoon ondermaats te noemen voor wat de uitvoering ervan betreft.
Eén iemand die me voor was meent dat dit met het budget te maken heeft, zelf houd ik het op niet beter kunnen aangezien Netflix pas nog 120 miljoen dollar voor een andere reeks van 6 afleveringen uittrok.
Ik ben het dus helemaal niet eens ben met alle lof in deze recensie.
Aangezien ik zelf, sinds het begin van de jaren 70, geen extra punten meer geef omdat een serie in kleur is, was mijn persoonlijke score een "ietsje" lager.
Reageer
avatar_heplam
24 aug 2016 11:05
Ben jij ooit eens positief over een serie vraag ik me af?
Reageer
avatar_CC11
24 aug 2016 11:11
Bijgewerkt op: 24 aug 2016 11:55
Natuurlijk wel. Er is meer dan één serie waar ik zeer enthousiast over kan zijn, maar in tegenstelling tot de meeste mensen slik ik niet alles dat ik voorgeschoteld krijg.
En als ik iets niet goed vind dan zeg ik dat ook gewoon, en "Stranger Things" is gewoon niet goed volgens mij.
Het is toch niet omdat iedereen, voor god mag weten welke reden, staat te juichen dat ik mee hoef te doen of wel misschien ?
Reageer
avatar_anonymous
24 aug 2016 13:11
Soms moet je de minpuntjes niet te serieus nemen, maar gewoon genieten van een serie. Als ik elke serie bekijk met een kritisch oog, dan blijft er geen enkele serie meer over. In elke serie zitten fouten; geen complete historische feiten, verandering van kledij in één scene en ga zo maar door. Als je daarop gaat letten dan ben je alleen met het negatieve bezig. Ik ben heb dus wel deels met Heplam bezig. Natuurlijk moet je niet met de meute meegaan, ik vind breaking bad ook echt niets, terwijl ik kleine series wel kan bekoren. Echt goede series worden maar zelden gemaakt. Vaak zijn het de kleine producties (Halt & Catch Fire en Looking bijv.) veel mooier.
Stranger Things is voor velen een leuke serie, een tussendoortje. Geen miljoenenbudget zoals GoT bijv. heeft.
@CC11 Ik ben wel heel benieuwd welke nieuwe serie jij nu echt de moeite waard vindt. Wie weet zit er iets bij wat ik nog niet heb gezien.
Reageer
avatar_CC11
24 aug 2016 14:09
Bijgewerkt op: 24 aug 2016 14:20
Wel Karin; "The Night Of" kan ik absoluut aanbevelen.
Misschien niet het makkelijkst en voor sommige mensen eventjes doorbijten maar ik durf te beweren dat dit met heel grote voorsprong de beste nieuwe serie van deze zomer is.
Zelf zit ik na 7 afleveringen met een score rond de 9 en dat geef ik niet zo maar, geloof me.

Trouwens, het kan best dat mensen denken dat ik negatief ben ingesteld maar zelf ben ik zeker dat dit niet het geval is.
Het is enkel zo dat ik meestal voor mezelf al ongeveer weet wat ik wil en zal zien, en waarvan ik, met zowat 50 jaar ervaring in het serie kijken, van weet wat ik goed zal vinden.
Echt hulp behoef ik dus niet om mijn keuzes te maken, al pik ik dikwijls hier en daar wel wat op dankzij onder andere deze website.

Ik ben echter meer geïnteresseerd in wat ik absoluut niet wil zien, vandaar dat ik een negatieve recensie meestal meer kan appreciëren dan een positieve recensie over een serie die iedereen al gezien heeft.
Dus als een recensent zijn of haar tijd in een slechte serie steekt en mij daarvan op de hoogte brengt kan ik dat echt waarderen, hoef ik er zelf geen tijd aan te besteden.

En ja, ik kijk ongetwijfeld anders naar een serie dan de meeste mensen.
Niet alleen heb ik (misschien soms te veel) oog voor details, ik durf zelfs te beweren dat ik tijdens en na het kijken dikwijls meer opzoekwerk doe over wat ik zie of net gezien heb dan iedere recensent dat doet bij zijn/haar recensie voor mijnserie.nl.
Dat is een gewoonte die ik heb van toen ik nog heel jong was, ik wil altijd weten hoe alles in elkaar zit.

Dat andere mensen wild enthousiast zijn van een voor mij middelmatige serie als "Stranger Things" kan best zijn.
Wat mij betreft zet iedereen nog een muziekje op en danst men desnoods de polonaise om de serie te vieren, maar ik doe niet mee.
Smaken kunnen en mogen verschillen daar is absoluut niets mis mee maar een beetje zin voor realiteit en objectiviteit mag wel en dan kan niemand mij overtuigen dat de scenes in de alternatieve wereld van Stranger Things" geweldig zijn want dat zag ik in de jaren 80 al beter uitgevoerd worden.

En vergis je niet in de budgetten die Netflix aan haar series besteed want die zijn quasi ongezien, kijk maar naar die andere teleurstelling "The Get Down" dat dan 120 miljoen gekost heeft voor 6 afleveringen.
Het totale budget van Netflix bedraagt voor dit jaar trouwens 6 miljard dollar mocht je het willen weten.

Voor wie het wil weten de top 8 van best bekeken series tijdens hun eerste weekend ziet er voor het afgelopen jaar volgens ListenFirst Media, een bedrijf gespecialiseerd in data analyse, trouwens zo uit :

1. Better Call Saul
2. Stranger Things
3. Marco Polo
4. American Crime Story
5. Narcos
6. Sense8
7. The Get Down
8. Bloodline

Om maar even aan te geven hoe sterk Netflix echt wel is (ACS als enige vreemde eend in de bijt) en tegelijkertijd te bewijzen dat populariteit en kwaliteit lang niet altijd samen gaan.
Reageer
avatar_heplam
24 aug 2016 14:16
CC11 bedankt voor je uitvoerige uitleg. Nu begrijp ik wat meer de man achter de commentaren en zal deze dan ook in een ander daglicht plaatsen. Dan bij deze bedankt voor je constructieve commentaren op de post, keep them going :-)
Reageer
avatar_CC11
24 aug 2016 14:22
Geen dank, heb er trouwens net nog een kleinigheidje aan toegevoegd :-)
Reageer
avatar_Dore
24 aug 2016 16:22 - 24 aug 2016 16:23
Ik vind dat CC11 gelijk heeft over deze serie. Het is het net niet en had het wel kunnen zijn. Zal als voorbeeld 2 scenes geven:
1. Broer en een vriendin gaan midden in de nacht op zoek naar de jongen en/of monster. Ze zien 'iets' een hert meesleuren. Die meid gaat dan helemaal alleen een donker gat met allemaal smurrie in. Nou zoiets doms laten ze niet eens in persiflages op dit genre zoals Scream zien.
2. De kids zitten verstopt in bus, de cia komt met meerdere mensen naar die bus toe. Opeens hoor je wat klappen en schijnt de sheriff hun dus uit het niets allemaal uitgeschakeld te hebben...
Onder andere deze dingen betekent voor mij dat deze serie het niet waarmaakt.
Reageer
Stranger Things